Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

Τι ψάχνει η Shell στην Αθήνα


Για την υπογραφή της συμφωνίας ανανέωσης της χρήσης του σήματος Shell από τον όμιλο της Motor Oil Hellas δεν ήρθε στην Ελλάδα ένα οποιοδήποτε στέλεχος. Ο ουγγρικής καταγωγής Istvan Kapitany ανέλαβε πρόσφατα αντιπρόεδρος για το retail και, από τη νέα του θέση, επέλεξε την Ελλάδα ως πρώτο σταθμό της περιοδείας του στις αγορές όπου η Shell δραστηριοποιείται μέσω παραχώρησης σήματος. Στη συνάντηση του υψηλόβαθμου στελέχους της Shell με τη διοίκηση του ελληνικού ομίλου συζητήθηκαν τα επόμενα κοινά βήματα στο retail και διαπιστώθηκε η κοινή προσέγγιση σε θέματα εμπορικής ανάπτυξης αλλά και σε τομείς όπως οι επενδύσεις στην ασφάλεια και την ποιότητα. Μάλιστα, αυτή ακριβώς η κοινή κουλτούρα βοήθησε ώστε, παρά τις συνθήκες πρωτοφανούς κρίσης και την υποχώρηση της κατανάλωσης, το σήμα της Shell να αυξήσει σημαντικά τα μερίδιά του στην ελληνική αγορά. 

Σύμφωνα με τον Kapitany, η ελληνική αγορά είναι case study, καθώς αυξήθηκαν οι πωλήσεις κυρίως στα ποιοτικά προϊόντα, όπως τα V-Power. Ειδικότερα, η Coral, η οποία στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας θα χρησιμοποιεί το σήμα της Shell στην Ελλάδα τουλάχιστον μέχρι το 2026, κατάφερε, τα χρόνια της πρωτοφανούς υποχώρησης της κατανάλωσης στην αγορά καυσίμων, να αυξήσει το μερίδιό της στο 20%, από 16% το 2010, φτάνοντας τις 11 εκατομμύρια συναλλαγές ετησίως μόνο για τη Shell V-Power. «Είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι. Για εμάς η Ελλάδα είναι μια σημαντική αγορά», ανέφερε ο κ. Kapitany, ο οποίος υπέγραψε τη 10ετή επέκταση της συμφωνίας για χρήση του σήματος της Shell από την Coral. Σημειώνεται ότι το μοντέλο των συμφωνιών Brand Licence λειτουργεί για τη Shell σε συνολικά 42 χώρες, που αντιστοιχούν στο 30% του retail της εταιρείας, η οποία έχει παρουσία στην Ελλάδα από το 1926.

Φυσικό αέριο

Στις αρμοδιότητες του Kapitany δεν περιλαμβάνεται η επένδυση της Shell στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου μέσω της ΕΠΑ Αττικής. Ωστόσο, στο πλαίσιο της επίσκεψης στην Αθήνα, βρέθηκαν άλλα στελέχη της Shell που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις και παρακολουθούν τις εξελίξεις γύρω από την απελευθέρωση της αγοράς αερίου. Αυτήν τη στιγμή το ζητούμενο είναι να βρεθεί συμφωνία για τα ανταλλάγματα προς τους μετόχους των ΕΠΑ, εν όψει της απώλειας των αποκλειστικών δικαιωμάτων διανομής και προμήθειας αερίου που τους είχαν παραχωρηθεί.

Έρευνες

Η απάντηση που δίνεται από στελέχη της Shell στο δημοσιογραφικό ερώτημα εάν υπάρχει ενδιαφέρον για τις ελληνικές έρευνες για υδρογονάνθρακες είναι ότι η εταιρεία, στο πλαίσιο της πάγιας πολιτικής της, εξετάζει όλες τις πιθανές ευκαιρίες για νέες επενδύσεις. Στην πραγματικότητα, εκείνο που φαίνεται ότι αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο για τη Shell είναι το γεγονός ότι δραστηριοποιείται ήδη με επιτυχία στη γειτονική Αλβανία, μια περιοχή που γειτνιάζει και, άρα, αποτελεί τη γεωλογική και γεωφυσική συνέχεια της Ηπείρου και του Ιονίου, όπου θα παραχωρηθούν θαλάσσια οικόπεδα για έρευνα και εκμετάλλευση, στο πλαίσιο του μεγάλου γύρου παραχωρήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τελευταίο πετρελαϊκό συνέδριο που έγινε στην Αθήνα, με θέμα την Αδριατική και τα Βαλκάνια, το «παρών» έδωσαν τόσο ο επικεφαλής της Shell Albania όσο και στέλεχος από τα κεντρικά του Λονδίνου. Ωστόσο, στην παρούσα φάση είναι πολύ πρόωρο να πει κανείς ότι η εταιρεία θα συμμετάσχει στον γύρο παραχωρήσεων.

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 25ης Οκτωβρίου


ΠΗΓΗ.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου