Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Συμφωνία εμπόρων-υπαλλήλων για παράταση της συλλογικής σύμβασης


Στην παράταση της ισχύς του πρωτοκόλλου συμφωνίας που έχουν υπογράψει από το τέλος του περασμένου Οκτωβρίου, σύμφωνα με το οποίο παραμένει σε ισχύ και εφαρμόζεται από τις επιχειρήσεις η από  1.7.2012 ΣΣΕ,  κατέληξαν Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, ΓΣΕΒΕΕ και Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Όπως αναφέρει η ΟΙΥΕ στην ανακοίνωσή της, συμφωνήθηκε από κοινού με τις εργοδοτικές οργανώσεις, ότι η «εθνική κλαδική ΣΣΕ του εμπορίου, όχι μόνο πρέπει να παραμείνει ζωντανή μέσα από την υπογραφή μιας νέας σύγχρονης ΣΣΕ, αλλά και να βρεθούν τρόποι για την εφαρμογή της από τις επιχειρήσεις, ώστε να αποφευχθούν τα φαινόμενα «κανιβαλισμού» στην αγορά εργασίας».

Εργοδότες και εργαζόμενοι, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, κατέληξαν ακόμα σε συμφωνία για τρία επιμέρους σημαντικά σημεία, που ανοίγουν το δρόμο για την υπογραφή  μιας «ικανοποιητικής ΣΣΕ» όπως την χαρακτηρίζει η ΟΙΥΕ.

Τα σημεία αυτά είναι τα εξής: 

1. Η νέα εθνική κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας που θα συμφωνηθεί μεταξύ των μερών, δεν θα σχετίζεται ούτε θα συνδέεται με τα κατώτατα μισθολογικά όρια του ιδιωτικού τομέα, όπως αυτά κατά νόμο ορίζονται.

2. Τα μέρη θα συνεργαστούν επίσης με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας στην Ελλάδα (ILO) για τη συγκέντρωση και επεξεργασία κλαδικών συμβάσεων του εμπορίου από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να αποτιμηθούν στη διαπραγμάτευση τα επιμέρους σημεία τους.

3. Ενεργοποιούνται άμεσα οι επιστημονικές ομάδες των μερών (ΕΣΕΕ – ΓΣΕΒΕΕ – ΟΙΥΕ) για τη μελέτη και δημιουργία ενός σχεδίου σύγχρονης εθνικής κλαδικής συλλογικής σύμβασης για το εμπόριο.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου