Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Αυτός είναι ο άνθρωπος που ελέγχει στην πραγματικότητα τις τιμές του πετρελαίου

Αυτός είναι ο άνθρωπος που ελέγχει στην πραγματικότητα τις τιμές του πετρελαίου
Ο υπουργός πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Ali Al-Naimi, εδώ με τον πρώην πρωθυπουργό της Ινδίας, Manmohan Singh

Η εποχή που ο OPEC ήταν καρτέλ που προσπαθούσε να σταθεροποιήσει τις τιμές του πετρελαίου, χειραγωγώντας  την παραγωγή του έχει παρέλθει.


Αυτό το κατέστησε κάτι παραπάνω από σαφές ο Σαουδάραβας υπουργός πετρελαίου,  Ali Al-Naimi, κατά την ομιλία του στη συνάντηση των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα στη Λίμα του Περού.


“Γιατί να περικόψω την  παραγωγή; Γνωρίζετε τι κάνει η αγορά για το οποιοδήποτε εμπόρευμα.  Ανεβοκατεβαίνει διαρκώς”, είπε ο Αl-Naimi, σύμφωνα με το Bloomberg.


Οι δηλώσεις αυτές έχουν ενδιαφέρον, καθώς ο  Al-Naimi είναι φαινομενικά ο ισχυρότερος άνθρωπος στο καρτέλ που χειραγωγεί τις τιμές του μαύρου χρυσού από το 1960.


Βασική πρόθεση του OPEC είναι να αναλάβει συλλογική δράση, μέσω του αυστηρού ελέγχου της παγκόσμιας παροχής πετρελαίου για την αντιμετώπιση των δυνάμεων της αγοράς που τώρα  ο Al-Naimi λέει ότι θα πρέπει μνα μπορούν να κινούνται ελεύθερα.


Το σχόλιο του Σαουδάραβα υπουργού ακούστηκε την ίδια ημέρα που ο OPEC μείωσε τις προσδοκίες του σε ό,τι αφορά τη ζήτηση  για το 2015 στα 28,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα (μείωση κατά περίπου 300.000 βαρέλια). Αυτή ήταν και η χαμηλότερη πρόβλεψη από το 2002.


Ο OPEC έδωσε δυο δικαιολογίες γι' αυτό: αφενός την αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής (που προέρχεται κυρίως από την σχιστολιθική παραγωγή στη Βόρεια Αμερική) και αφετέρου ότι η ζήτηση είναι μειωμένη. Κι αυτό γιατί όπως εξελίσσεται η τεχνολογία για την εξόρυξη πετρελαίου, έτσι εξελίσσεται και στον τομέα ενεργειακής επάρκειας.


Τον Νοέμβριο, ο  OPEC αποφάσισε να μην μειώσει την παραγωγή πετρελαίου παρά τις δεδομένες δυνάμεις της αγοράς, σε βάρος των  οικονομιών  πολλών  από τις φτωχότερες χώρες – μέλη του, όπως η Βενεζουέλα, το Εκουαδόρ και η Νιγηρία.

Αυτή τη στιγμή το πετρέλαιο είναι γύρω στα 60 δολάρια το βαρέλι και δεν δείχνει σημάδια ανάκαμψης.  
Το πρωί η τιμή του αργού “χτύπησε” νέα χαμηλά, όπως φαίνεται και στο παρακάτω διάγραμμα΅:




Η νέα στάση του Al-Naimi πιθανότατα είναι πολιτική τακτική: Η Σαουδική Αραβία θέλει να δει ακόμα χαμηλότερα την τιμή του πετρελαίου, ώστε οι Αμερικανοί παραγωγοί που δραστηριοποιούνται στις νέες γεωτρήσεις σχιστόλιθου, να μην βγάζουν χρήματα. Τότε ίσως να σταματήσουν να συσσωρεύονται στην αγορά, δίνοντας έτσι και πάλι στους Σαουδάραβες τη θέση του παγκόσμιου ηγέτη στην παραγωγή πετρελαίου.


Η τακτική αυτή φαίνεται να δρέπει ήδη καρπούς, αφού η Υπηρεσία πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ  (EIA) προσφάτως μείωσε τις προβλέψεις της για αύξηση της παραγωγής το 2015 κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα.


Για την ιστορία, ο Naimi ανακηρύχθηκε ως ο άνθρωπος με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως το 2008 από το περιοδικό TIME, ενώ το 2011 συγκαταλέχθηκε ανάμεσα στους 50 ισχυρότερους ανθρώπους του πλανήτη από το περιοδικό  Bloomberg Markets




ΠΗΓΗ:
newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου