Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Ιράκ: Αγώνας για την κατάσβεση των πυρκαγιών στις πετρελαιοπηγές της Μοσούλης

Από το naftemporiki.gr
Δεκάδες πυρκαγιές σε πετρελαιοπηγές γύρω από την ιρακινή πόλη Μοσούλη βρίσκονται σε εξέλιξη για μήνες, εκπέμποντας πυκνά σύννεφα μαύρου καπνού. Ππυροσβέστες και μηχανικοί αγωνίζονται με περιορισμένο εξοπλισμό να δαμάσουν τις φλόγες χωρίς μεγάλη επιτυχία και οι ειδικοί υποστηρίζουν τώρα ότι χρειάζεται διεθνή βοήθεια για να τεθεί η κατάσταση υπό έλεγχο.

Η κατάσταση θυμίζει τις πυρκαγιές πετρελαιοπηγών που ξεκίνησε ο ιρακινός στρατός το 1990-1991 στο Κουβέιτ ενώ υποχωρούσε. Πάνω από 700 πετρελαιοπηγές καίγονταν για επτά μήνες, προκαλώντας σημαντικό περιβαλλοντικό κίνδυνο. Ο κίνδυνος στη Μοσούλη από τις πυρκαγιές που έχει βάλει το Ισλαμικό Κράτος είναι υψηλότερος, καθώς ο ακριβής αριθμός πυρκαγιών είναι..
άγνωστος, και σε αντίθεση με τις πυρκαγιές στο Κουβέιτ, οι πετρελαιοπηγές πιστεύεται ότι είναι υψηλής πίεσης.
Ακόμα και αν η φωτιά σβήσει, μπορεί να υπάρχει διαρροή πετρελαίου ή φυσικού αερίου, που σημαίνει ότι θα πρέπει να αντικατασταθεί ο κατεστραμμένος εξοπλισμός. Αυτό είναι δύσκολο, επειδή η πίεση φτάνει μέχρι και τα 10.000 psi, και απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό.

Οι περισσότερες πυρκαγιές μπορούν να τεθούν υπό έλεγχο με την εκτόξευση μεγάλων ποσοτήτων νερού. Στο παρελθόν, οι πυροσβέστες έχουν χρησιμοποιήσει σε ορισμένες περιπτώσεις εκρηκτικά ή στροβίλους για το σβήσιμο της φωτιάς με αέρα.

Οι μηχανικοί στη Μοσούλη φέρεται να έχουν καταφέρει να θέσουν υπό έλεγχο τουλάχιστον επτά πυρκαγιές πετρελαιοπηγών, αλλά το ISIS διατηρεί ακόμα υπό τον έλεγχό του μερικές από τις πετρελαιοπηγές της περιοχής, γεμίζοντας παράλληλα το έδαφος με νάρκες.

Εάν η κατάσταση αποδειχθεί ότι είναι πέρα ​​από τις δυνάμεις των τοπικών πυροσβεστών και της τεχνολογίας τους, η κυβέρνηση οφείλει να ζητήσει διεθνή βοήθεια, αναφέρουν οι ειδικοί. Σε αντίθετη περίπτωση, οι πυρκαγιές μπορεί να συνεχιστούν επ' αόριστον για μήνες ή και χρόνια, ανάλογα με την ποσότητα του πετρελαίου και την πίεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου