Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Συνδικαλιστική Συνεργασία ΕΚΟ Αγωνιστικό Μέτωπο ΕΛΠΕ ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ



Συνάδελφοι,

Παρά την πτωτική τάση της αγοράς καυσίμων (λόγω κρίσης, φτώχειας και εξουθενωτικής φορολογίας στα νοικοκυριά), ο Όμιλος ΕΛΠΕ δημοσίευσε ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΣΥΓΚΡΙΣΙΜΑ ΚΕΡΔΗ για το 2012 κατά 70%. Για το 2013, οι προβλέψεις (Barclays) μιλούν για αύξηση +25% των κερδών και αναπροσαρμογή της τιμής-στόχου της μετοχής κατά +50%!

Αυτές οι προοπτικές δεν εμπόδισαν την εργοδοσία του ΟΜΙΛΟΥ να περάσει σε σφοδρή επίθεση ενάντια στους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα διαδοχικά σε μία-μία τις εταιρείες του Ομίλου.

Ξεκίνησε πρώρα με την Asprofos και τώρα προχώρησε στην ΕΚΟ, ζητώντας μεσοσταθμικές μειώσεις 25%.  Στην συνέχεια θα προχωρήσει στην Ελληνικά Καύσιμα, ενώ κατ΄ επανάληψη θίγει το γεγονός ότι πότε το ένα και πότε το άλλο τα ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ λειτουργούν με αρνητικά περιθώρια κέρδους…

Αφού λοιπόν η εργοδοσία προχώρησε στην μεγαλύτερη δυνατή συγκεντροποίηση του κεφαλαίου στον κλάδο για να προασπίσει την κερδοφορία της (και έδωσε 400 εκατ. για το δίκτυο της ΒΡ), τώρα μοιράζει μειώσεις μισθών σε κάθε επιχειρηματική μονάδα ξεχωριστά.

Στην περίπτωση του Ομίλου ΕΛΠΕ, οι μειώσεις μισθών δεν είναι μέτρο επιβίωσης, αλλά αποτελούν συνειδητή ταξική επιλογή μιας εργοδοσίας που πρωταγωνιστεί στο Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων.

Στόχος της εργοδοσίας δεν είναι τα 3-4 εκατομμύρια που θα πάρει από τους εργαζόμενους, καθώς μέσα στον κλάδο της εμπορίας (όπου ανθεί το λαθρεμπόριο και η καπιταλιστική κομπίνα) ακόμα και εκείνες οι εταιρείες που έχουν ρίξει τους μισθούς σε τριτοκοσμικά επίπεδα, εμφανίζουν λογιστικές ζημίες…

Η εργοδοσία στοχεύει στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων όπως την ξέραμε.  Ζητάει την υιοθέτηση ενός συστήματος αμοιβών σαν αυτό που είχε η ESSO-ΠΑΠΠΑΣ πριν 3 δεκαετίες!

Γιατί τέτοιου είδους είναι και ο εκσυγχρονισμός που πρεσβεύει η αστική τάξη της χώρας: μεταβλητές, χωρίς εγγύηση, αμοιβές, που θα εξαρτώνται από την κερδοφορία της επιχείρησης και το απόλυτο Διευθυντικό Δικαίωμα.

Με το σύστημα αμοιβών που προτείνει η εταιρεία, η «ψευδο-Σύμβαση» θα περιγράφει μόνο ένα μέρος των αμοιβών του εργαζόμενου, το οποίο ούτε καν αυτό δεν θα είναι εξασφαλισμένο για την επόμενη χρονιά.  Οι εργαζόμενοι δεν θα γνωρίζουν με τι λεφτά αμείβεται ο διπλανός τους, έστω κι αν κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά.

Η εργοδοσία προωθεί στο έπακρο τη διαίρεση των εργαζομένων σε «μικρές ομάδες», με αντικρουόμενα συμφέροντα (φέτος πχ οι πωλητές θα λάβουν ως bonus ένα μικρό μέρος των χρημάτων που θα αφαιρεθούν από τους χειριστές εγκαταστάσεων).

Συνάδελφοι,

Εμείς δεν πρόκειται να συνυπογράψουμε την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων σε καμία εταιρεία του Ομίλου ΕΛΠΕ.

Οι εργαζόμενοι έχουν ήδη πληρώσει ακριβά την Καπιταλιστική Κρίση, μέσω της ιλιγγιώδους φορολογίας, των νέων αυξήσεων των ασφαλιστικών εισφορών, με την κλοπή των αποθεματικών των ταμείων τους, με τις μειώσεις των προηγούμενων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Η λογική των υποχωρήσεων δεν οδηγεί πουθενά.

Με την κοινή αυτή Ανακοίνωση καλούμε όλες τις συνδικαλιστικές παρατάξεις σε όλες τις εταιρείες του Ομίλου να πάρουν θέση.

Καλούμε σε συνελεύσεις των εργαζομένων και κοινές αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε όλο τον Όμιλο.

Να μην περάσουν οι μειώσεις μισθών και η μεθοδευμένη κατάργηση των Συμβάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου