Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Τα δύο σενάρια για τα διυλιστήρια


Ενδιαφέρουσες εκτιμήσεις για την πορεία της αγοράς διύλισης περιλαμβάνει η τελευταία έκθεση της UBS για τον ευρωπαϊκό κλάδο, η οποία επισημαίνει ότι το ευρωπαϊκό σύνθετο περιθώριο στο τρίτο τρίμηνο διαμορφώθηκε στα 3,81 δολάρια το βαρέλι, από 1,68 δολάριο στο δεύτερο τρίμηνο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται η εποχική ζήτηση οδήγησε τα περιθώρια άνω των 3 δολαρίων, ενώ η συνήθης μείωση του Αυγούστου σταμάτησε εξαιτίας της σημαντικής πτώσης στην τιμή του πετρελαίου, η οποία λειτουργεί θετικά με δεδομένη την καθυστέρηση στην αποτύπωσή της στα προϊόντα.

Για το τέταρτο τρίμηνο η UBS βλέπει μείωση των περιθωρίων που όμως θα παραμείνουν πάνω από τα 2 δολάρια (2,09) το βαρέλι καθώς θα επιστρέψει δυναμικότητα διύλισης που είχε αποσυρθεί λόγω συντηρήσεων που θα είναι και πάλι αυξημένη σε σχέση με το περιθώριο του 1,43 δολαρίου του βαρέλι προηγούμενα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές οι παράγοντες που βοηθούν στην ενίσχυση των περιθωρίων είναι οι χαμηλές τιμές του brent και οι συντηρήσεις σε μονάδες που αποσύρουν δυναμικότητα.

Με αυτά τα δεδομένα, τα δύο σενάρια που εξετάζονται από τη UBS είναι το ανοδικό με το περιθώριο να διαμορφώνεται στα επίπεδα των 3,5 δολαρίων και το πτωτικό με το περιθώριο να επιστρέφει στα επίπεδα του 1,5 δολαρίου.

Στην πρώτη περίπτωση, για τη ΜΟΗ ο οίκος θεωρεί ότι τα κέρδη EBITDA θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 55-60 εκατ. ευρώ, ενώ περαιτέρω βελτίωση από την εγχώρια αγορά εμπορίας μπορεί να προσθέσει ακόμη 10 εκατ. ευρώ. 
Για τα Ελληνικά Πετρέλαια το ανοδικό σενάριο εκτιμάται ότι θα φέρει πρόσθετα EBITDA περί τα 120 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι μαζί με την εφαρμογή του προγράμματος βελτίωσης τα EBITDA θα μπορούσαν να φτάσουν περί τα 650 εκατ. ευρώ.

Στο πτωτικό σενάριο, η μείωση για τα EBITDA των ΕΛΠΕ θα διαμορφωνόταν κοντά στα 40 εκατ. ευρώ ή να παραμείνουν αναλλοίωτα εφόσον επιτευχθούν κάποιες περαιτέρω λειτουργικές βελτιώσεις. Σε μείωση των EBITDA κατά 55 – 60 εκατ. ευρώ μεταφράζεται το αρνητικό σενάριο για τη ΜΟΗ.

Σημειώνεται ότι η UBS αναβάθμισε τη ΜΟΗ σε σύσταση buy και τιμή στόχο 8,75 ευρώ (από 8,5) ενώ διατήρησε αμετάβλητη τη σύσταση buy για τα ΕΛΠΕ όπως και την τιμή στόχο των 6,25 ευρώ.


ΠΗΓΗ.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου