Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Την Πλήρη Ανεξαρτησία του Απέκτησε το Κοσσυφοπέδιο



Καθεστώς πλήρους ανεξαρτησίας απέκτησε από την Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου το Κοσσυφοπέδιο, καθώς έπαψε να ισχύει η διεθνής επιτήρηση που είχε επιβληθεί στην περιοχή με το σχέδιο Αχτισάαρι. Ως εκ τούτου, το Κοσσυφοπέδιο λειτουργεί πλέον ως κυρίαρχο κράτος. Η σχετική απόφαση ελήφθη στις 2 Ιουλίου στην Βιέννη από την Διεθνή Ομάδα Καθοδήγησης, που αποτελείται από χώρες οι οποίες έχουν αναγνωρίσει την μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου. Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι κάλεσε τους πολίτες να εορτάσουν την ημέρα αυτή χαρακτηρίζοντας την «ιστορική».
Χθες, πραγματοποιήθηκε επίσημη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου στην Πριστίνα για την επικύρωση της τροποποίησης του Συντάγματος σχετικά με την μετάβαση από το καθεστώς της επιτηρούμενης ανεξαρτησία στο καθεστώς της απόλυτης ανεξαρτησίας. Το Κοινοβούλιο αναμένεται να αποφασίσει, επίσης την παράταση της θητείας της διεθνούς αστυνομικής αποστολής Eulex έως τον Ιούλιο του 2014. Εκτός από την τοπική πολιτική ηγεσία, παρόντες στην συνεδρίαση ήταν εκπρόσωποι κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι έχουν αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο, εκπρόσωποι της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και ο «αρχιτέκτονας» της ανεξαρτησίας της περιοχής, πρώην Πρόεδρος της Φινλανδίας Μάρτι Αχτισάαρι.
Υπενθυμίζεται πως το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του τον Φεβρουάριο του 2008 με βάση το σχέδιο, το οποίο εκπονήθηκε από την διεθνή μεσολαβητική ομάδα, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Αχτισάαρι. Είχαν προηγηθεί διαπραγματεύσεις με την σερβική πλευρά επί δύο χρόνια περίπου, οι οποίες ωστόσο δεν καρποφόρησαν. Το Βελιγράδι, επικαλούμενο το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που ορίζει το Κοσσυφοπέδιο ως αναπόσπαστο τμήμα της Σερβίας, αρνείται να δεχθεί την ανεξαρτητοποίηση της περιοχής.
Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα, την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου έχουν αναγνωρίσει 92 κράτη-μέλη του ΟΗΕ, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ. Από την ΕΕ, το έχουν αναγνωρίσει 22 χώρες, εκτός από την Ισπανία, την Ελλάδα, την Ρουμανία, την Σλοβακία και την Κύπρο. Την ίδια ώρα, η Ρωσία και η Κίνα θεωρούν την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου από την Σερβία παράνομη. 
ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου