Πέμπτη 5 Απριλίου 2018

Η Edison πουλά μονάδα πετρελαίου και φυσικού αερίου

Από το worldenergynews.gr
Ο ιταλικός ενεργειακός όμιλος Edison, τμήμα της γαλλικής EDF προετοιμάζει την πώληση της τελευταίας μονάδας πετρελαίου και φυσικού αερίου παραγωγής  ενέργειας, προκειμένου να εγκαταλείψει  τις επιχειρήσεις στα ορυκτά καύσιμα σύμφωνα με πηγές του Reuters.

Η Edison επέλεξε..
τις επενδυτικές τράπεζες Rothschild και Perella Weinberg να διοργανώσουν δημοπρασία για το τμήμα έρευνας και παραγωγής, το οποίο θα μπορούσε να εκτιμηθεί από 2 δισεκατομμύρια έως 3 δισεκατομμύρια δολάρια

Η εταιρεία προσπαθεί να αυξήσει το μέγεθος της εγχώριας επιχείρησης λιανικής πώλησης ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, στοιχηματίζοντας στην αγορά που ανοίγει στον ανταγωνισμό, με τους πελάτες λιανικής ενέργειας να έχουν πλέον όλο και μεγαλύτερη δυνατότητα να επιλέξουν τον προμηθευτή τους.

Η Edison, η οποία ανήκει κατά 99,48% στην EDF, είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιταλία μετά την Enel και την Eni. Είναι επίσης ο τρίτος μεγαλύτερος χονδρέμπορος φυσικού αερίου με μερίδιο 6%, σε σύγκριση με τον 83% του ηγέτη της αγοράς Eni. 
Η EDF ανέλαβε τον έλεγχο  της  Edison το 2012.

Η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου της Edison σημείωσε  απότομη άνοδο την τελευταία δεκαετία, με δραστηριότητες εστιασμένες στην Ιταλία, τη Βρετανική και τη Νορβηγική Βόρεια Θάλασσα, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Αλγερία, την Κροατία και τις Νήσους Φώκλαντ.

Τα αιγυπτιακά περιουσιακά της στοιχεία, τα οποία περιλαμβάνουν την παραχώρηση της Abu Qir και περισσότερα από 250 εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου σε αποθεματικά, θεωρούνται ένα από τα πιο ελκυστικά τμήματα  του χαρτοφυλακίου, σύμφωνα με τις πηγές.

Η Edison προσπάθησε να πουλήσει το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Βόρειας Θάλασσας το περασμένο έτος, αλλά δεν κατάφερε να βρει αγοραστή, σύμφωνα με τους τραπεζίτες που συμμετέχουν στη διαδικασία.

Η παραγωγή φυσικού αερίου της εταιρείας ανήλθε σε πάνω από 2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2017 από περίπου 1,9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το προηγούμενο έτος, ενώ η παραγωγή πετρελαίου μειώθηκε ελαφρά σε περίπου 4 δισεκατομμύρια βαρέλια από 4,14 δισεκατομμύρια βαρέλια το 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2017.

Η εταιρεία ανακοίνωσε το 2017 ότι θα σταματήσει να επενδύει στις ανάντη δραστηριότητες και να επικεντρωθεί στη διανομή πετρελαίου και φυσικού αερίου. 

Τα τελευταία χρόνια ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη έχει πληγεί από την χαμηλή ζήτηση ενέργειας λόγω της υποτονικής οικονομικής ανάπτυξης, των χαμηλών τιμών χονδρικής και της αύξησης της ζήτησης για καθαρότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που αντικαθιστούν σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο και άνθρακα και διαταράσσουν τα επιχειρηματικά μοντέλα για επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας .

Οι παραδοσιακές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, εισέρχονταν στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου αναζητώντας αντιστάθμιση έναντι των διακυμάνσεων του κόστους των υδρογονανθράκων και  αναγκάστηκαν να επανεξετάσουν τις στρατηγικές τους.

Η  γαλλική Engie πούλησε πέρυσι την επιχείρηση εξερεύνησης και παραγωγής στην Neptune Energy με 4,7 δισ. ευρώ, ενώ η γερμανική RWE πούλησε τη μονάδα παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου DEA το 2015 .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου