Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Υπογράφηκε ξαφνικά ο... νέος South Stream μεταξύ Ελλάδας-Ρωσίας-Ιταλίας αλλά δεν λένε από που θα περάσει...

Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΕΡΙΟ
Σήμερα στη Ρώμη, ο κ. Alexey Miller, Διευθύνων Σύμβουλος της Gazprom, ο κ. Marc Benayoun, Διευθύνων Σύμβουλος της Edison SpA και ο κ. Θεόδωρος Κιτσάκος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ ΑΕ, υπέγραψαν μνημόνιο συναντίληψης για την ανάπτυξη αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας, που θα καταστήσει δυνατή την υλοποίηση της νότιας διαδρομής για τον εφοδιασμό ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.  

Το ερώτημα είναι ποιοων χωρών; Με την Τουρκία οι σχέσεις της Ρωσίας είναι "νεκρές" αν και βέβαια δεν αποκλείεται να βελτιωθούν τα επόμενα χρόνια.

Με την Βουλγαρία, η κυβέρνηση Μπορίσοφ έχει καθαρά φιλοαμερικανική και αντιρωσική και αποκλείεται να συναινέσει. Το ίδιο ισχύει και για την Ρουμανία. Εχθρική προς την Ρωσία.

Η τελετή για την υπογραφή του μνημονίου πραγματοποιήθηκε μετά από..

ΕΛ.ΠΕ: Προσαρμοσμένα κέρδη 270 εκατ. ευρώ, αναμένει η Αξία Χρηματιστηριακή

ΕΛ.ΠΕ: Προσαρμοσμένα κέρδη 270 εκατ. ευρώ, αναμένει η Αξία Χρηματιστηριακή
Προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ύψους 270 εκατ. ευρώ αναμένει να ανακοινώσουν αύριο τα ΕΛΠΕ για τη χρήση του 2015, η Αξία Χρηματιστηριακή. Σε ανάλυση της, δίνει σύσταση αγοράς με τιμή στόχο τα 7 ευρώ.

Η χρηματοστηριακή σημειώνει ότι, τα ΕΛ.ΠΕ θα ανακοινώσουν ένα συμπαγές σετ αποτελεσμάτων που οδηγείται απο τα σταθερά περιθώρια διύλισης στο τελευταίο μέρος του 2015.

Οι πωλήσεις αναμένονται να αυξηθούν 4% σε σύγκριση με το 2014, ενω τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBIDTA) διύλισης εκτιμώνται πως θα ανέλθεουν στα 150 εκατ. ευρώ. Τα προσαρσμοσμένα κέρδη EBIDTA εκτιμώνται σε 189 εκατ. ευρώ, ενώ, σε σύνολο χρήσης, τα κέρδη Ebidta εκτιμώνται σε 765 εκατ. ευρώ που αποτελεί και ιστορικό ρεκόρ.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΣΤΑ ΕΛΠΕ

Image result for ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΣΤΑ ΕΛΠΕ
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,


          Τις τελευταίες μέρες ζούμε τις προσπάθειες της πλειοψηφίας του Σωματείου να δημιουργήσει εντυπώσεις γύρω από την δράση του. Μπροστά στον χρονιάτικο διοικητικό και οικονομικό απολογισμό και μερικούς μήνες πριν τις εκλογές του Σωματείου, επέλεξαν να φορέσουν το αγωνιστικό τους «κουστούμι» και να «συγκρουστούν» με την εταιρία. Προκήρυξαν δυο 48ωρεσ απεργίες και μια δεκαήμερη γνωρίζοντας από την αρχή ποιό θα είναι το αποτέλεσμα. Έρχονται σήμερα εκβιαστικά και καλούν τον κόσμο να στηρίξει την κοινή δήλωση εταιρίας και σωματείου για 39 επιπλέον προσλήψεις, χωρίς να συζητάνε αν θα επανέλθουν τα οργανογράμματα, αν δηλαδή θα επαναφέρουν τις κομμένες θέσεις, αν θα επαναφέρουν πλήρως όργανα βάρδιας, μηχανικούς, ηλεκτρολόγους. Την ίδια στιγμή καλλιεργούν την..

ΤΙ ΕΙΣΤΕ;;;


Διαστάσεις παίρνει η υπόθεση των δημοσιογράφων που φέρονται ότι εκβίαζαν επιχειρήσεις

Διαστάσεις παίρνει η υπόθεση των δημοσιογράφων που φέρονται ότι εκβίαζαν επιχειρήσεις
Διαστάσεις παίρνει η υπόθεση των δημοσιογράφων που φέρονται ότι εκβίαζαν επιχειρήσεις αφού σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να εκδοθούν νέα εντάλματα σύλληψης, καθώς από το υλικό της δικογραφίας προκύπτει εμπλοκή και άλλων προσώπων της ενημέρωσης και υπευθύνων εντύπων και ηλεκτρονικών σελίδων.
Σύμφωνα με το διαβιβαστικό της Αστυνομίας αποκαλύπτεται ένα δίκτυο εντύπων και ιστοσελίδων που φέρεται να εκβίαζε υπό την απειλή αρνητικών δημοσιευμάτων για να αποκομίσει οικονομικά οφέλη.
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε μετά την καταγγελία στελέχους της ΕΥΔΑΠ στις 11 Φεβρουαρίου, ότι ένας από τους υπόλογους δημοσιογράφους, της ζήτησε να δώσει χρήματα στον συγκατηγορούμενο του εκδότη «για να μην αρχίσει τα αρνητικά σχόλια για την ΕΥΔΑΠ».
Σύμφωνα με την καταγγελία, ο δημοσιογράφος την..

Ολοκληρώθηκε η χαρτογράφηση του βυθού μεταξύ Ελλάδας - Κύπρου για την ηλεκτρική διασύνδεση


Ολοκληρώθηκε το πρώτο και πιο δύσκολο στάδιο της χαρτογράφησης του βυθού, μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου για την όδευση του υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου Euroasian Interconnector, που θα επιλύσει το μεγάλο πρόβλημα της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου. 

Όπως αναφέρει ο Πέτρος Θεοχαρίδης του "Φιλελεύθερου", το ειδικό ερευνητικό σκάφος «Odin Fined», για ένα ακριβώς μήνα, ερεύνησε, χαρτογράφησε και έδωσε στοιχεία για την ακριβή όδευση του καλωδίου, από το Βασιλικό μέχρι και την Κρήτη και από εκεί την Πελοπόννησο και την Στερεά Ελλάδα σε περιοχή κοντά στον Πειραιά. 


Αυτές τις μέρες, το «Odin Finder», πραγματοποιεί λεπτομερείς χαρτογραφήσεις σε μια από τις πιο «δύσκολες» περιοχές της όδευσης του στο τμήμα μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ. Συγκεκριμένα ερευνά..

Παίρνουν νέο «εσωτερικό» δάνειο για να πληρώσουν τις συντάξεις του Μαρτίου

Παίρνουν νέο «εσωτερικό» δάνειο για να πληρώσουν τις συντάξεις του Μαρτίου
Με «εσωτερικό» δανεισμό 210 εκατ. ευρώ από τα Ταμεία των υπαλλήλων του Δημοσίου, των δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων και της ΔΕΗ, θα καταβάλει το ΙΚΑ τις συντάξεις του Μαρτίου. Το «πράσινο φως» για τον δανεισμό που είχε ζητήσει η διοίκηση του ΙΚΑ, «άναψε» ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλος με αποφάσεις τις οποίες υπέγραψε.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις το ΙΚΑ θα δανειστεί από τις 25 Φεβρουαρίου έως τις Μαρτίου 100 εκατ. ευρώ από το ταμείο των εργαζομένων της ΔΕΗ, 70 εκατ. ευρώ από τον τομέα ασφαλισμένων του Δημοσίου και 40 εκατ. ευρώ από το ταμείο των δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων.

Συνήθης πρακτική 
Ο δανεισμός του ΙΚΑ αποτελεί, πλέον, συνήθη πρακτική, αφού τα έσοδα από τις τρέχουσες εισφορές μειώνονται (7% κάτω ήταν τον πρώτο μήνα του 2016, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015) ενώ περιορισμένα είναι και τα έσοδα έναντι των ρυθμισμένων οφειλών.

Σύμφωνα με στοιχεία του...

Προγραμματισμένη συντήρηση στο διυλιστήριο της Μότορ Όιλ το Μάιο


Εργασίες συντήρησης αναμένεται να πραγματοποιήσει το Μάιο η Μότορ Οιλ στο διυλιστήριο της Κορίνθου. Έτσι το διυλιστήριο, δυναμικότητας 100.000 βαρελιών ημερησίως,  έχει προγραμματιστεί να παραμείνει κλειστό από την 1η έως τις 18 Μαΐου. 

Εξάλλου ο όμιλος αναμένεται να ανακοινώσει οικονομικά αποτελέσματα για το 2015, μία χρονιά που εκτιμάται ότι έκλεισε με υψηλά κέρδη για την εταιρία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο εννεάμηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2015 τα καθαρά κέρδη έφτασαν τα 175,6 εκατ. ευρώ, έναντι οριακών κερδών το εννεάμηνο του 2014, ενώ σε επίπεδο τρίτου τρίμηνου τα καθαρά κέρδη ήταν σχεδόν διπλάσια, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. 

Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή έχει παίξει η άνοδος των διεθνών περιθωρίων διύλισης.

ΠΗΓΗ:energyworld.gr

Ανησυχία από τον μετεωρίτη που έπεσε στη Γη με ισχύ ίση με αυτή της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα

Αποτέλεσμα εικόνας για Ανησυχία από τον μετεωρίτη που έπεσε στη Γη με ισχύ ίση με αυτή της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα
Ανησυχία σε όλο τον κόσμο προκάλεσε η ανακοίνωση της NASA σύμφωνα με την οποία πριν από λίγες ημέρες ένας μετεωρίτης μεγέθους φορτηγού έσκασε στη Γη απελευθερώνοντας ενέργεια ίση με 13.000 τόνους ΤΝΤ.  

Η ενέργεια αυτή θεωρείται ότι είναι περίπου ίση με αυτή της ατομικής βόμβας που ισοπέδωσε την πόλη της Χιροσίμα το 1945.   Σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία διαστήματος η πτώση του μετεωρίτη έγινε με ταχύτητα 41.600 μιλίων την ώρα στις 6 Φεβρουαρίου.   Αυτό που προκάλεσε την μεγαλύτερη ανησυχία στους αστρονόμους ήταν το γεγονός ότι ..

Toν Απρίλιο το 37ο Τακτικό Συνέδριο ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ


Διαδικασίες από τις οποίες θα επηρεαστεί και ο τρόπος δράσης των εργαζομένων στη ΔΕΗ βρίσκονται σε εξέλιξη, αφού η ομοσπονδία του χώρου, η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ προχωράει στο 37ο τακτικό της συνέδριο το διήμερο Τετάρτη  6 και Πέμπτη 7 Απριλίου 2016, ενώ στις 7 και 8 Απριλίου στην Αθήνα θα διεξαχθεί το  53o γενικό συμβούλιο Ένωσης Τεχνικών ομίλου ΔΕΗ – ΚΗΕ.

Στον απολογισμό της ΕΤΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο πρόεδρός της Εμμανουήλ Τωμαδάκης αναφέρει μεταξύ άλλων..

Οι μνηστήρες ΔΕΣΦΑ «λοξοκοιτάζουν» δίκτυα σε Γερμανία και Αυστρία

Αποτέλεσμα εικόνας για αεριο
Δύο από τις υποψήφιες εταιρείες για εξαγορά του 17% του ΔΕΣΦΑ, ώστε να ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίησή του, εκδηλώνουν ενδιαφέρον για άλλα δίκτυα πέραν του ελληνικού. Τι αναφέρουν πληροφορίες του βελγικού τύπου. Ποια τα δίκτυα για τα οποία ενδιαφέρονται.

Μνηστήρες του ΔΕΣΦΑ «ψάχνουν» δίκτυα σε Γερμανία-Αυστρία *Οι κινήσεις Fluxys & Snam
Η συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών διαχείρισης αγωγών φυσικού αερίου σε Γερμανία και Αυστρία, μπαίνει στο στόχαστρο της βελγικής Fluxys και της ιταλικής Snam, οι οποίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά ποσοστού του ελληνικού ΔΕΣΦΑ.

Χωρίς να υπάρχει κάποια επίσημη τοποθέτηση ότι οι δύο εταιρείες εγκαταλείπουν το ελληνικού ενδιαφέροντος project, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο..

Νέο συμβόλαιο μεταξύ της Shell και της βουλγαρικής κυβέρνησης για έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα



Συμβόλαιο πενταετούς διάρκειας για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα υπέγραψε η Royal Dutch Shell Plc με την Βουλγαρία.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg οι έρευνες που θα πραγματοποιηθούν στα ανοικτά των βουλγαρικών ακτών, εκτιμάται ότι θα μειώσουν την εξάρτησή της Βουλγαρίας από εισαγωγές ρωσικής ενέργειας.

Όπως δήλωσε η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Temenuzhka Petkova, η Shell σχεδιάζει να επενδύσει 18.600.000 ευρώ για να ερευνήσει κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στο μπλοκ Silistar. Η σύμβαση περιλαμβάνει ρήτρα δύο διετών παρατάσεων.

«Πρόκειται για...

ΟΟΣΑ: Κίνδυνος για την υγεία από νανοϋλικά που καταλήγουν στο περιβάλλον

ΟΟΣΑ: Κίνδυνος για την υγεία από νανοϋλικά που καταλήγουν στο περιβάλλον
Είναι επείγουσα ανάγκη να διεξαχθούν έρευνες για να αξιολογηθούν οι πιθανοί κίνδυνοι στην ανθρώπινη υγεία και στο περιβάλλον από την ολοένα αυξανόμενη χρήση νανοϋλικών, που καταλήγουν στα οικιακά απορίμματα και στα βιομηχανικά απόβλητα και, τελικά, στη φύση.

Αυτό επισημαίνει μια νέα έκθεση του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με την οποία διογκούμενες ποσότητες νανοσωματιδίων -της τάξης του ενός έως 100 νανομέτρων (δισεκατομμυριοστών του μέτρου)- φθάνουν σε χωματερές και σε μονάδες βιολογικού καθαρισμού, καύσης και ανακύκλωσης, οι οποίες όμως δεν μπορούν να φιλτράρουν τόσο μικρά σωματίδια. Η συνέπεια είναι τα περισσότερα από αυτά τελικά να καταλήγουν στη γη, σε θάλασσες, ποτάμια και λίμνες.

Τα επεξεργασμένα νανοϋλικά, τα οποία, σύμφωνα με τις έως τώρα μελέτες, εισδύουν στον..

Γιατί θα γίνει ο «γάμος» ΔΕΗ - Edison

Γιατί θα γίνει ο «γάμος» ΔΕΗ - Edison

Μπορεί σε αυτήν τη φάση οι συζητήσεις ΔΕΗ - Edison για τη σύμπραξη τους σε κοινοπρακτικό σχήμα να εμφανίζονται στάσιμες, ωστόσο μια σειρά από λόγους, αλλά και γεγονότα, που θα «απλωθούν» στο επόμενο διάστημα, συνηγορούν βάσιμα στο ότι ο «γάμος» αυτός οδεύει προς επισημοποίηση:

Λόγος 1ος

Μεγάλες απώλειες 4,73% για τον «μαύρο χρυσό»

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιο
Νέα «βουτιά» στην τιμή του αργού πετρελαίου προκάλεσαν οι δηλώσεις του Σαουδάραβα υπουργού Πετρελαίου στο Χιούστον των ΗΠΑ, ο οποίος απέκλεισε οριστικά το ενδεχόμενο να μειώσει η χώρα του την ημερήσια παραγωγή της, παρ' ότι εκείνη ήταν που έλαβε την πρωτοβουλία της σχετικής συμφωνίας.

Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, το αργό πετρέλαιο WTI έκλεισε με απώλειες 4,73% ή 1,58 δολ., διαμορφώνοντας την τιμή του στα 31,81 δολάρια το βαρέλι, ενώ στο ICE του Λονδίνου, το αργό τύπου Brent υπέστη απώλειες 4,06% ή 1,41 δολ., «κλείνοντας» στα 33,28 δολάρια το βαρέλι.

Η τιμή του αργού είχε πάρει ανοδική πορεία μετά τη διαφαινόμενη συμφωνία των πετρελαιοπαραγωγών χωρών εντός και εκτός ΟΠΕΚ για τη μείωση της ημερήσιας παραγωγής, με τη συναίνεση και της Ρωσίας. Το σχέδιο είχε εκπονήσει η Σαουδική Αραβία, η οποία, τελικά, επικαλέστηκε την έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους υπόλοιπους συνομιλητές της, αποσύροντας την πρότασή της.

ΠΗΓΗ:pronews.gr