Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Τι απαντά η Ε.Ε. στον Πούτιν για το αέριο

Τι απαντά η Ε.Ε. στον Πούτιν για το αέριο
Την απάντηση της ΕΕ σε ενδεχόμενη κρίση εφοδιασμού από τη Ρωσία μετέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας, Γκίντερ Έτινγκερ στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, σχολιάζοντας την επιστολή του Βλαντιμίρ Πούτιν προς την Ευρώπη που αναφέρει ότι από 1η Ιουνίου η Ουκρανία θα πρέπει να προκαταβάλει την αξία του φυσικού αερίου.
H λύση για να αντιμετωπιστεί κάτι τέτοιο προβλέπει την αύξηση των αποθεμάτων ασφαλείας φυσικού αερίου που τηρούν οι χώρες της ΕΕ στις 50 ημέρες, από τις 30 που ισχύ σήμερα.
Επίσης, τάχθηκε δε υπέρ της ενιαίας τιμής φυσικού αερίου στην ΕΕ, μόνο εφόσον αυτή προκύπτει από τη λειτουργία της αγοράς. Ο υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τη σημασία που θα έχει η ενιαία πολιτική της Ευρώπης για την ενέργεια, ενώ αναφερόμενος στην κοινή πολιτική για την τιμή του φυσικού αερίου, δήλωσε ότι «ουσιαστικά αυτό είναι μία κοινή διαπραγμάτευση για τη τιμή και αυτό είναι κάτι που θα βοηθήσει την Ευρώπη να κάνει βήματα προς τα εμπρός». Ωστόσο, όπως τόνισε κάποιες χώρες κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ υπάρχουν και κράτη – μέλη που δεν υιοθετούν αυτήν τη πρόταση, καθώς θεωρούν πως  δεν ωφελεί την Ευρώπη και τον ανταγωνισμό.
Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ενέργεια, Γκίντερ Έτινγκερ τόνισε ότι πάμε με προτάσεις συγκεκριμένες στο ευρωπαϊκό συμβούλιο της ΕΕ τον Οκτώβριο, σχετικά με την ενιαία ενεργειακή πολιτική. «Θα αφορά τις συμφωνίες των χωρών της ένωσης, αλλά και με τρίτες χώρες να διαπραγματεύονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο»


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου