Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Reuters: Μελέτη που Υπολογίζει σε 3,5 Tcm τα Αποθέματα Φυσικού Αερίου Νοτίως της Κρήτης Παρουσιάστηκε τον Ιούνιο στον Πρωθυπουργό



Μελέτη των κ. κ. Αντώνη Φώσκολου, Ηλία Κονοφάγου και Νίκου Λυγερού παρουσιάσθηκε, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, στον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά τον περασμένο Ιούνιο, η οποία υπολογίζει σε 3,5 τρισεκ. κυβικά μέτρα τα αποθέματα φυσικού αερίου στην περιοχή νότια της Κρήτης, που θα μπορούσαν να αποφέρουν στην Ελλάδα κρατικά έσοδα 599 δισ. δολαρίων σε 25 χρόνια.
Η μελέτη, που συνθέτει υφιστάμενα επιστημονικά δεδομένα, αναφέρει πως υπάρχουν γεωλογικές ομοιότητες που υποδηλώνουν πως τα κοιτάσματα στα ανοικτά της Κρήτης ίσως είναι αντίστοιχα της λεκάνης της Λεβαντίνης, όπου συγκεντρώνονται οι πρόσφατες ανακαλύψεις του Ισραήλ και της Κύπρου.
Επίσης δείχνει ότι υπάρχουν κοιτάσματα στρατηγικής σημασίας στα ελληνικά χωρικά ύδατα νοτίως της Κρήτης που ανέρχονται περίπου στα 3,5 τρισ. κυβικά μέτρα (Tcm), που επαρκούν για να καλυφθούν οι ανάγκες φυσικού αερίου της ΕΕ για έξι χρόνια και αντιστοιχούν σε περίπου 1,5 δισ. βαρέλια πετρελαίου.
Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι, παρόλο που θα χρειαστούν χρόνια για την έρευνα και την εκμετάλλευση των όποιων αποθεμάτων, η Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία αδειοδότησης και έχει ήδη επιλεγεί η εταιρία για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών που θα εξακριβώσει το μέγεθός τους. Τα αποτελέσματα αναμένονται στα μέσα του 2013. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου