Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

Aνοίγει ο δρόμος για την αυτόνομη θέρμανση σε διαμερίσματα πολυκατοικιών

Από το energypress.gr
Με τροπολογία επί ν. 4447/2016, η οποία ψηφίστηκε στις 21 Δεκεμβρίου αίρεται κάθε έγκριση από όργανα (συνέλευση) ή άλλους φορείς προκειμένου να εγκατασταθεί νέο αυτόνομο σύστημα θέρμανσης σε μεμονωμένα διαμερίσματα πολυκατοικιών.

Η συγκεκριμένη διάταξη έχει στόχο την ενθάρρυνση της εγκατάστασης ενεργειακά αποδοτικότερων συστημάτων θέρμανσης σε όλο τον κτιριακό τομέα, σε αντικατάσταση ασύμφορου από οικονομικής, αλλά και περιβαλλοντικής άποψης, κεντρικού συστήματος πετρελαίου, το οποίο είναι και το πλόεν σύνηθες σήμερα στις πολυκατοικίες.

Με τη συγκεκριμένη διάταξη ουσιαστικά αμφισβητούνται νομικά όποιες περί του αντιθέτου προβλέψεις υπάρχουν σε καταστατικά πολυκατοικιών.

JP Morgan: Δεν μπορεί να αυξηθούν ταυτόχρονα οι τιμές και οι ποσότητες εξαγωγών LNG από τις ΗΠΑ

Αποτέλεσμα εικόνας για εξαγωγών LNG
Από το worldenergynews.gr
Η JP Morgan υποστηρίζει, ότι πολλές από τις "εγκρίσεις" εξαγωγών LNG θα μείνουν ανεκπλήρωτες, αφού ληφθούν υπόψιν διάφορες παράμετροι.
Απίθανο θεωρεί το σενάριο, που υιοθετούν πολλοί αναλυτές, ότι η έγκριση από το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ για εξαγωγές 50 δισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών LNG, θα φέρει και υψηλότερες τιμές κατανάλωσης στις ΗΠΑ.
Όπως επισημαίνει ο αναλυτής της JP Morgan, Michael Cebalest, στην έκθεση της τράπεζας με τίτλο «Eye on the Market Outlook 2017», οι προαναφερθείσες ποσότητες για τις οποίες έδωσε έγκριση το υπουργείο Ενέργειας, αντιστοιχούν στα 2/3 της τρέχουσας παραγωγής φυσικού αερίου των ΗΠΑ.
Σημειώνει δε, ότι «πρώτον, θα ήταν περίεργο αν οι εξαγωγές LNG των ΗΠΑ υπερέβαιναν το 20% της παραγωγής και δεύτερον, ένα μεγάλο μέρος της ευκαιρίας των ΗΠΑ να αποκτήσουν εξαγωγικό πλεονέκτημα, εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια των 3 τελευταίων ετών, καθώς οι τιμές των εισαγόμενων ποσοτήτων LNG στην Ασία μειώθηκαν.
Ενδεικτικό...

Λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης θα αναλαμβάνει την πρόσληψη και την απόλυση εργαζομένων (φωτό)

Από το pronews.gr
Λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης που θα αναλάβει την πρόσληψη και την απόλυση εργαζομένων φαίνεται πως αναπτύσσεται, προκειμένου να διοικούνται οι εταιρείες χωρίς ίχνος συναισθηματισμού.

Η ομάδα των μηχανικών, στη Bridgewater Associates LP, το μεγαλύτερο hedge fund του κόσμου, δουλεύουν πάνω σε ένα πρόγραμμα, το οποίο ο ιδρυτής του, Ρέι Ντάλιο, έχει χαρακτηρίσει «Βιβλίο του Μέλλοντος» (Book of the Future). Ο στόχος είναι το νέο πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης να αναλάβει καθήκοντα καθημερινού μάνατζμεντ, χωρίς καμία δόση συναισθήματος, προκειμένου να διοικούνται καλύτερα και πιο αποτελεσματικά οι εταιρείες.

Σύμφωνα..

No comment


Οι στόχοι των μεγάλων παικτών της ελληνικής ενεργειακής σκακιέρας το 2017

Από το worldenergynews.gr
Η απελευθέρωση της αγοράς, η μάχη στο φυσικό άεριο και στους υδρογονάνθρακες

Το 2017 ξεκινά με  ισχυρές προοπτικές αλλά και μεγάλα ανοιχτά ζητήματα για τον ενεργειακό κλάδο που δείχνει να είναι από τους δυναμικότερους αν όχι ο δυναμικότερος της ελληνικής οικονομίας.
Κάτα πρώτον οι ιδιωτικοί ενεργειακοί όμιλοι δείχνουν να κεφαλαιοποιούν τις ευκαιρίες των τελευταίων χρόνων.
Αποτέλεσμα είναι, ότι ο ομιλος Μυτιληναίου με την Protergia και τα 3 εργοστάσια και ο ομιλος ΓΕΚ Τέρνα με τον Ηρωνα θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην ισορροπία της αγοράς και στην προσπάθεια να ανέβουν τα μερίδια των ιδιωτών στο 50%.
Η σύμπραξη ΕΛΠΕ με Edison και Ελλάκτορα έχει χάσει έδαφος και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στα μερίδια.

Στον τομέα..

Restart στην αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ

Αποτέλεσμα εικόνας για δεσφα
Από το capital.gr
Μπορεί η πώληση του 66%  του ΔΕΣΦΑ στην εταιρεία Socar του Αζερμπαϊτζάν να έληξε άδοξα, ωστόσο όπως τόνισε ο υπουργός ενέργειας Γ. Σταθάκης με δηλώσεις του στο ΑΠΕ, θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός, με κάποιες αλλαγές που να τον προσαρμόζουν στη σημερινή πραγματικότητα και να αξιοποιούν τις μεγάλες προοπτικές του κλάδου του αερίου.

Η συγκεκριμένη δήλωση έδωσε απάντηση στο ερώτημα για το ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί μετά το ναυάγιο με τους Αζέρους. Υπενθυμίζεται ότι κάποιες εισηγήσεις που είχαν πέσει στο τραπέζι, πρότειναν τη συνέχιση του ίδιου διαγωνισμού, ώστε να κερδηθεί χρόνος. Ωστόσο τα νομικά εμπόδια που διαπιστώθηκαν αποδείχθηκαν ανυπέρβλητα με αποτέλεσμα να προκριθεί η λύση του νέου διαγωνισμού.

Το θέμα για το οποίο ακόμη η κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της είναι ..

Άρχισε να εφαρμόζεται, αλλά θα πετύχει η συμφωνία για το πετρέλαιο;

Από το energypress.gr
Από την πρώτη ημέρα του νέου έτους τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία για την περιστολή της παραγωγής πετρελαίου, στην οποία κατέληξαν μετά από πολύμηνες και δύσκολες διαπραγματεύσεις οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες.

Θυμίζουμε ότι η συμφωνία των μελών του ΟΠΕΚ, με τη σύμπραξη και άλλων κρατών, προβλέπει την μείωση της παραγωγής κατά 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα (1,2 εκατ. βαρέλια από τα μέλη του ΟΠΕΚ και 600 εκατ. από 11 μη μέλη του). Το μεγαλύτερο μέρος αναλαμβάνει η Σαουδική Αραβία και οι υπόλοιπες χώρες του Κόλπου με τις οποίες έχει στενή συνεργασία, ενώ τα υπόλοιπα κράτη να συμβάλλουν αναλογικά, με ιδιαίτερη σημασία να έχει η συμμετοχή της Ρωσίας.

Η ιστορική συμφωνία..