Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Η Καθυστέρηση στις Ιδιωτικοποιήσεις «Φέρνει» Μέλη του ΤΑΙΠΕΔ στο ΔΣ των Υπό Αποκρατικοποίηση Εταιριών


Ο στόχος της επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων φαίνεται να αλλάζει την ίδια την δομή των των υπό αποκρατικοποίηση εταιριών, καθώς η κυβέρνηση εξετάζει την τοποθέτηση μελών του ΤΑΙΠΕΔ στα διοικητικά συμβούλιά τους. 

Ειδικότερα, το θέμα συζητήθηκε κατά το μίνι υπουργικό συμβούλιο της Κυριακής, που πραγματοποιήθηκε εν όψει του νέου κύκλου επαφών με την τρόικα που αρχίζουν σήμερα, Δευτέρα, όπως αναφέρει η εφημερίδα Έθνος.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι με τον τρόπο αυτόν θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεων και με τον τρόπο αυτό θα δοθεί μια απάντηση στη δυσφορία των εκπροσώπων των δανειστών για τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Ας σημειωθεί, εξάλλου, ότι οι παραπάνω επληροφορίες έροχονται λίγες μέρες μετά την τοποθετηση που είχε κάνει  ο αρμόδιος επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν, προαναγγέλοντας αλλαγές στη λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ, σε απάντηση σχετικής ερώτησης του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή. 

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην ερώτησή του είχε επικαλεσθεί δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για αλλαγή της έδρας του ΤΑΙΠΕΔ και μετατροπής του σε ιδιωτική εταιρεία ειδικού σκοπού (special purpose vehicle) με ξένους μάνατζερς. Ωστόσο, ο επίτροπος Ρεν δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε τις πληροφορίες αυτές, αλλά αρκέστηκε να δηλώσει τα παρακάτω:

«Στο πλαίσιο της τρέχουσας επανεξέτασης, πραγματοποιείται αξιολόγηση της απόδοσης και των αποτελεσμάτων της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης από τη δημιουργία του ΤΑΙΠΕΔ. Προβλέπονται μεταρρυθμίσεις της εταιρικής διακυβέρνησης, ώστε να βελτιωθεί περαιτέρω η τρέχουσα λειτουργία και το πλαίσιο της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης» απάντησε χαρακτηριστικά ο φινλανδός επίτροπος.

Μάλιστα, ο φινλανδός επίτροπος αναφερόμενος και στην πορεία εκτέλεσης του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, παρέπεμψε στην τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού Μνημονίου από την Κομισιόν, στην οποία σημειώνεται ότι, «οι στόχοι ιδιωτικοποίησης για το 2013 είναι πολύ πιθανό να μην επιτευχθούν, αλλά θα είναι δυνατό να τους αναπληρώσουμε το 2014, εφόσον οι προσπάθειες διπλασιαστούν. Οι στόχοι για το 2020 παραμένουν οι ίδιοι, βασιζόμενοι στις παρούσες πολιτικές δεσμεύσεις και στα επιπρόσθετα μέτρα που θα βελτιώσουν τη διαδικασία λειτουργίας. Η διακυβέρνηση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης θα επανεξεταστεί το επόμενο φθινόπωρο», στην τρέχουσα δηλ. επίσκεψη της τρόικας. 

 ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου