Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Ασφαλιστικές εταιρείες διεκδικούν τις καταθέσεις μας: Τι μας προσφέρουν

Ασφαλιστικές εταιρείες διεκδικούν τις καταθέσεις μας: Τι μας προσφέρουν
Στο παιχνίδι προσέλκυσης καταθέσεων μπαίνουν δυναμικά οι ασφαλιστικές εταιρείες, τώρα που τα επιτόκια έχουν κατρακυλήσει κάτω από το 2% και ρίχνουν στην αγορά νέα επενδυτικά προγράμματα.

της Έφης Καραγεώργου,

Και όπως δείχνουν τα στοιχεία παραγωγής ασφαλίστρων της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, το πρώτο εξάμηνο του 2014 σημειώθηκε άνοδος κατά 54,1% στην κατηγορία των ασφαλίσεων ζωής που είναι συνδεδεμένες με επενδυτικά προγράμματα.
Θα πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι και οι τράπεζες επιδιώκουν το τελευταίο διάστημα να δώσουν και άλλες εναλλακτικές στους πελάτες τους, δηλαδή να τους στρέψουν σε πιο σύνθετα καταθετικά προϊόντα, τώρα που τα επιτόκια στις καταθέσεις προθεσμίας έχουν υποχωρήσει -ακόμα και για ποσά της τάξης των 100.000 ευρώ- στο 1,85% με 1,95%.
Στην κατεύθυνση αυτή λειτουργούν τα unit-linked ασφαλιστικά προγράμματα, τα οποία αποτελούν σημαντική εναλλακτική πρόταση για πιο υψηλές αποδόσεις, ειδικά σήμερα που διανύουμε περίοδο χαμηλών επιτοκίων. Μάλιστα οι διεθνείς αναλυτές προβλέπουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρόκειται να προχωρήσει σύντομα σε αύξηση των επιτοκίων του ευρώ.
Οι ασφαλιστικές εταιρείες λοιπόν προσφέρουν είτε επενδυτικά προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου με πιθανότητα υπεραπόδοσης, ή επενδυτικά προγράμματα τα οποία αποτελούν συνδυασμό ασφάλισης ζωής με επένδυση σε αμοιβαία κεφάλαια.
Ωστόσο τα σύνθετα αυτά προϊόντα, αν και προσφέρουν ελκυστικές -με τα σημερινά δεδομένα- αποδόσεις, ενέχουν υψηλότερο ρίσκο σε σχέση με τις απλές προθεσμιακές καταθέσεις ή τα ασφαλιστικά προγράμματα εγγυημένης απόδοσης.
Στην αγορά υπάρχουν σήμερα ασφαλιστικά προγράμματα εγγυημένης απόδοσης, τα οποία στη λήξη τους προσφέρουν στον ασφαλισμένο ένα προκαθορισμένο ποσό, το οποίο ο δικαιούχος μπορεί να το εισπράξει είτε εφάπαξ, είτε με τη μορφή μηνιαίας σύνταξης. Τα προγράμματα αυτά προσφέρουν εγγύηση κεφαλαίου και ελάχιστο εγγυημένο επιτόκιο 2,75% για όλη τη διάρκεια της ασφάλισης

ΠΗΓΗ:fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου