Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

«Στερεύει» από πετρέλαιο η Αυστραλία. Πρόβλημα ασφάλειας καυσίμων

Από το politis.com.cy
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας διέταξε την αναθεώρηση της ασφάλειας των καυσίμων, αφού οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι η χώρα έχει αποθέματα καυσίμων βενζίνης, ντίζελ και καυσίμων αεροσκαφών που μπορούν να διαρκέσουν μόνο λίγες εβδομάδες.

Ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Josh Frydenberg, δήλωσε ότι..
ήταν «μια συνετή και σωστή κίνηση», αλλά δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως ότι η Αυστραλία έχει πρόβλημα ασφάλειας καυσίμων.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αναμένει από τις χώρες να διαθέτουν αποθέματα καυσίμων διάρκειας 90 ημερών, αλλά η Αυστραλία δεν έχει φτάσει αυτά τα επίπεδα από το 2012.

Πόσο χαμηλά είναι τα αποθέματα καυσίμων της Αυστραλίας;
Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία, η Αυστραλία κατείχε κάτω από 50 ημέρες αποθεμάτων καυσίμων. Πριν από πέντε χρόνια είχε σχεδόν διπλάσιο.

Αυστραλιανά στατιστικά στοιχεία πετρελαίου για το 2018, αναφέρουν ότι η Αυστραλία έχει αποθέματα 23 ημερών για βενζίνη, 20 ημερών για καύσιμα αεροπορίας και 17 ημερών για πετρέλαιο σε απόθεμα για χρήση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Το υπόλοιπο θα προέλθει από πιστώσεις από το εξωτερικό – ένα σύστημα που θα επέτρεπε στην Αυστραλία να αγοράσει από το εξωτερικό αν τα πράγματα πήγαιναν άσχημα.

Από πού προέρχονται τα πετρελαϊκά αποθέματα της Αυστραλίας;
Η Αυστραλία εξαρτάται σήμερα από εισαγωγές για περισσότερο από το 90% των αναγκών της σε καύσιμα.

Το αργό πετρέλαιο προέρχεται από τη Μέση Ανατολή και μεταποιείται σε διυλιστήρια στη Νότια Κορέα, την Κίνα και τη Σιγκαπούρη.

Στη συνέχεια μεταφέρεται στην Αυστραλία ως ντίζελ, καύσιμα αεροπλάνων και βενζίνη.

Ο κ. Frydenberg αναφέρει ότι η εξάρτηση της Αυστραλίας από τα εισαγόμενα καύσιμα αυξήθηκε τα τελευταία 10 χρόνια επειδή «τρία από τα επτά εγχώρια διυλιστήρια της Αυστραλίας έχουν κλείσει και η εγχώρια παραγωγή πετρελαίου μειώθηκε κατά ένα τρίτο, καθώς εξαντλούνται τα υπάρχοντα πεδία».

Πόσο ευάλωτη είναι η Αυστραλία στο παγκόσμιο πρόβλημα;
Ο John Blackburn, Αυστραλός στρατηγός και πρώην αντιπρόεδρος στρατιωτικής αεροπορίας, δήλωσε στην αυστραλιανή εφημερίδα ότι «θα είχαμε μεγάλα προβλήματα μέσα σε δύο εβδομάδες» αν υπήρχε μεγάλη έλλειψη στα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην Αυστραλία καθώς θα προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση σε προμήθειες του εξωτερικού και, όπως δήλωσε ο κ. Blackburn στην εφημερίδα, “δεν υπάρχει σχέδιο Β”.

Και πιο δραματικά, ο Δρ Malcolm Davis, ανώτερος αναλυτής για την αμυντική πολιτική και στρατηγική στο αυστραλιανό Ινστιτούτο Στρατηγικής Πολιτικής προειδοποίησε για έναν κόσμο που θα μοιάζει με την ταινία «Mad Max», εάν εξαντληθεί το καύσιμο.

Είπε στο news.com.au ότι η Αυστραλία ήταν «μία από τις λίγες χώρες στον κόσμο που δεν λαμβάνει σοβαρά την ενεργειακή ασφάλεια».

Επομένως, θα πρέπει να ανησυχούν οι Αυστραλοί;
Η κυβέρνηση λέει ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού. «Τα αποθέματα καυσίμων της Αυστραλίας έχουν αποδειχθεί να είναι εξαιρετικά αξιόπιστα και ανθεκτικά τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες», τόνισε ο υπουργός Ενέργειας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου