Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΑΚΕ ΕΛΠΕ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΔΑΚΕ ΕΛΠΕ
Συναδέλφισες, συνάδελφοι

Η ΔΑΚΕ ΕΛΠΕ με προσήλωση στους θεσμούς, υπερψήφισε στο προτελευταίο ΔΣ του ΠΣΕΕΠ και στην συνέχεια στο Γενικό Συμβούλιο, την πρόταση για κινητοποιήσεις, ιδιαίτερα για τον λόγο ότι αυτές αφορούν σε θέματα ασφάλειας. Διαπιστώνουμε όμως ότι για ένα τόσο σοβαρό θέμα, οδηγούμεθα σε μια ΑΣΥΜΜΕΤΡΗ αντίδραση. Αναφερόμαστε στην ήδη προκηρυχθείσα 10ήμερη απεργία. Τους λόγους για τους οποίους διαφοροποιούμαστε τους παραθέτουμε στην συνέχεια:

Καταρχάς πιστεύουμε ότι δεν είναι ξεκάθαρο το πλαίσιο των διεκδικήσεων μας σε ότι αφορά στον αριθμό των προσλήψεων και το είδος των θέσεων που θα καλυφθούν. Από την μια η Διοίκηση ισχυρίζεται ότι ικανοποιεί όλα τα αιτήματα και στην τελευταία ανακοίνωση της μιλάει για συμφωνημένα οργανογράμματα. Από την άλλη το Προεδρείο του ΠΣΕΕΠ αναφέρει πως δεν πρέπει να λέμε νούμερα στην διαπραγμάτευση, διότι  αυτά μας δεσμεύουν.

Συνέπεια αυτού είναι ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι ενημερωμένοι με αποτέλεσμα να...
υπάρχει επιφυλακτικότητα και διστακτικότητα από μεγάλη μερίδα από αυτούς. Αυτό αποτυπώθηκε καθαρά και στις συγκεντρώσεις στις πύλες, οι οποίες ήταν ολιγάριθμες,  με κάποιους από τους συγκεντρωμένους να περιμένουν ευκαιρία να χαλαρώσει η περιφρούρηση να μπούνε για δουλειά.

Υπάρχουν εργαζόμενοι που αναρωτιούνται εύλογα πως γίνεται με την προηγούμενη Διοίκηση της Εταιρείας να αποχωρεί μεγάλος αριθμός έμπειρων συναδέλφων, να κόβονται πόστα, να αποχωρούν 50 άτομα από την βάρδια χωρίς αντικατάσταση και να μην γίνεται η παραμικρή κινητοποίηση για θέματα ασφάλειας, ενώ με την τρέχουσα Διοίκηση η οποία έχει κάνει ήδη 84 προσλήψεις και φέρεται να έχει συμφωνήσει σε έναν επίσης σημαντικό αριθμό, να αντιδρούμε τόσο δυναμικά και τόσο πρόωρα. Για ποιο λόγο τότε το Προεδρείο έλεγε στις τελετές κοπής της πίτας πως «οι εργαζόμενοι βάζουν πλάτη» στην προσπάθεια της εταιρείας ενώ τώρα κάνουμε συνεχείς απεργίες;

Έξαλλου την περίοδο αυτή που είναι έντονες οι κοινωνικές διεκδικήσεις και κινητοποιήσεις (ασφαλιστικό, φορολογικό κλπ) και ο κόσμος συμμετέχει ενεργά σε γενικές απεργίες τριτοβάθμιων φορεων(ΓΣΕΕ), εμείς εξαντλούμε τους συναδέλφους με περαιτέρω απεργίες, δίχως όχι μόνο να έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια διαλόγου, αλλά ούτε καν να έχει ξεκινήσει ένας δημιουργικός διάλογος ανάμεσα στους εργαζόμενους και την Εταιρεία.

Μετά από δύο έτη αρνητικών αποτελεσμάτων για την κερδοφορία του Ομίλου, περνάμε σε θετικό πρόσημο, ενώ η συμφωνία με το Ιράν ίσως σηματοδοτήσει εξελίξεις. Εμείς τι μήνυμα στέλνουμε στην κοινωνία και κυρίως στους συναδέλφους μας; Επικοινωνιακά στην δεδομένη στιγμή είμαστε σε δυσμενή θέση, δίνοντας αφορμή στα κάθε είδους παπαγαλάκια της «δημοσιογραφίας» να λαϊκίζουν εις βάρος μας γράφοντας τα γνωστά για 17 μισθούς κλπ.

Η κοινή λογική λέει ότι η προτεινόμενη από το Προεδρείο απεργία, γίνεται είτε για την εκπλήρωση προσωπικών επιδιώξεων του Προεδρείου (αγωνιστική συσπείρωση για να περάσει ο επερχόμενος διοικητικός και οικονομικός απολογισμός) είτε για να εξιλεωθεί στα μάτια των εργαζομένων για την συναίνεση του (και σε αρκετές περιπτώσεις παρακίνηση) στις αθρόες συνταξιοδοτήσεις έμπειρων συναδέλφων τον Απρίλιο του  2014 με τα γνωστά οδυνηρά αποτελέσματα.

Για τους λόγους αυτούς, εμείς στο τελευταίο ΔΣ του ΠΣΕΕΠ προτείναμε την συγκρότηση ΔΙΑΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΗΣ ομάδας και αφού ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με την Διοίκηση, να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι και αναλόγως να αποφασίσουν σε Γενική Συνέλευση.

Συναδέλφισες, συνάδελφοι

Η ασφάλεια είναι υπόθεση όλων και πρωτίστως τον λόγο και την ευθύνη πρέπει να την έχει η Εταιρεία. Γινόμαστε ωστόσο μάρτυρες ενός θεάτρου του παραλόγου. Η Διοίκηση παρουσιάζει εμφανή αδυναμία και διστακτικότητα – μέχρις βαθμού παρεξήγησης – να ασκήσει τα βασικά της καθήκοντα σε θέματα Ασφάλειας, Εκπαίδευσης και οργάνωσης προσλήψεων, αφήνοντας χώρο σε άλλους να εκμεταλλευθούν το κενό που η ίδια δημιουργεί. Παρότι πέρασαν ήδη αρκετοί μήνες συζητήσεων με το ΠΣΕΕΠ και αφού έγιναν και δύο απεργίες, η Εταιρεία ανακοίνωσε αργά το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής προσλήψεις προσωπικού σε μια προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων.

Η παράταξη μας με αίσθημα ευθύνης θα συνεχίσει να μάχεται για την βελτίωση της ασφάλειας στις εγκαταστάσεις και τους χώρους της δουλειάς μας, αλλά και να τοποθετείται κριτικά στα σοβαρά ζητήματα που μας απασχολούν, υπηρετώντας πάντα την αλήθεια και το συμφέρον των εργαζομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου