Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Έπονται εξελίξεις στα ενεργειακά

Αποτέλεσμα εικόνας για Έπονται εξελίξεις στα ενεργειακά
Εξελίξεις έπονται στον τομέα της ενέργειας με την κυβέρνηση να ετοιμάζεται να προχωρήσει στην υλοποίηση των σχεδιασμών της. 

Τα ενεργειακά θέματα αναμένεται να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης κατά τη συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, την ερχόμενη εβδομάδα. 

Όπως έχει διαρρεύσει, στην ατζέντα της συνάντησης, εκτός από το κυπριακό εντάσσονται οι εξελίξεις στον..

H EBRD χρηματοδοτεί την Energean με 75 εκατ. δολάρια για το επενδυτικό πρόγραμμα του Πρίνου


H Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Επενδύσεων (EBRD) και η Energean Oil & Gas, η μοναδική παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα, υπέγραψαν σήμερα δανειακή σύμβαση ύψους 75 εκατ. δολαρίων για την υποστήριξη του ύψους 200 εκατ. δολαρίων επενδυτικού προγράμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη για την ανάπτυξη των πετρελαϊκών πεδίων του Πρίνου και του Έψιλον στην θαλάσσια περιοχή του Κόλπου της Καβάλας καθώς και για την χρηματοδότηση των επενδύσεων για ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης, Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση στον τομέα της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων από την δεκαετία του ΄80, η οποία περιλαμβάνει 15 παραγωγικές γεωτρήσεις καθώς και την εγκατάσταση μίας νέας υπεράκτιας εξέδρας που θα προστεθεί στο υφιστάμενο συγκρότημα του Πρίνου.

Η Energean είναι μια ανεξάρτητη, ιδιωτική εταιρεία που επικεντρώνεται στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και δραστηριοποιείται στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, διατηρώντας ένα διαφοροποιημένο παραγωγικό, αναπτυξιακό και ερευνητικό χαρτοφυλάκιο στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο . Η εταιρεία διαθέτει..

19 ΜΑΙΟΥ ....ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ




Αυτός είναι ο τελικός κατάλογος με τα νέα μέτρα - Τι αλλάζει στη ζωή μας από πρωτομηνιά και τι από την Πρωτοχρονιά

Αυτός είναι ο τελικός κατάλογος με τα νέα μέτρα - Τι αλλάζει στη ζωή μας από πρωτομηνιά και τι από την Πρωτοχρονιά
Η Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αποκαλύπτει το πόσο ακριβώς θα μας επηρεάσει καθένα από τα χαράτσια που μπήκαν από τα μεσάνυχτα στη ζωή μας.

Χωρίς να αποτιμά τα νέα μέτρα του ΕΝΦΙΑ, το γενικό λογιστήριο ανεβάζει τον λογαρισμό στα 1,6 δισ. ευρώ ενώ αν προστεθεί και η νέα επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, το συνολικό ποσό εκτιμάται στα περίπου 1,9 δισ. ευρώ. Το πακέτο θα είναι εμπροσθοβαρές καθώς ο ΦΠΑ θα αυξηθεί εδώ και τώρα, το ειδικό καθεστώς σε ακόμη περισσότερα νησιά θα καταργηθεί εδώ και τώρα, ο νέος ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί φέτος, ο φόρος στη συνδρομητική τηλεόραση θα ισχύσει από την 1η Ιουνίου ενώ τα περισσότερα μέτρα θα έχουν ενεργοποιηθεί μέχρι τις αρχές του νέου έτους. Πώς διαμορφώνεται ο τελικός λογαριασμός;

1. Η αύξηση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από..

«Πετρέλαια-λιπάσματα είμαστε μαζί!»


Φωνάζοντας το σύνθημα: «Πετρέλαια-λιπάσματα είμαστε μαζί», δεκάδες εργαζόμενοι στην ELFE (πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων) και στην Kavala Oil, τα δύο τελευταία μεγάλα εργασιακά «κάστρα» του Νομού Καβάλας, διαδήλωσαν ενωμένοι, το απόγευμα της Τρίτης 17 Μαΐου 2016, στο κέντρο της Καβάλας. Η πορεία άρχισε από την πλατεία Καπνεργάτη, όπου έγινε συγκέντρωση, στην οποία απηύθυναν χαιρετισμούς: ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Καβάλας, ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στην ELFE, η δήμαρχος Καβάλας και ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας.
Η τελευταία εργασιακή κρίση στην ELFE, έχει προκαλέσει..

Γενικό Δικαστήριο ΕΕ: “Μη επιτρεπόμενη κρατική ενίσχυση” μέτρα του Γερμανικού Ν. EEG 2012 για την ενίσχυση των ΑΠΕ.


Το Δεκέμβριο 2011 η Γερμανική Ένωση Καταναλωτών Ενέργειας (Bund der Energieverbraucher) υπέβαλε υπόμνημα στην Κομισιόν με τον ισχυρισμό πως κάποια μέτρα του Νόμου EEG για την προώθηση του ηλεκτρισμού των ΑΠΕ, που θα ετίθεντο σε ισχύ την 1.1.2012 (“Ν. EEG 2012”) συνιστούσαν κρατική ενίσχυση, μη επιτρεπόμενη απ’ τους κανόνες της ενιαίας Ευρωπαϊκής αγοράς.

Πρόκειται για πλέγμα μέτρων που περιλαμβάνουν την κατά προτεραιότητα σύνδεση των ΑΠΕ στο δίκτυο των 4 διαχειριστών του Γερμανικού συστήματος μεταφοράς ηλεκτρισμού, την υποχρέωση των 4 διαχειριστών για κατά προτεραιότητα τροφοδοσία του ηλεκτρισμού των ΑΠΕ, την υποχρέωση διαχειριστών διανομής για κατά προτεραιότητα πώληση του ηλεκτρισμού των ΑΠΕ, την καταβολή πληρωμής στους παραγωγούς ηλεκτρισμού από ΑΠΕ με ταρίφες που τις προβλέπουν διατάξεις του Νόμου. Επιπλέον, οι 4 διαχειριστές είναι υποχρεωμένοι να πωλούν την ενέργεια των ΑΠΕ στη..

Η Ταξική Διάρθρωση της Ελληνικής Κοινωνίας

Maios-Iounios-2016
Αντικείμενο της παρούσας μελέτης που δημοσιεύεται στο παρόν τεύχος της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, είναι η ταξική διάρθρωση της ελληνικής κοινωνίας, και ο προσδιορισμός εντός αυτής της διάρθρωσης της θέσης της εργατικής τάξης, δηλαδή η σαφής οριοθέτησή της από τις άλλες κοινωνικές τάξεις. Η εμπειρική αποτύπωση της ταξικής διάρθρωσης της ελληνικής κοινωνίας βασίζεται στην επεξεργασία δευτερογενών στοιχείων για την περίοδο 2006-2014. 
Η ανάλυσή μας για την ταξική διάρθρωση της ελληνικής κοινωνίας βασίζεται σε τρεις παραδοχές.
Η πρώτη είναι ότι το βασικό κριτήριο ταξικού προσδιορισμού είναι οικονομικό: η θέση στις σχέσεις παραγωγής. 
Η δεύτερη παραδοχή είναι ότι οι κοινωνικές τάξεις μπορεί να σχηματίζονται ως μέρος της λειτουργικής άσκησης της κοινωνικής (οικονομικής, πολιτικής, ιδεολογικής) εξουσίας της κυρίαρχης τάξης. 
Η τρίτη παραδοχή είναι ότι, «δεν μπορεί να υπάρξει κανένας ταξικός ορισμός στο πολιτικό και ιδεολογικό επίπεδο ο οποίος βρίσκεται σε αντίθεση με τον ορισμό στο οικονομικό επίπεδο».  


ΠΗΓΗ:inegsee.gr

Δύο υποτροφίες από ALBA με την υποστήριξη των ΕΛΠΕ

Αποτέλεσμα εικόνας για Δύο υποτροφίες από ALBA με την υποστήριξη των ΕΛΠΕ
Το ALBA Graduate Business School at The American College of Greece με την υποστήριξη του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια, προκηρύσσει δύο πλήρεις υποτροφίες για Μεταπτυχιακές Σπουδές.

Οι υποτροφίες, που αφορούν το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017, απευθύνονται σε νέους και νέες έως και 35 ετών από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι ανήκουν σε οικονομικά ευπαθείς ομάδες ή/και είναι παιδιά πολυτέκνων οικογενειών.

Το ALBA και τα Ελληνικά Πετρέλαια επιθυμούν..

EIA: Απροσδόκητη αύξηση των αποθεμάτων αργού

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιο
Απροσδόκητη αύξηση σημείωσαν τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία Ενέργειας (EIA).

Ειδικότερα, τα αποθέματα αυξήθηκαν κατά 1,3 εκατ. βαρέλια στα 541,3 εκατ. βαρέλια την προηγούμενη εβδομάδα.

Τα στοιχεία που είχε ανακοινώσει νωρίτερα το..

Ο Λώρενς της Αραβίας και τα πετρέλαια

Ο Λώρενς της Αραβίας και τα πετρέλαια
Βρίσκεις θαμμένο στο κτήμα σου ένα κασόνι με ράβδους χρυσού. Είσαι πλούσιος. Έχεις συμπεριφορά πλούσιου, όλοι σε αντιμετωπίζουν πια σαν άτομο που έγινες παραλής, άσχετο λόγω κωλοφαρδίας και από το πουθενά.
Για σκέψου και το άλλο. Κάθε μέρα να ξεθάβεις από το οικόπεδό σου ένα κιβώτιο με διαμάντια. Αυτό έγινε με την Σαουδική Αραβία, στο έδαφος της οποίας υπάρχουν τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου σ' όλη τη γη.

Κάθε τόπος έχει την Ιστορία του. Κι όταν λέμε Ιστορία πρώτα απ' όλα, πάνω απ' όλα εννοούμε αίμα. Πολέμους, μάχες. Ποιος, όμως, να ασχοληθεί με το αίμα που χύθηκε ανά τους αιώνες στις περιοχές που σήμερα αποτελούν τη χώρα Σαουδική Αραβία, αν δεν είχαν ανακαλυφθεί το 1936 κοιτάσματα πετρελαίου από την εταιρεία Standard Oil, αμερικανικών συμφερόντων.

Νόμος. Όπου ζουν άνθρωπο..

ΕΛΠΕ: Γνωστοποίηση προς τους μετόχους για την ετήσια ΓΣ στις 2 Ιουνίου


Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των μετόχων που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των ΕΛΠΕ, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Πέμπτη 02/06/2016, στις 10:00’ π.μ. στον Ασπρόπυργο, ο Όμιλος γνωστοποιεί ότι θα υπάρχει διαθέσιμο πούλμαν επί της οδού Αμαλίας 54 (έναντι στύλων Ολυμπίου Διός), με ώρα αναχώρησης 09:00’ π.μ. για τη μετάβαση στον Ασπρόπυργο, καθώς και για την επιστροφή τους μετά το πέρας της Συνέλευσης.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Θέμα αλλαγών στα εργασιακά θέτει ο πρόεδρος του ΣΕΒ

Θέμα αλλαγών στα εργασιακά θέτει ο πρόεδρος του ΣΕΒ - Κεντρική Εικόνα/Video
«Θερμό» καλοκαίρι προμηνύεται στο μέτωπο των εργασιακών στον ιδιωτικό τομέα, με περισσότερες κοινωνικές αναταράξεις από εκείνες που προηγήθηκαν της ψήφισης του ασφαλιστικού νόμου.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του μνημονίου μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσα στο καλοκαίρι θα ανοίξει το εργασιακό αλλά και η αναμόρφωση της κοινωνικής πρόνοιας, ενώ από Σεπτέμβριο θα πρέπει να διαμορφωθεί το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τη συνδικαλιστική δράση.

Το «χορό» των αλλαγών στο εργασιακό και την αναμόρφωση του συνδικαλιστικού νόμου άνοιξε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, ο οποίος λίγο πριν ξεκινήσουν οι εργασίες της Επιτροπής Αξιολόγησης για τα εργασιακά, έθεσε θέμα..