Κυριακή 6 Μαΐου 2018

Οι δορυφόροι της ΝΑΣΑ ξεγυμνώνουν την ψευδολογία για τους λιωμένους πάγους της Αρκτικής.

Από το greeklignite.blogspot.gr
Στην εποχή του ιντερνέτ τα fake news βασίζονται στη χρήση τίτλων που έχουν μικρή σχέση με την αλήθεια, καθώς πολλοί διαβάζουν μόνο τίτλους. Έτσι, σ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα τα μέσα μαζικής προπαγάνδας μας πιπίλιζαν το κεφάλι για τις "ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην Αρκτική", για την ταχύτητα που "λιώνουν οι πάγοι", για τις "πολικές αρκούδες που λιμοκτονούν", μόνο πως "οι ρέγγες έριξαν τα λέπια τους απ' τη ζέστη" δεν μας είπαν.

Αφού λοιπόν όλο το χειμώνα η Αρκτική δεν ..
αισθανόταν καλά και γι' αυτό μας ζητούν να γεμίσουμε την Καρυστία και το Βέρμιο με αιολικά, ήρθαν οι δορυφόροι της ΝΑΣΑ να ξεγυμνώσουν την ψευδολογία. Πρόκειται για τους δορυφόρους Terra (ή EOS AM-1) και Aqua (ή EOS PM-1), που μεταφέρουν το σύστημα MODIS (Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer ή φασματοφωτόμετρο απεικόνισης μεσαίας ανάλυσης). Η τροχιά του δορυφόρου Terra γύρω από τη Γη είναι χρονισμένη έτσι ώστε να περνά από βορρά προς νότο πάνω από τον ισημερινό το πρωί, ενώ αντίστοιχα ο δορυφόρος Aqua περνά από νότο προς βορρά πάνω από τον ισημερινό το απόγευμα.

Τα συστήματα Terra MODIS και Aqua MODIS φωτογραφίζουν ολόκληρη την επιφάνεια της Γης κάθε 1 έως 2 ημέρες, (αποκτώντας δεδομένα σε 36 φασματικές ζώνες ή ομάδες μήκους κύματος). Πέρασαν λοιπόν και στα μέσα Απρίλη, οπότε στο τέλος του μήνα η Υπηρεσία Παρακολούθησης Πάγων του Καναδά έδωσε στη δημοσιότητα την πιο πάνω εικόνα (με κλικ εδώ μεγαλώνει σε υψηλή ανάλυση, είναι συνθετική απεικόνιση φωτογραφιών του συστήματος MODIS στο διάστημα 10-16 Απρίλη 2018). 

Η εικόνα δείχνει την άποψη του Βόρειου Πόλου και της Αρκτικής ζώνης όπως τη βλέπουν οι δορυφόροι στα μέσα της Άνοιξης του βόρειου Ημισφαίριου. Το άσπρο χρώμα που καλύπτει  τα πάντα είναι ακριβώς ο πάγος που μας έλεγαν πως έλιωνε και λιώνει στην Αρκτική μιλάμε πάντα για τα μέσα της Άνοιξης, όχι για την καρδιά του χειμώνα, αλλά Ρωσία, Νορβηγία, Ισλανδία, Γροιλανδία, Καναδάς είναι "τα πάντα όλα" σκεπασμένα.

Η χερσόνησος που φαίνεται στο αριστερό άκρο είναι η Καμτσάτκα στη Σιβηρία και λίγο πιο χαμηλά, πάντα στο αριστερό άκρο της εικόνας, η χαρακτηριστική άσπρη γραμμή ανήκει στην Αλάσκα. Στη δεξιά πλευρά της εικόνας, χαμηλά είναι ο Κόλπος Hudson, στο μέσον είναι η Γροιλανδία και η Ισλανδία, ενώ πάνω δεξιά είναι η Σκανδιναβία.



Πριν 10 χρόνια μας έλεγαν πως οι πάγοι είναι καταδικασμένοι να λιώσουν, πως ο Αρκτικός Ωκεανός θα είναι το 2013 ελεύθερος στη ναυσιπλοΐα, πως τα παιδιά μας δεν θα ξέρουν τι είναι οι πολικές αρκούδες. Ε, αν μπορούν, ας πάνε τώρα να πλεύσουν στον Αρκτικό Ωκεανό. Αυτόν ακριβώς που είχε δει ανοιχτό κι ελεύθερο από πάγους ο Αμούντσεν το 1903, όταν έπλεε εκεί μ' ένα καρυδότσουφλο (για τα σημερινά δεδομένα).

Όταν λοιπόν τα αναξιόπιστα μέσα μαζικής προπαγάνδας ξαφνικά όλα μαζί θυμούνται τους πάγους της Αρκτικής κι όταν οι πολιτικοί μιλούν για "κλιματική αλλαγή", κρύψτε καλά το πορτοφόλι! Δεν έχουμε ανάγκη κι από κλιματικά λαμόγια, αρκετά κυκλοφόρησαν οι μίζες τα προηγούμενα χρόνια ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου