Ιστοσελίδες Ενημέρωσης

Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Οι insiders επιμένουν “bearish” για το πετρέλαιο


Η περασμένη Παρασκευή βρήκε την τιμή του πετρελαίου να καταγράφει απώλειες για 7η συνεχόμενη εβδομάδα φτάνοντας σε χαμηλά από τον Απρίλιο του 2009, έστω και εάν οι τιμές ανέκτησαν τμήμα των απωλειών τους, κυρίως εξαιτίας της είδησης ότι μειώθηκε ο αριθμός των ενεργών γεωτρήσεων στις ΗΠΑ.

Όμως μια σειρά από εξελίξεις, δηλώσεις και αναλύσεις διατηρούν την εντύπωση ότι το πτωτικό σερί της τιμής του πετρελαίου δύσκολα θα ανακοπεί τους επόμενους 3 έως 6 μήνες.

Χαρακτηριστική είναι η εκτίμηση του επικεφαλής του ενεργειακού επενδυτικού οίκου Jefferies &Co σε εκδήλωση για στελέχη της πετρελαϊκής βιομηχανίας στο Χιούστον, την περασμένη εβδομάδα, ότι «αυτό το περιβάλλον αγοράς θα κρατήσει αρκετά». Ακόμη και η μείωση των ενεργών γεωτρήσεων στις ΗΠΑ, η οποία ξεκίνησε εδώ και μερικές εβδομάδες, δεν πρόκειται να γίνει αντιληπτή στην αγορά σε επίπεδο αγοράς προτού περάσουν 3 έως 6 μήνες. «Θα χρειαστεί να κλείσουν 300 έως 500 γεωτρήσεις προτού αρχίσει να ανακάμπτει η αγορά» είπε αποκαλύπτοντας ότι οι αδειοδοτήσεις έχουν περιοριστεί κατά 35% τους τελευταίους μήνες.

Την ίδια στιγμή η Woodmackenzie με νεότερη έκθεσή της, εκτιμά ότι μόλις το 1,6% της παγκόσμιας προμήθειας πετρελαίου θα ήταν ζημιογόνο εφόσον οι τιμές του πετρελαίου πέσουν στα 40 δολάρια, ενώ ακόμη και σε αυτά τα επίπεδα δε θα ήταν βέβαιο ότι κατ΄ ανάγκη θα προκληθούν εκτεταμένες διακοπές της λειτουργίας γεωτρήσεων. Η παραγωγή πετρελαίου που θα αντιμετωπίσει τα σοβαρότερα προβλήματα είναι τα περίφημα oil sands (πισσούχος άμμος) του Καναδά. Ωστόσο ακόμη και εκεί οι αντιστάσεις αναμένεται να είναι ισχυρές, όπως τόνισε σε δηλώσεις του προχθές ο Καναδός πρωθυπουργός Σ. Χάρπερ, υπογραμμίζοντας ότι η βιομηχανία πετρελαίου αποδεικνύεται ανθεκτική και θα επιβιώσει τις προκλήσεις που δημιουργούν οι χαμηλές τιμές. 

Την ίδια στγιμή η Σαουδική Αραβία και οι υπόλοιπες χώρες του Κόλπου δεν εκπέμπουν κανένα σήμα διαλλακτικότητας και επιμένουν στην απόφασή τους να διατηρήσει ο ΟΠΕΚ αμετάβλητη την παραγωγή του, ακόμη και εάν υπάρξει μείωση κάτω από τα 50 δολάρια. Την περασμένη εβδομάδα μάλιστα έγιναν διαρροές στο Reuters από πηγές της αντιπροσωπείας χώρας μέλους του ΟΠΕΚ στο Λονδίνο, σύμφωνα με τις οποίες δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αναθεωρηθεί η απόφαση του Νοεμβρίου (για διατήρηση αμετάβλητης της παραγωγής) την οποία οι παραγωγοί εκτός ΟΠΕΚ θεωρούν υπεύθυνη για τη δημιουργία υπεπροσφοράς και την αύξηση των αποθεμάτων. «Ο υπουργός ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας ήταν ξεκάθαρος οι χώρες του ΟΠΕΚ δεν πρόκειται να σηκώσουν μόνες τους το βάρος της μείωσης» ανέφερε. 

Πλέον οι ελπίδες για αλλαγή δεδομένων σε ό,τι αφορά την αγορά πετρελαίου στρέφονται και στο κομμάτι της ζήτησης, χωρίς ωστόσο να αναμένονται άμεσα κάποιες δραματικές αλλαγές, όπως έδειξε και η συμπεριφορά μεγάλων προμηθευτών εμπόρων πετρελαίου όπως η Vito, η Trafigura  και η Shell που προχώρησαν στην εκμίσθωση μεγάλων τάνκερ τα οποία και σκοπεύουν να μετατρέψουν σε θαλάσσιες αποθήκες με την ελπίδα ότι θα ανακάμψουν οι τιμές στο επόμενο 12μηνο.


ΠΗΓΗ.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου