Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009 η τιμή του αργού που πωλεί ο ΟΠΕΚ


Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009 έχει υποχωρήσει πλέον η μέση τιμή πώλησης του αργού από τις χώρες του ΟΠΕΚ, τη στιγμή που το καρτέλ συνεχίζει τις προσπάθειές του για καταπολέμηση της αμερικανικής παραγωγής μέσω της διατήρησης υψηλών ρυθμών στις δικές του πετρελαιοπηγές.

Η μέση τιμή του «καλαθιού» που αποτελείται από διάφορες ποικιλίες αργού υποχώρησε, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, στα 39,21 δολάρια το βαρέλι. Σημειώνεται ότι η τιμή αυτού του «καλαθιού» είναι συνήθως χαμηλότερη από τα επίπεδα στα οποία διαπραγματεύονται τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού (WTI) και του Μπρεντ.

Από το καλοκαίρι του 2014 οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν, καθώς ...
ο ΟΠΕΚ διατηρεί αμετάβλητη, αν δεν αυξάνει πρακτικά, την παραγωγή του, προκειμένου να προκαλέσει οικονομική ασφυξία στους παραγωγούς εκείνους, κυρίως στις ΗΠΑ, που θεωρεί ότι ευθύνονται για την υπερπροσφορά στην παγκόσμια αγορά.

Η μείωση της παραγωγής, στις χώρες με υψηλό κόστος, έχει τώρα πλέον επιβραδυνθεί, παραμένοντας, ταυτόχρονα, υψηλότερα από τα επίπεδα της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Με τα έσοδα των χωρών του ΟΠΕΚ να μειώνονται, αν οι τιμές συνεχίζουν να υποχωρούν, ίσως ο οργανισμός (σ.σ. ουσιαστικά η Σαουδική Αραβία) επανεξετάσει την στρατηγική που ακολουθεί το τελευταίο έτος, όπως έχει επισημάνει και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ).

Τέλος, ο επικεφαλής του ΙΕΑ, Φατίχ Μπιρόλ, εκτιμά ότι τα ετήσια έσοδα του ΟΠΕΚ θα υποχωρήσουν φέτος στα 550 δισ. δολάρια, έναντι 1 τρισ. δολαρίων, σε ετήσια βάση, την τελευταία πενταετία. 

Σημειώνεται ότι η επόμενη συνάντηση των υπουργών του ΟΠΕΚ είναι στις 4 Δεκεμβρίου, στη Βιέννη.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου