Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Εξώδικο στον πρωθυπουργό για το Ελληνικό

Εξώδικο του Γλέζου στον Πρωθυπουργό για το Ελληνικό
Εξώδικο στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο επιδόθηκε σήμερα, Πέμπτη, για την «μη νομιμότητα της μεταβίβασης του Ελληνικού στον Όμιλο Λάτση», όπως λένε. 

Την πρωτοβουλία πήραν το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Μανώλης Γλέζος, ο ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής, η πρώην βουλευτής Μαρία Μπόλαρη, συνδικαλιστές και προσωπικότητες της πολιτικής ζωής του τόπου, μεταξύ των οποίων η Ελένη Πορτάλιου, οι Δημήτρης Μπελαντής και Βασίλης Ασημακόπουλος (μέλη του ΔΣ του ΔΣΑ), ο Μάριος Κρητικός (αντιπρόεδρος ΓΣ της ΑΔΕΔΥ) κ.α. 

Το εξώδικο επιδόθηκε σήμερα, ενόψει της κύρωσης της μεταβίβασης στη Βουλή, για την οποία και εκτιμούν ότι ..

OPEC: Αμετάβλητη η παραγωγή – Παραμένουν οι διαφωνίες

OPEC: Αμετάβλητη η παραγωγή – Παραμένουν οι διαφωνίες
Καμία αλλαγή δεν θα επέλθει στην πολιτική που ασκεί ο OPEC αναφορικά με την παραγωγή του, καθώς τα μέλη του δεν κατόρθωσαν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους στη σημερινή συνεδρίαση του διεθνούς οργανισμού.

Στη συνεδρίαση δεν υπήρξε, ουσιαστικά, κάποια απόφαση αλλά, τουλάχιστον, συμφωνήθηκε ότι ο νέος γενικός γραμματέας του οργανισμού θα είναι ο υποψήφιος που πρότεινε η Νιγηρία.
Σύμφωνα με αντιπρόσωπο κράτους-μέλους του καρτέλ, η Σ. Αραβία έθεσε το ζήτημα επαναφοράς ενός συγκεκριμένου ορίου ημερήσιας παραγωγής, το οποίο είχε καταργηθεί τον Δεκέμβριο.

Το πετρέλαιο έχει..

Αιτήσεις για πρακτική άσκηση στα ΕΛΠΕ

Αιτήσεις για πρακτική άσκηση στα ΕΛΠΕ
Οι ικανότητες και οι φιλοδοξίες των νέων ανθρώπων είναι πηγή δύναμης για κάθε κοινωνία. Στον Όμιλο ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ δίνουμε προτεραιότητα στη στήριξη της νέας γενιάς, παρέχοντας ευκαιρίες σε σπουδαστές που θέλουν να αποκτήσουν γνώσεις και εργασιακή εμπειρία σε πραγματικό περιβάλλον εργασίας.

 Στο πλαίσιο αυτό, συνεργαζόμαστε με Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, προσφέροντας θέσεις απασχόλησης σε σπουδαστές, στο πλαίσιο της πρακτικής τους άσκησης. Οι θέσεις και οι ειδικότητες απασχόλησης, καθορίζονται ετησίως, σύμφωνα με τον προγραμματισμό των αναγκών των Οργανωτικών Μονάδων του Ομίλου, στο πλαίσιο του εγκεκριμένου προϋπολογισμού και καλύπτονται μέσω της σχετικής Διαδικασίας Προγράμματος Απασχόλησης Σπουδαστών Α.Τ.Ε.Ι. Οι ειδικότητες απασχόλησης για το 2016 είναι:

Στάθης Τσοτσορός: χτίζουμε τα ΕΛΠΕ του 2050

Στάθης Τσοτσορός: χτίζουμε τα  ΕΛΠΕ του 2050
Την επόμενη μέρα των Ελληνικών Πετρελαίων μέσα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο ενεργειακό περιβάλλον περιέγραψε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου κ. Στάθης Τσοτσορός, κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων.  Στόχος, όπως είπε,  είναι η βαθμιαία μετεξέλιξη του ομίλου ΕΛΠΕ από διυλιστηριακό σε  ανταγωνιστικό ενεργειακό προμηθευτή του μέλλοντος, με στροφή σε σύγχρονες ενεργειακές δράσεις και προϊόντα (ανάπτυξη χαρτοφυλακίου ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, διερεύνηση και αξιοποίηση νέων ενεργειακών τεχνολογιών).

«O ενεργειακός μετασχηματισμός και τα συναφή περιοριστικά μέτρα που συστηματικά και σταθερά προωθεί η ΕΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τα οποία μέτρα ασκούν ασφυκτικές πιέσεις στην ανταγωνιστικότητα του κλάδου διύλισης, καθώς και η "νέα κανονικότητα" της παρατεταμένης περιόδου χαμηλής ανάπτυξης, αναδεικνύουν ως καθοριστικά στοιχεία της στρατηγικής μας αφ' ενός μεν τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό και την διαρκή αναβάθμιση και προσαρμογή της τεχνογνωσίας στις τεχνολογικές μεταβολές, αφ' ετέρου δε τον ενεργειακό μετασχηματισμό του oμίλου στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ενεργειακού χάρτη για το 2050, για την διασφάλιση και ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικής του παρουσίας», επισήμανε ο πρόεδρος του μεγαλύτερου διυλιστηρίου της χώρας.

Σύμφωνα με τον κ. Τσοτσορό, ο τομέας διύλισης τα τελευταία χρόνια έχει..

Musk: Προειδοποιεί για την τεχνητή νοημοσύνη - "Βλέπει" αποίκηση του Άρη το 2025

Musk: Προειδοποιεί για την τεχνητή νοημοσύνη - "Βλέπει" αποίκηση του Άρη το 2025
O ιδρυτής της SpaceX και της Tesla Motors ποτέ δεν έκανε "μετρημένες" προβλέψεις. Ο Elon Musk προχώρησε σε περαιτέρω προβλέψεις πως τα περισσότερα αυτοκίνητα δεν θα έχουν οδηγούς σε τρία χρόνια, ενώ ο άνθρωπος θα έχει αποικία στον Άρη μέχρι το 2025.

Η SpaceX μπορεί να ξεκινήσει να..

Σαουδάραβας υπ. Πετρελαίου: Δεν θέλουμε να προκαλέσουμε αναστάτωση στην αγορά

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιο
Η Σαουδική Αραβία δεν θέλει να προκαλέσει αναστάτωση στην αγορά καθώς εξισορροπείται "αρκετά καλά από μόνη της", τόνισε ο υπουργός Ενέργειας, Khalid al-Falih.

"Θα είμαστε πολύ ευγενικοί στην προσέγγισή μας και θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα προκληθεί αναστάτωση στην αγορά", δήλωσε καθώς έφθασε στον χώρο της συνάντησης των υπουργών Πετρελαίου του OPEC.

"Η αγορά..

ΕΛΠΕ: Διατηρείται και το 2016 η υψηλή κερδοφορία

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΛΠΕ
Την αισιοδοξία του για την πορεία του ομίλου των ΕΛΠΕ και την συνέχιση και περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων το 2016 και το 2017, εξέφρασε προ ολίγου μιλώντας στους μετόχους των ΕΛΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος, Γρηγόρης Στεργιούλης.

Όπως αποκάλυψε, στο πρώτο τρίμηνο του 2016 ο όμιλος κατάφερε να διατηρήσει τα περιθώρια διύλισης πάνω από τα 5 δολάρια, εκμεταλλευόμενος το ευνοϊκό περιβάλλον της αγοράς και κυρίως τις νέες συμβάσεις που υπογράφει με μεγάλους προμηθευτές.

Όπως είπε, ο όμιλος φέτος δεν θα ..

ΟΙ ΝΕΕΣ ΑΞΙΕΣ !...

ΕΛΠΕ: Πληρώσαμε 100 εκατ. ευρώ στο Ιράν

Αποτέλεσμα εικόνας για τσοτσορος ελπε

Τα Ελληνικά Πετρέλαια  κατέβαλαν 100 εκατ. ευρώ στην NIOC του Ιράν στο πλαίσιο διακανονισμού των παλαιών οφειλών, σημείωσε ο πρόεδρος του ομίλου Στάθης Τσοτσορός, μιλώντας στη γενική συνέλευση της εισηγμένης. 

"Ο όμιλος πλήρωσε την πρώτη δόση των 100 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο συμφωνίας για την τακτοποίηση των παλαιών οφειλών", δήλωσε ο κ. Τσοτσορός. 


ΠΗΓΗ:euro2day.g

Πότε τελειώνει το πετρέλαιο;


Ακούμε συχνά ότι τα πετρελαϊκά αποθέματα δεν θα διαρκέσουν για πάντα και ότι, μέσα σε 30 έως 100 χρόνια από τώρα (οι εκτιμήσεις διαφέρουν!) θα έχουν όλα εξαντληθεί. Και όμως, αυτές οι εκτιμήσεις είναι υπερβολικά αισιόδοξες. Η πετρελαϊκή κρίση θα αρχίσει πολύ νωρίτερα. Ή μάλλον, έχει ήδη αρχίσει! Και αυτή τη φορά, ήρθε για να μείνει.
Η εξήγηση είναι απλή. Το πιο σημαντικό δεν είναι, όπως συνήθως νομίζουμε, το πότε τελειώνουν τα αποθέματα, πότε δηλαδή θα αντληθεί από τη γη και η τελευταία σταγόνα πετρελαίου. Μικρά κοιτάσματα μπορεί άλλωστε να βρίσκουμε για εκατοντάδες χρόνια από τώρα. Το πιο σημαντικό ζήτημα είναι, πότε..

Η ΕΕ ζητά πίσω τις κρατικές ενισχύσεις που δόθηκαν σε μία σειρά ελληνικών επιχειρήσεων

Αποτέλεσμα εικόνας για λαρκο
Κρίσιμες συναντήσεις για το θέμα των κρατικών ενισχύσεων σε μια σειρά ελληνικών επιχειρήσεων θα έχει σήμερα στις Βρυξέλλες η γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών Ελενα Παπαδοπούλου, μετά την αρνητική τροπή που πήρε η υπόθεση με την παραπομπή της χώρας τον Απρίλιο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη Λάρκο και την ΕΝΚΛΩ, αναφέρει δημοσίευμα καθημερινής εφημερίδας.  

 Η κ. Παπαδοπούλου θα έχει συνάντηση με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για τις κρατικές ενισχύσεις, Γκερτ Γιαν Κούπμαν, που θεωρείται ένα από τα πιο σκληρά στελέχη της Επιτροπής. Ο κ. Κούπμαν είχε επισκεφθεί την Αθήνα τον Φεβρουάριο και έθεσε τελεσίγραφο στην ελληνική κυβέρνηση για ανάκτηση των κρατικών ενισχύσεων σε Λάρκο, ΕΝΚΛΩ, Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, σε διάστημα δύο εβδομάδων. 

Η προθεσμία παρήλθε και δύο μήνες αργότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού παρέπεμψε ..

Γιατί ξενύχτησαν η Μέρκελ κι ο Γκάμπριελ όλο το βράδυ της 31ης Μαΐου;


Στα μέσα Απριλίου το Γερμανικό Υπουργείο Ενέργειας έδωσε στη δημοσιότητα για διαβούλευση το σχέδιο του νέου νόμου EEG 2016, με τρεις κεντρικές κατευθύνσεις: η ανάπτυξη των ΑΠΕ θα γίνει μέσα από ένα "διάδρομο", που αφήνει στενά περιθώρια στις διάφορες μορφές ΑΠΕ, όλες οι περιοχές της Γερμανίας θα έχουν τις δικές τους ευκαιρίες (κι όχι πια αιολικά κυρίως στο Βορρά), όλες οι ενδιαφερόμενες ομάδες "επενδυτών" (μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί, τοπικά έργα) θα έχουν επίσης τις δικές τους ευκαιρίες.

Φαίνεται πως η διαβούλευση αποκάλυψε τις μεγάλες αντιπαραθέσεις που προκαλεί η Energiewende, με αποτέλεσμα να φθάσει το θέμα στο ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο. Κι ενώ μέχρι τώρα τα δελτία ειδήσεων μας είχαν συνηθίσει στα ξενύχτια που έριχναν οι Υπουργοί Οικονομικών στις Βρυξέλλες, προσπαθώντας να καταλήξουν σε κάποιας μορφής συμφωνία με τον Έλληνα συνάδελφο στο Eurogroup κι ο Σόιμπλε ήταν αυτός που ξενυχτούσε στις μαραθώνιες συζητήσεις από πλευράς Γερμανίας, το βράδυ της Τρίτης το πολύ ξενύχτι έπεσε στη Γερμανική Καγκελαρία: η κυβέρνηση ...
κάλεσε τους Πρωθυπουργούς των Ομόσπονδων κρατιδίων σε σύσκεψη για την αναμόρφωση του Νόμου EEG για την προώθηση των ΑΠΕ, καθώς υπάρχουν πολλές διαφωνίες ανάμεσα στα κρατίδια και ο νέος νόμος δεν μπορεί να ισχύσει χωρίς την έγκριση των κρατιδίων. 

Η συνεδρίαση κράτησε πάνω..

Οκτώβριο ο διαγωνισμός για στρατηγικό στον ΑΔΜΗΕ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΔΜΗΕ
Ζητήματα όπως το ύψος της ετήσιας δημοπρατούμενης ποσότητας στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, καθώς και θέματα που αφορούν στην ταχύτερη ολοκλήρωση της απόσχισης του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ και την είσοδο στρατηγικού επενδυτή, περιλαμβάνονται στην τροπολογία που κατατέθηκε για τα ενεργειακά θέματα ενόψει της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.
Συγκεκριμένα οι τεχνικού χαρακτήρα αλλαγές αφορούν: