Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Πάνω από τις προβλέψεις η ανεργία και το 2014


Έως δύο ποσοστιαίες μονάδες μεγαλύτερη των προβλέψεων διαμορφώνεται η ανεργία για το 2014, σύμφωνα με τις όψιμες προβλέψεις υπηρεσιακών στελεχών του Υπουργείου Εργασίας. 

Σ΄ αυτό το μελλούμενο αποτέλεσμα, συντείνουν οι τελευταίες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τις οποίες, το ποσοστό της ανεργίας ανήλθε στο 27,3% τον περασμένο Μάιο, παρά τις 59.470 “καθαρές” προσλήψεις (σ.σ. προσλήψεις μείον απολύσεις) που πραγματοποιήθηκαν -κυρίως- ενόψει της θερινής τουριστικής περιόδου η οποία έπονταν τότε. Πως προκύπτει αυτό;

* Ο “μέσος όρος” του ποσοστού ανεργίας για το α΄ πεντάμηνο του 2014 (Ιανουάριος – Μάιος) διαμορφώνεται στο 27,4%, δηλαδή 0,2 ποσοστιαίες μονάδες ψηλότερα από την ανεργία του αντίστοιχου σχεδόν διαστήματος πέρσι (σ.σ. 27,2% το α΄ εξάμηνο του 2014). Και αυτό παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με τις μετρήσεις του πληροφοριακού συστήματος “Εργάνη” του υπ. Εργασίας, κατά την διάρκεια του α΄ πενταμήνου του 2014 σημειώθηκαν... 160.946 “καθαρές” προσλήψεις. Το φαινόμενο παράδοξο της αύξησης των “καθαρών” προσλήψεων αλλά της αμετάβλητα υψηλής ανεργίας εξηγείται, λένε τραπεζικοί αναλυτές, από το γεγονός ότι οι εισροές των ηλικιακά νέων ανθρώπων στο εργατικό δυναμικό (δηλ. των ατόμων άνω των 15 ετών) και οι οποίες καταμετρώνται από την ΕΛΣΤΑΤ εξακολουθούν να είναι σε ετήσια βάση από τις προσλήψεις προσωπικού που μετρώνται από το σύστημα της “Εργάνης”, λένε από το υπ. Εργασίας.

* Δεδομένου ότι η ανεργία συνηθίζει να παίρνει τα πάνω της κατά τους φθινοπωρινές και χειμερινούς μήνες κάθε έτους, στο Υπ. Εργασίας το έχουν πάρει λίγο - πολύ απόφαση πως το ποσοστό της θα είναι πάνω - κάτω το ίδιο με πέρσι (27,3%). Μόνο που η τρόικα και το Υπουργείο Οικονομικών μέχρι πριν δύο μήνες προέβλεπαν ανεργία 25,8% για το 2014. Μ΄ άλλα λόγια το ποσοστό της ανεργίας το οποίο τελικά διαμορφώνεται για φέτος είναι κατά 1,5 - 2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από εκείνο που προέβλεπαν οι διεθνείς δανειστές και η κυβέρνηση.

Εν τούτοις η οικονομική δραστηριότητα βρίσκεται σχεδόν μια ανάσα πριν βγει από το πεδίο των αρνητικών προσήμων. Το γεγονός κάνει τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας να αναρωτιούνται για την “ποιότητα” της διαφαινόμενης ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η προσοχή των τελευταίων εστιάζεται σε περισσότερα αναλυτικά στοιχεία για τη φύση του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ σε σταθερές τιμές (δηλ. βάσει του παραγόμενου όγκου αγαθών και υπηρεσιών) συρρικνώθηκε κατά 0,2% το β΄ τρίμηνο του 2014. Που οφείλεται, όμως, αυτή η διάσταση μεταξύ των αμετάβλητα σχεδόν πανύψηλων ποσοστών ανεργίας και της αισθητής πλέον επιβράδυνσης της ύφεσης. 

Πρώτα, απ΄ όλα, παραδέχονται από το ΥΠΟΙΚ, η επιβράδυνση της ύφεσης δεν είναι τόσο σημαντική όσο φαίνεται. 

Και εξηγούν: Το ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές (δηλ. με βάση όχι μόνο τον παραγόμενο αγαθών και υπηρεσιών αλλά και τις τιμές,) εξακολουθεί να πέφτει με υψηλούς ρυθμούς. Το α΄ τρίμηνο μειώθηκε κατά 3,9% και το β΄ τρίμηνο κατά 2,5%. Ο βασικός λόγος για την πτώση του ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές είναι η σημαντική πτώση των τιμών, η οποία αν και ανακουφίζει ένα μέρος των καταναλωτών, κυριολεκτικά τσακίζει τον τζίρο των επιχειρήσεων. 

Συνεπώς η ύφεση με βάση τους τρέχοντες τζίρους (δηλ. όγκος παραγωγής επί τις τιμές) που πραγματοποιεί η οικονομία κινείται γύρω στο 3,2%, ενώ πέρσι “έτρεχε” με 6%. 

Τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν στο Capital.gr πως ένας επιχειρηματίες προσλαμβάνει ή όχι προσωπικό ανάλογα όχι με τον όγκο των προϊόντων που πουλάει, αλλά με βάση τα έσοδα και, έτσι, τα κέρδη που απολαμβάνει. Το ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές για τα δύο πρώτα τρίμηνα δείχνει χοντρικά πως ο τζίρος εξακολουθεί να πέφτει κατά κάθε άλλο παρά αμελητέο ποσοστό (3,2%) -δεδομένης της βαθιάς ύφεσης που έχει προηγηθεί κατά 2009 - 2013, γεγονός που αποτρέπει μία αισθητή ανάκαμψη της απασχόλησης -τουλάχιστον- μέχρι τις αρχές του 2015 με ο,τι αυτό συνεπάγεται για τα έσοδα των εφοριών, των ασφαλιστικών ταμείων και των τραπεζών...


ΠΗΓΗ.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου