Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

Το μεγαλύτερο έργο ηλιακής ενέργειας στον κόσμο θα είναι 100 φορές μεγαλύτερο από οποιοδήποτε άλλο στον πλανήτη

Από το naftemporiki.gr
Το SolarBank Solar Project αναμένεται να γίνει το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στον κόσμο, μετά από μία συμφωνία που υπεγράφη από τη Σαουδική Αραβία και τον ιαπωνικό όμιλο SoftBank Vision Fund. Το έργο ισχύος 200 γιγαβάτ θα κοστίσει 200 δισεκατομμύρια δολάρια και θα δημιουργήσει 100.000 θέσεις εργασίας, βοηθώντας..
τη Σαουδική Αραβία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, να μεταβεί από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι και η SoftBank υπέγραψαν ένα μνημόνιο για την ανάπτυξη του τεραστίου έργου ηλιακής ενέργειας, με σκοπό την παραγωγή εκατοντάδων γιγαβάτ μέχρι το 2030. Ο ιδρυτής της SoftBank, Μασαγιόσι Σον, και ο πρίγκηπας της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν ανακοίνωσαν το σχέδιο την προηγούμενη εβδομάδα. «Πρόκειται για ένα τεράστιο βήμα στην ανθρώπινη ιστορία. Είναι τολμηρό, επικίνδυνο και ελπίζουμε να το καταφέρουμε», δήλωσε ο πρίγκηπας.

Το έργο σχεδιάζεται για κατασκευή στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με το Bloomberg, και το μέγεθός του ίσως καταλήξει 100 φορές μεγαλύτερο από οποιαδήποτε άλλο υφιστάμενο και προτεινόμενο έργο ηλιακής ενέργειας. Η επένδυση των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα αξιοποιηθεί για την κατασκευή ηλιακών συλλεκτών, μπαταριών, και μίας βιομηχανικής μονάδας κατασκευής ηλιακών πάνελ στη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με το Reuters. Η αρχική φάση του έργου θα έχει παραγωγή 7,2 γιγαβάτ και θα κοστίσει περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το έργο θα σηματοδοτήσει ένα τεράστιο βήμα μακριά από το πετρέλαιο και προς την καθαρή ενέργεια για τη Σαουδική Αραβία. Η χώρα διαθέτει σήμερα μόνο ηλιακά έργα μικρής κλίμακας, και λαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής της ενέργειας μέσω πετρελαϊκών μονάδων, παρ’ όλο που είναι μία από τις πιο ηλιόλουστες χώρες στον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου