Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

: Πιέσεις για μείωση του υψηλού φόρου στα καύσιμα από το σύστημα εισροών-εκροών

Πιέσεις για μείωση του υψηλού φόρου στα καύσιμα από το σύστημα εισροών-εκροών
Στο προσκήνιο αναμένεται να επανέλθει  η συζήτηση για μείωση των υψηλών φόρων στα καύσιμα, μετά την αυριανή «πρεμιέρα» του συστήματος εισροών – εκροών στα βενζινάδικα, της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Στελέχη τόσο από το κυβερνητικό στρατόπεδο όσο και από την αγορά θεωρούν ότι η κυβέρνηση πρέπει να επαναφέρει το θέμα στην τρόικα και μάλιστα επιτακτικά, όπως μεταδίδει το energypress.gr.

Τα στελέχη αυτά επισημαίνουν ότι βασικό επιχείρημα της τρόικας στις πιέσεις της προκειμένου τον Οκτώβριο του 2012 να εξισωθούν οι φόροι στα καύσιμα ήταν η απουσία άλλων όπλων για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου, και κατά συνέπεια τη φοροδιαφυγής.

Τώρα όμως, έπειτα από χρόνια καθυστερήσεων και εμπλοκών, αρχίζουν να δημιουργούντα νέα όπλα και σύντομα θα προστεθούν κι άλλα :

Τα συστήματα εισροών – εκροών κάνουν από αύριο πρεμιέρα σε Αττική-Θεσσαλονίκη, με 1.124 από τα συνολικά 1.250 πρατήρια των δύο νομών (ποσοστό κοντά στο 90%) να τα έχουν εγκαταστήσει.

 Όσοι δεν τα  έχουν τοποθετήσει, από αύριο ξεκινούν έλεγχοι, και όπως διαμήνυσε χθες ο υφυπ. Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς «θα βρίσκονται ενώπιον των συνεπειών του νόμου», με άλλα λόγια θα τους σφραγίζεται το πρατήριο.

Εφόσον το σύστημα λειτουργήσει απρόσκοπτα, μέσα στους επόμενους μήνες θα έχει αποδώσει καρπούς, καταπολεμώντας σε σημαντικό βαθμό το λαθρεμπόριο και τις ελλειμματικές παραδόσεις.

Ταυτόχρονα, πρόκειται σύντομα να ανακοινωθούν από το υπουργείο Οικονομικών οι προδιαγραφές για την εγκατάσταση συστημάτων εισροών- εκροών σε διυλιστήρια- εταιρείες.

Παράλληλα,  εντός των ημερών το υπουργείο Ανάπτυξης θα ανακοινώσει τις προδιαγραφές για την τοποθέτηση τέτοιων συστημάτων στους μεταπωλητές θέρμανσης.

Προς το τέλος του έτους αναμένεται να έχουν εγκατασταθεί και να λειτουργούν και τα GPS στα βυτιοφόρα. Τέλος μέχρι το Μάρτιο του 2014, το σύστημα εισροών- εκροών αναμένεται να έχει επεκταθεί και στην επαρχία.

Αυτό σημαίνει ότι  τα επιχειρήματα του Οκτωβρίου 2012, ότι δεν υπάρχει τρόπος να παταχθεί το λαθρεμπόριο, αρχίζουν σταδιακά να εκλείπουν, καθώς δημιουργείται ένα πλέγμα για την καταπολέμησή του.

Παρ’ όλα αυτά οι φόροι στην Ελλάδα παραμένουν στα ύψη. Στο όνομα του μνημονίου η Ελλάδα έφτασε να έχει τον 3ο υψηλότερο ειδικό φόρο κατανάλωσης στην αμόλυβδη βενζίνη και στο πετρέλαιο θέρμανσης πανευρωπαϊκά.

Το θέμα θα τεθεί και από την αγορά πετρελαιοειδών

Παράγοντες της αγοράς πετρελαιοειδών πρόκειται σύντομα να θέσουν το θέμα στην κυβέρνηση, ενώ άλλοι σκέφτονται να καταθέσουν πρόταση στο υπ. Οικονομικών, ενόψει και της διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης σε ενάμιση μήνα, βάσει της οποίας η πρώτη κατοικία στην Ελλάδα να δικαιούται επίδομα θέρμανσης χωρίς κριτήρια. 

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου