Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

Ανοιχτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα: Την ΑΟΖ και τα μάτια σου…


Από το mignatiou.com
Aγαπητέ κ. Πρωθυπουργέ,

 Σε λίγες ημέρες θα βρίσκεστε στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για ένα από τα πιό κρίσιμα ταξίδια για σας και για την πατρίδα μας. 

Εύχομαι να έρχεστε καλά προετοιμασμένος γιατί ο Αμερικανός Πρόεδρος θα είναι απόλυτα ενημερωμένος και έτοιμος να ζητήσει για άλλη μια φορά παραχωρήσεις από την Αθήνα χωρίς να δώσει ανταλλάγματα, όπως έχουν κάνει όλες οι προηγούμενες οι αμερικανικές κυβερνήσεις. 

Είμαι σίγουρος ότι θα θέσετε στο τραπέζι πολλά θέματα εθνικού ενδιαφέροντος, όπως το Κυπριακό, οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το κρίσιμο θέμα της ενέργειας, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μετά την έξοδο από τα μνημόνια, οι αμερικανικές επενδύσεις, και η γεωπολιτική σημασία της χώρας σε μια ασταθή περιοχή. 

Είναι γνωστό ότι..

Εντοπίστηκαν ποσότητες ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας

Από το zougla.gr
Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) ανακοίνωσε ότι από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Οκτωβρίου ανιχνεύθηκαν εξαιρετικά μικρές ποσότητες ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα της χώρας μας. Συγκεκριμένα, το ισότοπο που ανιχνεύθηκε είναι το ρουθήνιο-106 (Ru-106) και η πηγή του είναι άγνωστη.

Παρόμοια ευρήματα έχουν αναφερθεί τις τελευταίες ημέρες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, η Ελβετία, η Γερμανία, η Φινλανδία, η Αυστρία και η Σλοβενία. Σύμφωνα με την ΕΕΑΕ, πρόκειται για..

Δεν θα εξαλειφθεί η ανάγκη για μεταφορά πετρελαίου και παραγώγων του

Από το energy.reporter.com.cy
Παρόλο που η ζήτηση για πετρέλαιο αλλάζει εξαιτίας της στροφής στις ανανεώσιμες πηγές καθαρής ενέργειας, η ανάγκη για μεταφορά πετρελαίου και των παραγώγων του με δεξαμενόπλοια δεν θα εξαλειφθεί γιατί η εξάλειψη αυτής της ανάγκης δεν είναι καθόλου ρεαλιστική, τουλάχιστον για τα επόμενα 25 χρόνια – όση και η διάρκεια ζωής των πλοίων που κατασκευάζονται σήμερα.

Αυτό αναφέρθηκε από τους ομιλητές σε εξειδικευμένη συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα «Ιδιοκτήτες Δεξαμενοπλοίων-απειλούμενο είδος;» (“Tanker Owners; An endangered Species?”) τη Δευτέρα στο πλαίσιο του Συνεδρίου «Ναυτιλιακή Κύπρος 2017» στη Λεμεσό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση..

Shell-MOH: Πραγματοποιήθηκε ο πρώτος ανεφοδιασμός αεροσκάφους στο αεροδρόμιο της Σόφιας

Από το energypress.gr
Η Shell & MOH Aviation, κοινοπραξία μεταξύ της Shell OverseasHoldings Ltd και της Motor Oil (Hellas), ανακοινώνει την επέκταση του δικτύου διανομής της στο αεροδρόμιο της Σόφιας (CEB), του μεγαλύτερου αεροδρομίου της Βουλγαρίας. Η εταιρεία με την επωνυμία “Shell & MOH Aviation Fuels Bulgaria” αποτελεί θυγατρική της Shell & MOH Aviation και θα είναι η προμηθεύτρια εταιρεία. Η επέκταση αυτή σηματοδοτεί ..

Καύσιμο υδρογόνου από θαλασσινό νερό

Από το naftemporiki.gr
Ο ερευνητής του Πανεπιστημίου της Κεντρικής Φλόριντα, καθηγητής Γιανγκ Γιανγκ, ανέπτυξε ένα πρωτοποριακό υβριδικό νανοϋλικό που χρησιμοποιεί τη δύναμη της ηλιακής ενέργειας, για να μετατρέψει το θαλασσινό νερό σε υδρογόνο.

Η ανακάλυψη του Γιανγκ προέκυψε μετά από 10 χρόνια έρευνας. Τα υπάρχοντα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία καυσίμου υδρογόνου είναι αρκετά δαπανηρά και όχι ιδιαίτερα αποτελεσματικά, σε αντίθεση με τη νέα μέθοδο του Γιανγκ.

Η ηλιακή διάσπαση του υδρογόνου είναι κάτι που..

​Οι αγοραστές ιρανικού πετρελαίου προετοιμάζονται για την πιθανότητα νέου αμερικανικού εμπάργκο

Από το energypress.gr
Η επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ-Ιράν ως αποτέλεσμα της νέας πολιτικής του προέδρου Τραμπ επηρεάζει τις ενεργειακές ισορροπίες, καθώς δεν μπορεί να αποκλειστεί πλέον ακύρωση της μεταξύ τους πυρηνικής συμφωνίας και ένα νέο εμπάργκο.

Θυμίζουμε ότι στο παρελθόν, το εμπάργκο είχε περικόψει τις εξαγωγές αργού πετρελαίου της Τεχεράνης και παραδοσιακοί πελάτες της, όπως τα ΕΛΠΕ, αναγκάστηκαν να στραφούν αλλού για τις προμήθειές τους. Στη συνέχεια, το 2016, η πυρηνική συμφωνία επέτρεψε την επανάληψη των προμηθειών, με τα ΕΛΠΕ να καλύπτουν πλέον περί το 25% των αναγκών τους από τους Ιρανούς.

Σύμφωνα με το Platts, ήδη αρκετοί πελάτες..

Οι γεωπολιτικές συνέπειες των εξαγωγών πετρελαίου των ΗΠΑ

Από το worldenergynews.gr
Νέες γεωπολιτικές συνθήκες που αλλάζουν τους συσχετισμούς δυνάμεων διαμορφώνουν οι εξαγωγές πετρελαίου των ΗΠΑ σύμφωνα με ανάλυση του Kent Moors στο Zerohedge.
Tην περασμένη εβδομάδα - για πρώτη φορά στην ιστορία – μονάρχης της Σαουδικής Αραβίας μετέβη στη Μόσχα για συνομιλίες με τον αρχηγό του Ρωσικού κράτους.
Ιστορικά, η Ρωσία ήταν πολύ πιο κοντά στο Ιράν - κύριος περιφερειακός εχθρός της Σαουδικής Αραβίας.
Τώρα, ο βασιλιάς Salman και ο πρόεδρος Poutin αναμένεται να εγκρίνουν το σχέδιο επέκτασης της συμφωνίας ΟΠΕΚ-Ρωσίας για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου και την αύξηση των τιμών πέρα από την τρέχουσα ημερομηνία λήξης του Μαρτίου 2018.
Αλλά αυτό δεν είναι  το μόνο για το οποίο θα μιλήσουν ..

Το ποσό – ρεκόρ των 200 εκατ. ευρώ θα «σπάσει» το 2017 ο τζίρος της ελληνικής θυγατρικής του ομίλου BP

Από το worldenergynews.gr
Το ρεκόρ των 200 εκατ. ευρώ αναμένεται να ξεπεράσει το 2017 ο κύκλος εργασιών της εταιρίας BP Ελληνική ΑΕ, η οποία αποτελεί θυγατρική του πολυεθνικού ομίλου BP και δραστηριοποιείται στη χώρα μας στην αγορά των αεροπορικών καυσίμων και των λιπαντικών. 
Μάλιστα στο χώρο της προμήθειας αεροπορικών καυσίμων η εταιρία κατέχει θέση leader. 
Πέρυσι, ο κύκλος εργασιών της BP Ελληνική διαμορφώθηκε..