Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

ΥΠΟΙΚ: Με Τεχνολογίες Ιχνηθέτησης Καυσίμων η Καταπολέμηση του Λαθρεμπορίου




Από τις 28 Δεκεμβρίου έχει ξεκινήσει η δημόσια τεχνική διαβούλευση του Υπουργείου Οικονομικών για την παρακολούθηση και διαχείριση ιχνηθέτησης καυσίμων. Εκτιμάται ότι με την υλοποίηση και εφαρμογή της σχετικής τεχνολογίας θα περιοριστεί το λαθρεμπόριο καυσίμων. 
Η διαβούλευση που έθεσε σε ισχύ η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του ΥΠΟΙΚ θα ολοκληρωθεί έως τις 23 Ιανουαρίου με στόχο την αποτύπωση των απαιτήσεων των τεχνολογιών ιχνηθέτησης καυσίμων. Οι απαιτήσεις αυτές εν συνεχεία θα αποτελέσουν μέρος των τεχνικών προδιαγραφών αξιολόγησης τεχνολογιών ιχνηθέτησης καυσίμων μαζί με τις απαιτήσεις διεργαστηριακού ελέγχου ο οποίος θα διενεργηθεί με τον συντονισμό του Γενικού Χημείου του Κράτους.
Βάση της διαβούλευσης είναι το πόρισμα “Αποτύπωση Απαιτήσεων Τεχνολογιών Ιχνηθέτησης Καυσίμων” της Ομάδας Εργασίας «για τη σχεδίαση, υλοποίηση και παρακολούθηση ολοκληρωμένου συστήματος ιχνηθέτησης καυσίμων» (βλ. εδώ) που συγκροτήθηκε με την υπ.αριθ. πρωτ. Δ6Α1145541ΕΞ2012 – 19.10.2012 απόφαση.
Όπως αναφέρεται στο πόρισμα, σε πιλοτική φάση αναμένεται ο ιχνηθέτης να προστίθεται μόνο στο πετρέλαιο ναυτιλίας σε διυλιστήρια, φορολογικές αποθήκες, ή δεξαμενές εταιρειών εμπορίας.
Ο ιχνηθέτης θα διατίθεται από τον προμηθευτή ως καθαρή ουσία ή ως διάλυμα συγκεκριμένης συγκέντρωσης και θα παραδίδεται από τον προμηθευτή έτοιμος προς χρήση χωρίς να χρειάζεται η αραίωση του διαλύματος, παρασκευή κάποιου μίγματος.
Ο ιχνηθέτης θα είναι αβλαβής για τον άνθρωπο και το περιβάλλον και θα είναι συμβατός με τα άλλα συστατικά των καυσίμων για να μην προκαλεί προβλήματα στους κινητήρες των οχημάτων και να μην αλλοιώνει τις ιδιότητες των καυσίμων.
Βασική παράμετρος είναι ο ιχνηθέτης να μη μπορεί να αφαιρεθεί ή να καταστραφεί με τρόπους οικονομικά συμφέροντες.
 ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου