Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Τέλος Εποχής για Λαμπτήρες Πυρακτώσεως και Αλογόνου



«Τίτλοι τέλους» για τις λάμπες πυρακτώσεως και αλογόνου χαμηλής ενεργειακής απόδοσης. Από την 1η Σεπτεμβρίου τέθηκε σε εφαρμογή η κοινοτική οδηγία που απαγορεύει την κυκλοφορία λαμπτήρων πυρακτώσεως, προκειμένου στο εξής να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά λαμπτήρες εξοικονόμησης. Από το μέτρο εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν πανευρωπαϊκά 39.000.000 KW ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως έως το 2020.
Υπενθυμίζεται ότι η «μετάβαση» έχει ξεκινήσει σταδιακά από το 2009. Εχουν ήδη αποσυρθεί οι λαμπτήρες των 100, 75 και 60 Watt, ενώ η τωρινή απαγόρευση αφορά εκείνους των 25 και 40 Watt, που αποτελούν την τελευταία κατηγορία του είδους. Tα καταστήματα επιτρέπεται να πωλούν τους παλιούς λαμπτήρες μέχρις εξαντλήσεως των αποθεμάτων τους.
Η αντικατάσταση των λαμπτήρων πυρακτώσεως, που ουσιαστικά αποτελούσαν προϊόν του 19ου αιώνα, ήταν πλέον επιτακτική ανάγκη τόσο για περιβαλλοντικούς όσο και για οικονομικούς λόγους. Η χρήση τους «φούσκωνε» τον λογαριασμό της ΔΕΗ. Και παρά το ότι το κόστος αγοράς φάνταζε αμελητέο, συνυπολογίζοντας τόσο το ρολόι της ΔΕΗ όσο και τον περιορισμένο χρόνο ζωής τους (1 περίπου χρόνο ή 1.000 ώρες), το πραγματικό κόστος σε βάθος πενταετίας έφτανε τα 78 ευρώ. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου