Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

ΤΑΙΠΕΔ: Φοβόμαστε ότι δεν θα περπατήσει το ντιλ του ΔΕΣΦΑ


Δεν είναι πολλοί οι υπό εξέλιξη διαγωνισμοί ιδιωτικοποιήσεων, για τους οποίους το ΤΑΙΠΕΔ ανησυχεί ότι δεν θα περπατήσουν. Κυρίως είναι μόνο ένας, αυτός του ΔΕΣΦΑ.

Δεν είναι μόνο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αζέρικη οικονομία, επηρεάζοντας άμεσα τη κρατική Socar, λένε οι συνομιλητές, μας. Είναι και οι πολύ σοβαροί ενδοιασμοί της βελγικής Fluxys, οι καναδοί μέτοχοι της οποίας λέγεται πως έχουν θορυβηθεί σφόδρα με την Ελλάδα, θεωρώντας πως το country risk είναι πολύ υψηλό.

Άλλωστε γενικότερα οι Καναδοί επενδυτές εμφανίζονται τους τελευταίους μήνες εξαιρετικά διστακτικοί με οτιδήποτε ακούει στο όνομα Ελλάδα, με βασική αιτία την έκταση που πήρε η υπόθεση Eldorado Gold.

Ήδη, σύμφωνα με μια..
πηγή πληροφόρησης, η Fluxys ετοιμάζεται -αν δεν το έχει ήδη κάνει- να «κουνήσει μαντήλι» στο θέμα ΔΕΣΦΑ. Εφόσον η πληροφορία αληθεύει, θα απομείνει ως μοναδικός υποψήφιος για το 17% του ΔΕΣΦΑ η ιταλική SNAM. Είναι όμως έτσι;

Η απουσία στελέχους της από την ομάδα εκπροσώπων ιταλικών ενεργειακών εταιρειών που με αφορμή την έλευση στην Αθήνα του Ιταλού ΥΠΕΞ Π. Τζεντιλόνι, συναντήθηκαν στις 18 Φεβρουαρίου με τον υπουργό ΠΕΝ Π. Σκουρλέτη, ήταν ηχηρή.

Πολλοί τότε είχαν ερμηνεύσει το γεγονός ως μια ακόμη ένδειξη ότι το όλο σχέδιο πώλησης του ΔΕΣΦΑ (49% στη Socar και το 17% σε ευρωπαϊκές εταιρείες, όπως SNAM ή Fluxys) κινδυνεύει να οδηγηθεί σε ναυάγιο.

Η συγκυρία άλλωστε ευνοεί ένα ναυάγιο. Οι χαμηλές τιμές του μαύρου χρυσού δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην πετρελαιοεξαρτώμενη οικονομία του Αζερμπαϊτζάν, άρα και στη Socar. Ενισχυτικά στην εκτίμηση ότι το ντιλ δεν προχωρά λειτουργεί και η εκκρεμότητα με τον καθορισμό των τελών χρήσης δικτύου, τα οποία και αποτελούν το μοναδικό έσοδο του ΔΕΣΦΑ, και μάλιστα εγγυημένο.

Αλλά ως γνωστό, οι δρομολογημένες από τον σχετικό κώδικα αυξήσεις των τελών χρήσης δικτύου, σκόνταψαν στον υπουργό ΠΕΝ. Π. Σκουρλέτη, ο οποίος έκρινε πως αν έδινε το πράσινο φως θα επιβαρύνονταν σημαντικά οι προϋπολογισμοί νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Διέξοδο στο πρόβλημα επιχειρήθηκε να δοθεί προ μηνός μέσω της τροποποίησης του κανονισμού τιμολόγησης. Αλλά οι τελευταίες εξελίξεις φαίνεται να έχουν πλήξει την εμπιστοσύνη των ενδιαφερομένων σε σχέση με τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της επένδυσης.

Όπως λοιπόν έχει μεταφερθεί σχετικά και στο ΤΑΙΠΕΔ, το ενδιαφέρον τους έχει ατονήσει. Λέγεται άλλωστε, ότι και οι σύμβουλοι που είχαν προσλάβει Fluxys, και SNAM για να αξιολογήσουν την επένδυση, εισηγήθηκαν αρνητικά.

Βασική και εδώ αιτία το country risk της χώρας.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου