Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Ο Μυτιληναίος, η Επιτροπή Ανταγωνισμού και «ο Μισέλ» Λιάπης

Ο Μυτιληναίος, η Επιτροπή Ανταγωνισμού και «ο Μισέλ» Λιάπης
Μέχρι πριν από λίγο καιρό, το «αποκούμπι» της Αλουμίνιον κάθε φορά που η ΔΕΗ επιχειρούσε να της καταγγείλει τη σύμβαση προμήθειας ρεύματος λόγω χρεών ήταν η ΡΑΕ, στην οποία κατέθετε μια αντίστοιχη προσφυγή, επιτυγχάνοντας αναστολή της καταγγελίας. Όμως το «ξεβράκωμα» κάποιων μέσα στη ΡΑΕ με την κραυγαλέα απόφαση της διαιτησίας και με τις αποκαλύψεις που ακολούθησαν περί κουμπάρων και μεροληπτούντων διαιτητών, απ’ ό,τι φαίνεται οδήγησε στο να χαθεί το αποκούμπι αυτό. Έτσι, μετά την οριστική απόφαση της ΔΕΗ να καταγγείλει τη σύμβασή της την 31.01.2014 αν η Αλουμίνιον δεν της πληρώνει κατ’ ελάχιστον το κόστος της, η τελευταία στράφηκε αυτήν τη φορά προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Η καταγγελία λοιπόν που υπέβαλε ο Όμιλος Μυτιληναίου και η Αλουμίνιον κατά της ΔΕΗ στην Επιτροπή Ανταγωνισμού περιέχει κάποια πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τον μύθο του επενδυτή που καλλιεργεί ο επικεφαλής του Ομίλου, κ. Μυτιληναίος. Θα τα πούμε με πολύ απλά λόγια και οι αναγνώστες μας μπορούν να βγάλουν εύκολα τα συμπεράσματά τους.
Στο κείμενο της καταγγελίας ο Όμιλος Μυτιληναίου τονίζει ότι είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης ηλεκτροπαραγωγός και ότι ελέγχει και διαχειρίζεται 3 μονάδες φυσικού αερίου συνολικής ισχύος 1.200 MW, δηλαδή τετραπλάσιου μεγέθους απ’ ό,τι οι ανάγκες του εργοστασίου της Αλουμίνιον. Παρ’ όλα ταύτα, όμως, ζητάει από τη ΔΕΗ να τον προμηθεύει ρεύμα και μάλιστα με τιμή κάτω του κόστους, προκαλώντας της μια ζημιά της τάξης των 52 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο.
Σε άλλο σημείο τονίζει ότι μέσω της εταιρείας Μ&Μ Gas ανταγωνίζεται ευθέως τη ΔΕΠΑ στο πεδίο της προμήθειας φυσικού αερίου. Την ίδια στιγμή βέβαια που την ανταγωνίζεται με τη μια εταιρεία, με τις υπόλοιπες εταιρείες του (Αλουμίνιον, Protergia και Κόρινθος Power) τη φεσώνει με σχεδόν 200 εκατομμύρια ευρώ.
Ίσως αυτός να είναι τελικά ο τρόπος που έχει σκεφτεί ο Μυτιληναίος για να εξοντώσει τον ανταγωνισμό. Τον αναγκάζει να προμηθεύει τις εταιρείες του με ρεύμα και φυσικό αέριο χωρίς να πληρώνει, οδηγώντας τους προμηθευτές σε οικονομική ασφυξία.
Εκεί όμως που ο Μυτιληναίος δίνει τα ρέστα του στην καταγγελία είναι στο θέμα της μονάδας συμπαραγωγής τής Αλουμίνιον, για την οποία αναφέρει όχι μόνο ότι είναι η μεγαλύτερη στο είδος της στην Ελλάδα και από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, αλλά και ότι έχει ως… παραπροϊόν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας!!! Μιλάμε για το άκρο άωτο της παράνοιας. Ο κ. Μυτιληναίος έχτισε με κοινοτικές επιδοτήσεις μια μονάδα ηλεκτροπαραγωγής για την κάλυψη των αναγκών της Αλουμίνιον σε ρεύμα, η οποία ως παραπροϊόν έχει και την παραγωγή θερμότητας, και έρχεται τώρα και λέει ότι το ρεύμα που παράγεται του είναι άχρηστο και αυτό που θέλει είναι μόνο την παραγόμενη θερμότητα. Είναι σαν να λέει ότι έφτιαξε μια 5όροφη πολυκατοικία με γκαράζ για τις ανάγκες του και εν συνεχεία να λέει ότι αυτό που χρειαζόταν τελικά ήταν μόνο το γκαράζ και τους 5 ορόφους δεν ξέρει τι να τους κάνει.
Και μια και μιλάμε για κοινοτικές επιδοτήσεις, αν για τις 30.000 ευρώ που πήρε παράνομη επιδότηση ο Λιάπης για να ανακαινίσει τη βίλα του στο Καρπενήσι έγινε τέτοια φασαρία, τι πρέπει να ειπωθεί για τα 15,8 εκατομμύρια ευρώ που πήρε ο κ. Μυτιληναίος για να κατασκευάσει μια μονάδα ηλεκτροπαραγωγής που δεν ξέρει τι να κάνει το ρεύμα που παράγει;
Τα χρήματα αυτά τα είχε πάρει η Αλουμίνιον όταν ξεκίνησε να κατασκευάζει μια μονάδα που θα κάλυπτε τις ανάγκες του εργοστασίου της σε ρεύμα. Αργότερα όμως, και συγκεκριμένα το 2007, άλλαξε γνώμη και αποφάσισε να μη χρησιμοποιεί η ίδια το ρεύμα που θα παρήγαγε η μονάδα, όταν δε το 2008 πήρε και επίσημα την άδεια γι’ αυτό, έπρεπε να επιστρέψει άμεσα τις κοινοτικές επιδοτήσεις και μάλιστα έντοκα. Συνέβη ποτέ κάτι τέτοιο; Όχι βέβαια, αλλά αντιθέτως πήρε και δύο φορές παρανόμως παράταση στην ημερομηνία επιστροφής των επιδοτήσεων αυτών, με την τελευταία να δίνεται τον Απρίλιο του 2011.
Μήπως η Δικαιοσύνη που ψάχνει τις παρανομίες στην επιδότηση της βίλας του Λιάπη θα πρέπει να ψάξει και την περίπτωση της Αλουμίνιον, όπου το ποσόν είναι πάνω από 500 φορές μεγαλύτερο;

 ΠΗΓΗ:.iapopsi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου