Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΕ: Φρένο στην άντληση ευρωπαϊκών κεφαλαίων για τις κρατικά ελεγχόμενες πετρελαϊκές


Φρένο στην άντληση κεφαλαίων από τις ευρωπαϊκές χρηματαγορές για τις ρωσικές επιχειρήσεις επιχειρεί να βάλει η ΕΕ γεγονός που, σύμφωνα με τους Financial Times, θα πλήξει και τον κλάδο της ενέργειας.
Το έγγραφο, που έχει ήδη διενεμήθη στα κράτη-μέλη της Ένωσης, αναμένεται να εγκριθεί από τους πρέσβεις των χωρών στις Βρυξέλλες σήμερα. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται, η απαγόρευση θα αφορά μόνο τις ελεγχόμενες από το κράτος πετρελαϊκές με ενεργητικό πάνω από 1 τρισ. ρούβλια (27 δις δολ.) και των οποίων πάνω από τα μισά τα έσοδα προέρχονται από «την πώληση ή μεταφορά αργού ή πετρελαϊκών προϊόντων».
Στα κριτήρια αυτά εμπίπτει η Rosneft και η πετρελαϊκή θυγατρική της Gazprom, Gazprom Neft. Επίσης, το έγγραφο αφήνει να εννοηθεί ότι τα μέτρα αφορούν και την Transneft, την μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής αγωγών πετρελαίου.
Ωστόσο, οι ιδιωτικές εταιρείες πετρελαίου της Ρωσίας, όπως η Lukoil και η Surgutneftegas, φαίνεται ότι θα αποφύγουν τα νέα μέτρα της ΕΕ, καθώς αυτά αφορούν μόνο «ελεγχόμενες από το Δημόσιο» εταιρείες είτε πλήρως είτε κατά ποσοστό άνω του 50%.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου