Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Πώς διαμορφώνονται τα νέα τιμολόγια της ΕΥΑΘ




«Ο κύβος ερρίφθη» για την τιμολογιακή πολιτική της εισηγμένης ΕΥΑΘ, καθώς με κοινή απόφαση των συναρμόδιων υπουργών ρυθμίστηκε αναδρομικά για το 2012, αλλά και για το 2013, χωρίς να προβλέπεται τίποτε για το χρονικό διάστημα από 1 - 1 - 2014 και μετά, αφού προφανώς μέχρι τότε η εταιρία θα έχει ιδιωτικοποιηθεί.
Έτσι ενώ μέχρι πρότινος η τιμολογιακή πολιτική της ΕΥΑΘ ρυθμιζόταν για πολύ μεγαλύτερες χρονικές περιόδους, οι οποίες υπερέβαιναν την πενταετία, τώρα οι τιμές για τις υπηρεσίες ύδρευσης-αποχέτευσης αποτυπώθηκαν με την απόφαση (στις 18/12/12) των Υπουργών Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και Μακεδονίας - Θράκης, Θ. Καράογλου, για όσο διάστημα η επιχείρηση θα εξακολουθήσει να είναι κρατική.
Στο πλαίσιο αυτό για φέτος το οικιακό τιμολόγιο νερού στις τέσσερις πρώτες βαθμίδες κατανάλωσης (0 - 10 κυβικά ανά τετράμηνο, 11-30, 31 - 60 και 61 - 120) αυξάνεται σε ποσοστό 1% μεσοσταθμικά, ενώ αμετάβλητες, σε σχέση με το 2012, παραμένουν οι χρεώσεις για τις μεγαλύτερες καταναλώσεις, δηλαδή από 121 - 180 και από 181 κυβικά και πάνω στο τετράμηνο.
Σταθερές και στα επίπεδα του 2010 μένουν οι χρεώσεις για τις υπόλοιπες κατηγορίες καταναλωτών, ήτοι για τους επαγγελματίες, τις βιομηχανίες, το Δημόσιο - ΟΤΑ, τις κοινόχρηστες παροχές πολυκατοικιών κ.ά.
Ανοδος
Ανοδικά διαμορφώνονται για το 2013 και τα τιμολόγια της αποχέτευσης (τέλη χρήσεως), καθώς πέρσι αντιστοιχούσαν στο 76% επί της αξίας του νερού, ενώ φέτος το σχετικό ποσοστό θα φτάσει στο 80%.Αυξητικές κατά 1% από 1/1/13 θα είναι και οι τιμές στις λοιπές υπηρεσίες της εισηγμένης (διακοπές και επανασυνδέσεις παροχών, συνδέσεις με τα δίκτυα, επισκευές βλαβών κ.τλ.).
Ακόμη, οι καταναλωτές θα επιβαρυνθούν φέτος και με το ειδικό τέλος κύκλου νερού, το οποίο διαμορφώνεται σε 0,07 ευρώ ανά κυβικό μέτρο καταναλισκόμενης και τιμολογηθείσας ποσότητας νερού (εξαιρείται η ΒΙ.ΠΕ. Θεσσαλονίκης).
Δημήτρης Διαμαντίδης
(Ημερησία) 
ΠΗΓΗ:.energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου