Τρίτη 3 Απριλίου 2018

Στους υδρογονάνθρακες οι τελευταίες "πινελιές" της συμφωνίας Λάτση-Δημοσίου για τα ΕΛΠΕ

Από το energypress.gr
Στα δικαιώματα των ΕΛΠΕ αναφορικά με τις συμβάσεις έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, τόσο αυτές που έχουν υπογράψει όσο και εκείνες που διεκδικούν (Κρήτη, Ιόνιο), εστιάζεται σύμφωνα με πληροφορίες το τελικό στάδιο των συζητήσεων Λάτση-Δημοσίου. 

Εφόσον κλειδώσει και αυτό το κεφάλαιο, δηλαδή συμφωνηθεί μεταξύ των σημερινών μετόχων των ΕΛΠΕ (45,47% Paneuropean και 35,5% Δημόσιο), πως ακριβώς θα μοιραστούν..
τα δικαιώματά τους, όταν θα πουληθεί το 51% της εταιρείας σε στρατηγικό επενδυτή, τότε θα κλείσει και η συμφωνία. Εξέλιξη που άνθρωποι με γνώση των διεργασιών τοποθετούν από ημέρα σε ημέρα.

Δίχως να έχει γίνει γνωστό το περιεχόμενο των συνομιλιών, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το επίδικο των συζητήσεων βρίσκεται στο ρόλο που θα έχουν μετά τη μεταβίβαση οι δύο σημερινοί μέτοχοι, ως προς τα μελλοντικά κέρδη τόσο από τις συμβάσεις έχουν υπογράψει τα ΕΛΠΕ, όσο και από τους διαγωνισμούς τους οποίους διεκδικούν. Διαδικασία σύνθετη, καθώς τα ΕΛΠΕ εκτός από το γεγονός ότι έχουν μόνα τους την έρευνα σε κάποιες περιοχές (Άρτα – Πρέβεζα και ΒΔ Πελοπόννησο), σε όλες τις άλλες συμμετέχουν μέσω κοινοπραξιών.

Εν προκειμένω στον Πατραικό, η εταιρεία έχει αναλάβει την έρευνα και εκμετάλλευση από κοινού με την ιταλική Edison με ποσοστά 50%-50%, ενώ στο "Οικόπεδο 2" δυτικά της Κέρκυρας, κατέχει στο σχετικό σχήμα, ποσοστό 25%, με το 50% να ανήκει στην γαλλική Total, και το υπόλοιπο 25% στους Ιταλούς. Εξάλλου συμμετέχουν με μερίδιο 20% στην κοινοπραξία που έχει καταθέσει τις μοναδικές προσφορές για τις δύο θαλάσσιες περιοχές Νότια και ΝΔ της Κρήτης. Σε αυτήν, Total και Exxon Mobil ελέγχουν κάθε μία από 40%. Οσο για την έτερη προσφορά που υπέβαλαν στο τελευταίο διαγωνισμό τα ΕΛΠΕ, αυτήν για το Ιόνιο, συμμετέχουν σε κοινοπραξία με την ισπανική Repsol, με ποσοστά 50%-50%.

Σε διαδικαστικό επίπεδο, αμέσως μόλις υπογραφεί η συμφωνία Λάτση-Δημοσίου, το ΤΑΙΠΕΔ δεν θα αργήσει να προκηρύξει το διαγωνισμό για το 51%, του οποίου οι όροι θα κρίνουν και το ποιοί πραγματικά ενδιαφέρονται. Στο μνημόνιο σαν καταληκτική ημερομηνία έναρξης του διαγωνισμού είχε οριστεί το τέλος Μαρτίου, γεγονός που μπορεί να συμβεί μέσα στον Απρίλιο (εφόσον δεν υπάρξουν απρόοπτα).

Σε επίπεδο μετοχής, παρ’ ότι εδώ και ένα μήνα έχει ενταθεί η συζήτηση ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ, εκείνη δεν έχει καταγράψει αξιοσημείωτες μεταβολές, παρά κινείται σε ένα εύρος 7,8- 8 ευρώ. Χθες, και με βάση το κλείσιμο του χρηματιστηρίου, η κεφαλαιοποίηση της εεταιρείας διαμορφώθηκε στα 2,39 δισ ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι το 51%, ανέρχεται σε 1,19 δισ. ευρώ.

Δεδομένου ότι μαζί με την εταιρεία θα πουληθεί στο διαγωνισμό και το μάνατζμεντ, ο σύμβουλος που θα αναλάβει να προβεί στην αποτίμηση του συγκεκριμένου περιουσιακού στοιχείου, θα προσμετρήσει και το σχετικό premium, όπως συμβαίνει σε όλες τις ανάλογες περιπτώσεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου