Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Η Glencore και το Κατάρ αποκτούν μερίδιο 19,5% στη Rosneft

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιο
Από το energypress.gr
Στα μέσα Δεκεμβρίου αναμένει η Glencore την ολοκλήρωση της συμφωνίας για απόκτηση μεριδίου 19,5% επί της ρωσικής Rosneft, από κοινού με την Qatar Investment Authority, όπως ανακοίνωσε.

Η Glencore επιβεβαίωσε με τον τρόπο αυτό ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε τελικό στάδιο, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη μεγάλη αυτή συμφωνία που προωθεί το Κρεμλίνο. Όπως τόνισε, η κίνηση θα ενισχύσει την παραγωγή της κατά 220.000 βαρέλια/ημέρα.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της Rosneft, Ιγκόρ Σέτσιν, δήλωσε..

Τα πρώτα «σύννεφα» στην αγορά από την απόφαση του OPEC

Από το insider.gr
Οι έμποροι πετρελαίου τείνουν να εγκαταλείψουν την αποθήκευση αργού σε πλωτές δεξαμενές και πλοία μετά την απόφαση του OPEC για μείωση της παραγωγής πριν από λίγες ημέρες.

Η απόφαση των μελών του οργανισμού να μειώσουν την παραγωγή ώστε να επέλθει μια ισορροπία στην αγορά πετρελαίου έχει επιφέρει ατονία στην επονομαζόμενη αγορά contango, η οποία ευνοούσε τους εμπόρους που αποθήκευαν πετρέλαιο ως στοκ με σκοπό να το πουλήσουν στις ναυτιλιακές αποβλέποντας σε μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους μελλοντικά.

Όπως είναι γνωστό, όταν η αγορά του πετρελαίου είναι σε contango, όσο πιο..

Ινδία: Στροφή προς το φυσικό αέριο

Από το naftemporiki.gr
Η ινδική κυβέρνηση θα δώσει προτεραιότητα στη μετάβαση της οικονομίας στο φυσικό αέριο, ενισχύοντας την εγχώρια παραγωγή και δημιουργώντας νέες υποδομές για την υποστήριξή της, σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού της χώρας, Ναρέντρα Μόντι, στο πλαίσιο ενεργειακού συνεδρίου την περασμένη Δευτέρα.

«Το φυσικό αέριο είναι η επόμενη γενιά των ορυκτών καυσίμων, είναι φθηνότερη και λιγότερο ρυπογόνος» δήλωσε ο Μόντι στην ομιλία του.

«Πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για την αύξηση της παραγωγής του φυσικού αερίου, δημιουργώντας παράλληλα υποδομές εισαγωγής, για να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη εγχώρια ζήτηση», πρόσθεσε.

Η ασιατική χώρα προωθεί ..

Διπλασιάζεται την Επόμενη Τριετία η Δυναμικότητα των Αγωγών που θα Εξάγουν Σχιστολιθικό Αέριο Από τις ΗΠΑ στο Μεξικό

Από το energia.gr
Ραγδαία αύξηση σημειώνει ο όγκος των εξαγωγών φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ προς το Μεξικό τα τελευταία χρόνια, έχοντας φτάσει σήμερα τα 7,3 εκατ. κυβικούς πόδες ( Bcf) ημερησίως, όπως σημειώνει σε πρόσφατη ανάρτηση στην ιστοσελίδα της η Υπηρεσία Πληροφοριών του αμερικανικού Υπουργείου Ενέργειας. Μάλιστα, η ΕΙΑ προβλέπει ότι τα επόμενα τρία χρόνια η δυναμικότητα των αγωγών που θα τροφοδοτούν τη μεξικανική αγορά με σχιστολιθικό αέριο από τις ΗΠΑ σχεδόν θα διπλασιαστεί.

Εξέλιξη της δυναμικότητας των αγωγών εξαγωγής φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ προς το Μεξικό (πηγή: ΕΙΑ)

Όπως σημειώνει η ΕΙΑ, οι εξαγωγές αυτές τροφοδοτούν κυρίως τις..

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΣΕΕ Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Αποτέλεσμα εικόνας για γσεε
Από το gsee.gr
Η σημερινή Γενική Απεργία όπως και οι προηγούμενες Γενικές απεργίες με άλλες κυβερνήσεις είναι μια εξόχως πολιτική ενέργεια, για να διαμαρτυρηθούμε για να αντιδράσουμε απέναντι στις πολιτικές που ασκούνται.

Δεν είναι μόνο τα εργασιακά και ο συνδικαλιστικός νόμος, όπως κάποιοι ισχυρίζονται.

Τα προηγούμενα χρόνια, αυτοί που σήμερα κυβερνούν, ήταν εδώ μαζί μας και έλεγαν ότι πάνω στους κοινωνικούς αγώνες θα πετύχουν την πολιτική ανατροπή και θα αλλάξουν αυτήν την πολιτική.

Αντί αυτού είχαμε μία από τα ίδια. Ένα τρίτο ..

Στροφή στην βιομηχανική παραγωγή και τον ορυκτό πλούτο σχεδιάζει η Σαουδική Αραβία

Από το naftikachronika.gr
Ο Bασιλιάς Salman της Σαουδικής Αραβίας επισκέφθηκε τις νέες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, σε μια από τις νέες Ζώνες, στα ανατολικά της χώρας όπου και τόνισε την πρόθεση του βασιλείου να επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στην επιτάχυνση της ευρύτερης βιομηχανικής παραγωγής και την εκμετάλλευση του πολύπλευρου ορυκτού πλούτου της χώρας. To Ριάντ έχει προσπαθήσει να μειώσει την εξάρτηση της οικονομίας από το πετρέλαιο για δεκαετίες, αλλά η πρόκληση έχει γίνει ιδιαίτερα επιτακτική τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς οι χαμηλές τιμές του μαύρου χρυσού έχουν οδηγήσει σε ελλειμματικά επίπεδα τα δημόσια ταμεία με αποτέλεσμα η ανάπτυξη της χώρας να έχει επιβραδυνθεί απότομα.

Ο Βασιλιάς Σαλμάν, με κορυφαίους υπουργούς του, επισκέφτηκε το συγκρότημα στο Ras al-Khair στην ανατολική ακτή της Σαουδικής Αραβίας, όπου ο υπουργός Ενέργειας Khalid al-Falih δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα επενδύσει σε όλους τους διαθέσιμους πόρους για την ανάπτυξη στρατηγικών βιομηχανιών.

Τα εργοστάσια που..

Νιγηρία: Η συμφωνία για το πετρέλαιο θα προχωρήσει, ακόμη με τη συμμετοχή μόνο της Ρωσίας

Από το liberal.gr
Η συμφωνία του OPEC για μείωση της παραγωγής του πετρελαίου θα προχωρήσει, ακόμη και αν η Ρωσία είναι η μόνη χώρα εκτός του Οργανισμού, που δεσμευτεί να περικόψει την παραγωγή, ανέφερε ο υπουργός Πετρελαίου της Νιγηρίας, Emmanuel Ibe Kachikwu.

Σύμφωνα με το Reuters, η δήλωση αυτή έγινε ενόψει της προγραμματισμένης συνάντησης του OPEC στη Βιέννη το Σάββατο με χώρες που δεν συμμετέχουν σε αυτόν.

Ο OPEC συμφώνησε την..

Νέα σεισμογραφικά στη νοτιοδυτική ΑΟΖ

Από το philenews.com
Λευκωσία: Δουλειά έπιασε από χθες στην Κυπριακή ΑΟΖ για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας το πιο σύγχρονο και νεότερο σεισμογραφικό πλοίο παγκόσμια, το Ramform Tethys της νορβηγικής PGS. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει συμφωνία για τα σεισμογραφικά της Κυπριακής ΑΟΖ με την PGS από το 2006.

Να σημειωθεί ότι η PGS πραγματοποιεί τα σεισμογραφικά και εισπράττει μέρος του ποσού πώλησής τους από τη Δημοκρατία σε ενδιαφερόμενες εταιρείες. Από το 2006 μέχρι τώρα έχει καλυφθεί με δισδιάστατα σεισμογραφικά από την PGS το μεγαλύτερο τμήμα της ΑΟΖ, πλην μικρής περιοχής δυτικά και νοτιοδυτικά της Κύπρου. Μεγάλο μέρος της ΑΟΖ έχει καλυφθεί και από τρισδιάστατα σεισμογραφικά με τα τελευταία να έχουν γίνει στο τέλος του 2013 και να συμπληρώνονται σταδιακά. Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνεται και η σεισμογραφική έρευνα που ξεκίνησε χθες.

Οι σεισμογραφικές έρευνες, που θα συνεχιστούν στην..