Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

ΝΕΟ ΗΛΕΚΤΡΟΣΟΚ Ελεύθερες οι αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος!


Και επισήμως ελεύθερα μπορούν από σήμερα η ΔΕΗ και οι υπόλοιπες εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας να διαμορφώνουν τα οικιακά τιμολόγια τους. Θα μπορούν να τα καθορίζουν με βάση τα κοστολογικά τους δεδομένα (κόστη φυσ. αερίου, ρύπων, τιμών χονδρικής κοκ) χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκριση από τη ΡΑΕ και μετά το ΥΠΕΚΑ. Το κράτος θα έχει πλέον λόγο μόνο στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις (ΕΜΕΑΡ, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, τέλη δικτύων κ.ά.).

Δεν απελευθερώνονται πάντως τα οικιακά τιμολόγια των ευπαθών ομάδων (άτομα με συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ, τρίτεκνοι, ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών κα) που θα συνεχίσουν να ρυθμίζονται από το ΥΠΕΚΑ. Το ίδιο ισχύει για όσους εντάσσονται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, που αριθμεί σήμερα 440.000 νοικοκυριά.

Ο δ/νων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός ερωτηθείς στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Επιχείρησης για τα τιμολόγιο, απάντησε ότι δεν πρόκειται να γίνει αλλαγή στην τιμολογιακή πολιτική το επόμενο διάστημα.

Ωστόσο είναι σίγουρο ότι οι καταναλωτές θα έλθουν αντιμέτωποι τις επόμενες μέρες με μία νέα αύξηση στο τέλος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για να περιοριστεί η "μαύρη τρύπα" του ΛΑΓΗΕ. Τη δεύτερη φέτος.

Ενα πιθανό σενάριο είναι το τέλος να φθάσει τα 15 ευρώ ανά 1.000 κιλοβατώρες από 9,3 ευρώ που είναι σήμερα (και 0,30 ευρώ το 2011!). Αυτό σημαίνει ότι ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει 1.600 κιλοβατώρες το τετράμηνο και σήμερα πληρώνει 14,9 ευρώ για τέλος ΑΠΕ (ή ΕΤΜΕΑΡ όπως λέγεται πλέον) απ' το επόμενο τετράμηνο θα πληρώνει 24 ευρώ.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου