Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Οι κλοπές αργού απειλούν με αποσταθεροποίηση την παγκόσμια αγορά


Με αποσταθεροποίηση της παγκόσμιας αγοράς και παράνομο εμπόριο καυσίμων απειλούν την παγκόσμια αγορά οι κλοπές αργού πετρελαίου από τη Νιγηρία, σύμφωνα με έκθεση της Chatham House.
Ο μεγαλύτερος πάροχος πετρελαίου της Αφρικής έχει χάσει τουλάχιστον 100.000 βαρέλια την ημέρα, από κλοπές, στο α’ τρίμηνο του 2013, σύμφωνα με την έκθεση με τίτλο «Nigeria’s Criminal Crude: International Options to Combat the Export of Stolen Oil».
«Το κλαπέν πετρέλαιο είναι πιθανόν να έχει βρει αγοραστές από τη Δυτική Αφρική, τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και άλλες χώρες της Ασίας. Το κλεμμένο αργό της Νιγηρίας και τα παράνομα κέρδη του απειλούν την ακεραιότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών και τις νόμιμες επιχειρήσεις πετρελαίου», σημειώνουν οι συγγραφείς της έκθεσης Χριστίνα Κατσούρη και Aaron Sayne.
Οι κλοπές πετρελαίου αποτελούν σοβαρό πλήγμα για τις εξαγωγές της Νιγηρίας, τη μεγαλύτερη παραγωγό πετρελαίου της Αφρικής, της οποίας τα κρατικά έσοδα εξαρτώνται κατά 80% από τις εξαγωγές αργού.
Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι περίπου 400.000 βαρέλια αργού την ημέρα χάνουν οι Royal Dutch Shell, ExxonMobil, Chevron, Total και Eni.
Ο πρόεδρος της χώρας Goodluck Jonathan ζητά διεθνή συνδρομή για τον περιορισμό της κλοπής αργού. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου