Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Οφέλη και απώλειες για την Ελλάδα από την συμφωνία Ιράν – Δύσης


Πρόσκαιρα οφέλη, αλλά και πιθανές τεράστιες απώλειες, μεσομακροπρόθεσμα, εάν δεν κινηθεί ταχύτατα προς την κατεύθυνση της εκμετάλλευσης των δικών της υδρογονανθράκων, θα έχει η Ελλάδα από την πιθανή εξομάλυνση των σχέσεων Δύσης-Ιράν.

Ως γνωστόν, πρόσφατα, επήλθε συμφωνία ανάμεσα στο Ιράν και στην ονομαζόμενη «διεθνή κοινότητα» για το πυρηνικό πρόγραμμά του. Η Τεχεράνη συμφώνησε σε περιορισμούς για το πυρηνικό πρόγραμμά του, με αντάλλαγμα τη μερική άρση των οικονομικών κυρώσεων που είχαν επιβάλλει σε βάρος της, ΗΠΑ και ΕΕ. Πρόκειται για το πρώτο βήμα προσέγγισης των δύο πλευρών. Εφόσον η διαδικασία προχωρήσει ομαλά, θα υπάρξουν νέες συμφωνίες τους επόμενους μήνες, και, το πιθανότερο, θα αρθούν και άλλες κυρώσεις.

«Βραχυπρόθεσμα –αναφέρει στον Τύπο της Κυριακής, ο ενεργειακός αναλυτής, κ.Μιχάλης Μυριάνθης- θα βγει ωφελημένη από την εξομάλυνση της κατάστασης με το Ιράν, δεδομένου ότι θα υπάρξει μια σχετική μείωση των τιμών του πετρελαίου. Παρά ταύτα, ας αναμένουμε και τις σχετικές αποφάσεις του OPEC, δηλαδή των πιο σημαντικών πετρελαιοπαραγωγών χωρών του κόσμου, που θα συνεδριάσει το αμέσως επόμενο διάστημα». Από την άλλη μεριά όμως, το «άνοιγμα» του Ιράν, είναι πολύ πιθανόν να αποτελέσει ένα σημαντικό πλήγμα για τη χώρα μας. «Εάν προχωρήσει η άρση των κυρώσεων, και το Ιράν αρχίσει να εκμεταλλεύεται σε πλήρη ένταση τα ενεργειακά αποθέματά του, και ειδικά αυτά του φυσικού αερίου –εξηγεί ο καθηγητής και τέως γενικός διευθυντής των ΕΛΠΕ, κ.Ηλίας Κονοφάγος- υπάρχει κίνδυνος να απαξιωθούν οι ελληνικοί ενεργειακοί πόροι. Η χώρα μας κινδυνεύει να βγει εκτός παγκόσμιας αγοράς μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, εάν δεν προχωρήσει άμεσα και με ταχύτητα στην έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της».

Τραπεζικό εμπάργκο

Εκτός των μεσο-μακροπρόθεσμων συνεπειών για τη χώρα μας, υπάρχουν και οι άμεσες. Έτσι, στην περίπτωση που αρθεί και το Τραπεζικό εμπάργκο που υφίσταται σε βάρος του Ιράν, η Ελλάδα θα κληθεί να καταβάλει χρωστούμενα ποσά προς την Τεχεράνη για ποσότητες πετρελαίου που έχει εισάγει. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο μια από τις μεγάλες ελληνικές ενεργειακές εταιρείες, η οποία συστηματικά «δούλευε» με το Ιράν, οφείλει τουλάχιστον ένα δις. ευρώ.

Τα ποσά αυτά δεν είχαν πληρωθεί, επειδή, όταν η ΕΕ κήρυξε Τραπεζικό εμπάργκο σε βάρος του Ιράν, σταμάτησε κάθε είδους οικονομική δοσοληψία, και γι’ αυτό η ελληνική εταιρεία δεν μπορούσε να καταβάλει τα χρήματα. Από τη στιγμή όμως, που αρθεί και το Τραπεζικό εμπάργκο –κάτι άγνωστο, προς το παρόν- και το Ιράν απαιτήσει άμεσα τα χρήματα, η συγκεκριμένη εταιρεία, της οποίας η μετοχή δεν κινείται ικανοποιητικά το τελευταίο διάστημα, θα βρεθεί σε δυσχερή θέση. 

 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 ΠΗΓΗ:antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου