Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Δημοσιεύτηκε με καθυστέρηση η μελέτη της Κομισιόν για τα βιοκαύσιμα


Η Κομισιόν δημοσίευσε με αρκετή καθυστέρηση την μελέτη Globiom για τα βιοκαύσιμα, η οποία παρέμεινε κρυφή κατά την περίοδο διαβούλευσης για τους νέους στόχους των ΑΠΕ με άξονα το 2030, όπως καταγγέλλουν στελέχη του κλάδου.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω μελέτη ανατέθηκε από την Κομισιόν το 2013 στις εταιρείες Ecofys και IIASA.

Σύμφωνα με τα πορίσματά της, η αυξημένη ζήτηση ..
για αιθανόλη και κυτταρινική βιομάζα μέσω ζαχαρότευτλων μπορεί να καλυφθεί μέσω μικρών αλλαγών στη χρήση γης και χαμηλούς ρύπους από την αλλαγή στη χρήση γης. Επίσης, τονίζεται ότι η ζήτηση για ζαχαρότευτλα με σκοπό την παραγωγή αιθανόλης μπορεί να καλυφθεί χωρίς κάποια επίδραση στις τιμές των τροφίμων, καθώς και ότι οι συμβατικές ενεργειακές καλλιέργειες για αιθανόλη έχουν χαμηλότερη περιβαλλοντική επίδραση από ότι άλλες ενεργειακές καλλιέργειες. Τέλος, σημειώνεται ότι η περιβαλλοντική επίδραση της αλλαγής χρήσης γης μπορεί να περιοριστεί αν χρησιμοποιηθούν εγκατελειμένες εκτάσεις στην Ε.Ε. για την παραγωγή βιοκαυσίμων.

Σχετικά με την ευρωπαϊκή πολιτική, η μελέτη αναφέρει ότι η Κομισιόν επέλεξε τα περασμένα χρόνια μια ουδέτερη στάση απέναντι στα βιοκαύσιμα και αγνόησε το γεγονός ότι διαφορετικές ενεργειακές καλλιέργειες έχουν διαφορετικές επιδράσεις, με αποτέλεσμα να εμποδιστεί η παραγωγή βιοκαυσίμων που θα είχαν πιο θετικά αποτελέσματα από άλλα.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου