Τρίτη 3 Απριλίου 2018

Washington Post: To πετρέλαιο της Συρίας από ΗΠΑ σε Ιράν;

Από το sigmalive.com
Ενδεχόμενη αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία, σημαίνει ότι το πετρέλαιο της χώρας θα πέσει στα χέρια του Ιράν, αναφέρει άρθρο της εφημερίδας Washighton Post, που ασκεί κριτική εναντίον της απόφασης του Τραμπ να απομακρύνει τα στρατεύματα.  

«Υπάρχουν πολλά καλά επιχειρήματα για τη διατήρηση μιας αμερικανικής παρουσίας στη Συρία μετά την πτώση του Ισλαμικού Κράτους, αλλά ο Πρόεδρος Τραμπ δεν φαίνεται να πείθεται με κανένα από αυτά. Ίσως να έκανε πίσω ..
από την απόφασή του, αν γνώριζε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι τους ελέγχουν σχεδόν όλο το πετρέλαιο (της Συρίας). Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες φύγουν, το πετρέλαιο θα πέσει στα χέρια του Ιράν», αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο του Josh Rogin. 

 Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σοβαρά συμφέροντα εθνικής ασφάλειας για να διασφαλίσουν ότι ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Ασαντ, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και το Ιράν δεν θα διώξουν την Αμερική από τη Συρία, αναφέρει το δημοσίευμα, τονίζοντας πως αποστολή των ΗΠΑ είναι να εμποδίσουν τoν ρωσικό επεκτατισμό, μια νέα προσφυγική κρίση και να καταπολεμήσουν τον εξτρεμισμό.

«Ωστόσο, ο Τραμπ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι αυτά τα καθήκοντα δεν είναι ευθύνη των Ηνωμένων Πολιτειών. Υποσχέθηκε να αποσύρει τα περίπου 2.000 στρατεύματα των ΗΠΑ από τη Συρία στο Οχάιο», αναφέρει, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, «Αν όμως ο Τράμπ διαφωνεί και αναζητεί μια πολιτική στη Συρία που ταιριάζει στην εκστρατεία του, μπορεί να θυμάται ότι έχει διαμαρτυρηθεί ότι στο Ιράκ ''θα έπρεπε να είχαμε κρατήσει το πετρέλαιο''. Φυσικά, δεν μπορούμε και δεν πρέπει να πάρουμε ή να κρατήσουμε το πετρέλαιο της Συρίας. Αλλά υπάρχουν κάποια ψήγματα αλήθειας στην ιδέα του Τραμπ. Ο έλεγχος του πετρελαίου είναι η μόνη επιρροή που έχουμε στη Συρία σήμερα.

«Έχουμε αυτό το 30 τοις εκατό του κομματιού της Συρίας, το οποίο πιθανότατα ήταν το 90 τοις εκατό της προπολεμικής παραγωγής πετρελαίου», δήλωσε στην Washington Post ο David Adesnik, διευθυντής έρευνας στο Ίδρυμα για την Προάσπιση των Δημοκρατιών. «Αυτό αποτελεί ένα μέτρο πίεσης».

Επιπλέον, τον Μάιο, ο Τραμπ αναμένεται να αποσύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη συμφωνία του Ιράν, πράγμα που σημαίνει ότι θα ξαναπληρώσει τις αμερικανικές κυρώσεις για το ιρανικό πετρέλαιο. Θα ήταν βαθύτατα αντιπαραγωγικό ακριβώς την ίδια στιγμή να παραδώσει στο Ιράν τον έλεγχο μέρους της Συρίας που περιέχει τεράστιες ποσότητες πετρελαίου, αναφέρει η εφημερίδα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου