Ιστοσελίδες Ενημέρωσης

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Ανάσα για ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛΠΕ η Εγγυητική της Socar για τον ΔΕΣΦΑ


Εκτός από το ΤΑΙΠΕΔ που «ανάσανε», γιατί θα παρουσιάσει μία ακόμη ιδιωτικοποίηση, η κατάθεση της εγγυητικής επιστολής της Socar για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ δίνει ανάσα και στα ΕΛΠΕ που θα εισπράξουν το μεγαλύτερο μέρος του τιμήματος των 400 εκατομμυρίων.
Σήμερα αναμένεται ότι θα συνεδριάσει το δ.σ. του πετρελαϊκού ομίλου προκειμένου να λάβει θέση για την πώληση του ΔΕΣΦΑ, ενώ την εισήγηση του θα παραπέμψει σε έκτακτη γενική συνέλευση μετόχων που θα συγκληθεί με βάση τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Με δεδομένο ότι ο όμιλος ΕΛ.ΠΕ κατέχει το 35% του ΔΕΣΦΑ, αναμένεται ότι θα εισπράξει ποσό λίγο πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ, έναντι περίπου 187 εκατομμυρίων που θα βάλει στα ταμεία του το Ελληνικό Δημόσιο.
Η αρχική προσφορά της Socar για την εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ ήταν περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ. Στις διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν μετά τις 11 Ιουνίου, επιτεύχθηκε βελτίωση του τιμήματος στα 400 εκατομμύρια.
Για τη αύξηση, σύμφωνα με πληροφορίες έλαβαν χώρα άτυπες διαπραγματεύσεις, στις οποίες από Ελληνικής πλευράς συμμετείχαν μέλη της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ και από την πλευρά των Αζέρων η ηγεσία της Socar και διπλωμάτες. Για την επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων σημαντικό ρόλο έπαιξε και η πολιτική και όχι μόνο, στήριξη που προσέφερε η Ελλάδα στον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου (περίπου 570 χιλιόμετρα) διέρχεται από Ελληνικό έδαφος.
Πάντως τον τελευταίο λόγο για την επικύρωση της εξαγοράς και της ομαλής λειτουργίας του ΔΕΣΦΑ, υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς, θα τον έχουν οι κοινοτικές αρχές ανταγωνισμού (Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού), όπως και ο Ευρωπαίος Ρυθμιστής που θα πρέπει να πιστοποιήσει εκ νέου την ανεξαρτησία του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου από καθετοποιημένη ενεργειακή εταιρεία. Η ανεξαρτησία του ΔΕΣΦΑ από τη μητρική ΔΕΠΑ, πιστοποιήθηκε λίγες μέρες πριν από την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για την πώλησή του. Η αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς θα απαιτήσει νέο γύρο διαβούλευσης στη βάση των όσων προβλέπουν οι κοινοτικές οδηγίες και η εθνική νομοθεσία.
Όπως έχει ήδη γράψει το Euro2day.gr, το όλο εγχείρημα χαρακτηρίζεται ως «δύσκολη άσκηση», καθώς αφ΄ενός για πρώτη φορά παρόμοιο ρόλο Διαχειριστή αναλαμβάνει μη κοινοτική ενεργειακή εταιρεία, ενώ ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει έρευνα σε βάρος της ρωσικής Gazprom η οποία αν σε μέγιστο βαθμό έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τη Socar. Δηλαδή ελέγχει δίκτυα και είναι προμηθευτής φυσικού αερίου.
Αυτός είναι και ο λόγος που καθυστέρησε σημαντικά η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της διαδικασίας πώλησης, καθώς έπρεπε να γίνει μία κατ΄αρχήν διερεύνηση των ρυθμιστικών θεμάτων σε επίπεδο ΡΑΕ και Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σε κάθε περίπτωση όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, η Socar έχει διαμηνύσει στις κοινοτικές αρχές ότι δεν πρόκειται να ασκήσει της δραστηριότητα προμήθειας φυσικού αερίου στην Ελλάδα. 
ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου