Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Financial Times: Μην ανησυχείτε για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά για τα ευρώ. Το νόμισμα αυτό είναι ασύμβατο με την Ε.Ε. σε βάθος χρόνου.

ECB2
Την προηγούμενη Παρασκευή πήραμε μία μικρή εικόνα από τον μεγαλύτερο κίνδυνο που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη για την επόμενη δεκαετία: μία περίοδο παρατεταμένου αποπληθωρισμού. Ο δομικός πληθωρισμός στην περιοχή -που εξαιρεί την ενέργεια και άλλες ευμετάβλητες συνιστώσες- κατρακύλησε τον Οκτώβριο στο 0,8%.

Θα ήλπιζα πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει αυτήν την εβδομάδα τα επιτόκιά της. Αμφιβάλλω, όμως, αν ακόμη και με αρνητικό επιτόκιο μπορεί να αποτραπεί η βύθιση στον αποπληθωρισμό. Οι βαθιές αιτίες βρίσκονται στον τρόπο με τον οποίο η ευρωζώνη απαντά στην κρίση χρέους: με λιτότητα και μείωση των πραγματικών μισθών στην περιφέρεια και με έλλειψη προσαρμογής στο βορρά.

Ο υπαρξιακός κίνδυνος για το ευρώ δεν αφορά πλέον την ενδεχόμενη επίθεση κερδοσκόπων, ή τη φυγή των καταθετών από τις τράπεζες, ή την άνοδο των εξτρεμιστικών κομμάτων, αλλά την απόλυτη εξάντληση. Ο Benoît Coeuré, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, προειδοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η ευρωζώνη μπορεί να υποφέρει από μία ιαπωνικού τύπου χαμένη δεκαετία. Η Ιαπωνία, όμως, διατήρησε τουλάχιστον σχεδόν πλήρη απασχόληση. Η ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με μία πολύ χειρότερη προοπτική: μία χαμένη γενιά. 

 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 ΠΗΓΗ:papaioannou-giannis.net/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου