Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Πάει βόρεια και δυτικά της Κύπρου για έρευνες το Barbaros


Την ένταση, αλλά και την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας συντηρεί η Τουρκία με κάθε τρόπο. Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπάρμπαρος», μετά από 17 ημέρες παρουσίας στην περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου (εισήλθε μέχρι και στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ), τώρα συνεχίζει τις… έρευνες βορείως και δυτικά του νησιού.
Η Τουρκία έχει δεσμεύσει τις περιοχές αυτές μέχρι την 30η Ιανουαρίου 2014 και το «Μπάρμπαρος» θα φθάσει μέχρι και λίγο έξω από τη χερσόνησο του Ακάμα. Σημειώνεται πως στην προηγούμενη φάση, το τουρκικό σκάφος ήταν ορατό κάποιες ημέρες από την παραλία του Πρωταρά.
Υπενθυμίζεται συναφώς ότι η θέση της Τουρκίας σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς είναι ότι έχει «νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα στην ανατολική Μεσόγειο, κυρίως στα δυτικά του γεωγραφικού μήκους 32°16’18”E.»
Η συγκεκριμένη αυτή αναφορά έγινε για πρώτη φορά, όταν ανακοινώθηκε η πρόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας να ξεκινήσει έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Επί χάρτου οι συντεταγμένες αυτές δείχνουν ότι η γραμμή αυτή ουσιαστικά εφάπτεται του δυτικού άκρου της Κύπρου, στην περιοχή του Ακάμα.
Η Κυπριακή Δημοκρατία παρακολουθεί από κοντά τις τουρκικές κινήσεις και η δράση του ερευνητικού σκάφους έχει ήδη καταγγελθεί στα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
(Φιλελεύθερος) 

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου