Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Πώς το πετρέλαιο του Ιράν φέρνει τα πάνω κάτω στον Κόλπο - Η κρίση και το στοίχημα της προσαρμογής

Αποτέλεσμα εικόνας για ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΙΡΑΝ
Καθώς το Ιράν βγαίνει απ' το περιθώριο έπειτα από 10 χρόνια διεθνών κυρώσεων, οι ανταγωνιστές του στον Περσικό Κόλπο αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες οικονομικές προκλήσεις απ' την εποχή της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης. 

Οι κυβερνήσεις των έξι χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου λαμβάνουν μέτρα που δεν έχουν προηγούμενο για να αντιμετωπίζουν την κάθετη πτώση των τιμών του πετρελαίου, περιορίζοντας κάποια απ' τα πιο γενναιόδωρα συστήματα Κοινωνικής ασφάλισης ώστε να περιορίσουν τα αυξανόμενα ελλείμματα των προϋπολογισμών τους. Σε κάποιες χώρες παράλληλα προμηθευτές αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις στην αποπληρωμή τους ενώ οι εταιρείες μειώνουν το εργατικό δυναμικό τους ώστε να περιορίσουν το λειτουργικό κόστος.

Αυτό το μήνα οι χρηματαγορές στις χώρες του Συμβουλίου διεύρυναν τις απώλειες τους καθώς η προοπτική να προστεθεί το πετρέλαιο του Ιράν σε μία παγκόσμια αγορά που ήδη βρίσκεται υπό πίεση λόγω της πτώσης των τιμών προκαλεί σημαντικές πιέσεις και στις μετοχές.

Με την τιμή του πετρελαίου κάτω απ' τα 30 δολ. το βαρέλι οι κυβερνήσεις ίσως χρειαστούν να περικόψουν και άλλο τα επιδόματα που οι πολίτες τους απολάμβαναν για δεκαετίες και μάλιστα σε μία περίοδο κατά την οποία αυξάνεται η ένταση στην περιοχή και παραμένουν ανοικτά μέτωπα σύγκρουσης με το Ιράν από τη Συρία ως την Υεμένη.

«Ο Κόλπος ήταν...

Έξοδος κεφ. 20 1-14.. (ή, σηκωθείτε να φύγουμε!..)


Κι αφού τον Σεπτέμβρη ξαναψήφισε  ''πρώτη φορά τόσο σκ@τά'',
     ..κι αφού έβαλε στην Βουλή τον λεβεντομ@λάκα ως καινούργιο Δούρειο Ίππο του συστήματος,
     ..κι αφού διάλεξε ένα τιποτένιο τίποτα για αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης,
     ..και είδε ότι τα έργα του καλά είναι, είπε:
     ''  ἓξ ἡμέρας ἐργᾷ καὶ ποιήσεις πάντα τὰ ἔργα σου· 
     ..τῇ δὲ ἡμέρᾳ τῇ ἑβδόμῃ σάββατα Κυρίῳ τῷ Παντελίδη σου ''

     Και ξεχύθηκε ο έλληνας ψηφοφόρος αλαλάζοντας στις
πίστες και στα σκυλάδικα,
     ..και πέταξε τόνους τα πανεράκια αγορασμένα με χρεωστικές, πιστωτικές, και την σύνταξη της γιαγιάς,

     ..όλοι μαζί, ανάκατα, συντροφικά:  Άνεργοι και..

Αναβολή στο διαγωνισμό για τα πετρέλαια της Δ. Ελλάδας

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιοπηγη
Για τις 30 Απριλίου του 2016 μετατίθεται η ολοκλήρωση της επιτροπής αξιολόγησης του διαγωνισμού για την παραχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης στις περιοχές  Άρτα – Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και ΒΔ Πελοπόννησος. Η σχετική απόφαση υπεγράφη από τον  αρμόδιο ΥΠΑΝ Π. Σκουρλέτη στις 30 Δεκεμβρίου και δημοσιεύτηκε προχθές στη Διαύγεια. Οι καθυστερήσεις το προηγούμενο διάστημα αλλά και οι εξελίξεις στην αγορά του πετρελαίου με την  κατάρρευση της τιμής ακόμη και κάτω από τα 30 δολάρια, έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό  και ...

Σε νέα χαμηλά 12 ετών το Brent – Κάτω από τα 28 δολ.

Σε νέα χαμηλά 12 ετών το Brent – Κάτω από τα 28 δολ.
Νέα χαμηλά 12 ετών καταγράφει η τιμή του Brent στο Λονδίνο, υποχωρώντας κάτω απ' τα 28 δολ. το βαρέλι μετά την άρση των διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν που θα προσθέσει το ιρανικό πετρέλαιο σε μία παγκόσμια αγορά που ήδη πιέζεται.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια έφθαναν να χάνουν το πρωί ως και 4,4% στο Λονδίνο υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα απ' το Νοέμβριο του 2003. Τα συμβόλαια Μαρτίου του Brent διαπραγματεύονται απ' το πρωί στην περιοχή μεταξύ των 27,7 δολ. και των 28,5 δολ. το βαρέλι στο Λονδίνο. Την ίδια ώρα το WTI παράδοσης Φεβρουαρίου διαπραγματευόταν στα 28,3 δολ. το βαρέλι στο NYMEX.

«Το Ιράν ήδη αρχίζει προσπάθειες να αυξήσει την παραγωγή του και τις εξαγωγές κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα τώρα που τερματίστηκαν οι περιορισμοί», ανακοίνωσε ο αναπλ. υπ. Πετρελαίου της χώρας Amir Hossein Zamaninia. Την ίδια ώρα ο υπ. Πετρελαίου Ali al Naimi απορρίπτει τις ανησυχίες για υπερπροσφορά προβλέποντας μάλιστα ότι οι τιμές θα ανακάμψουν.

«Η πιθανή αύξηση της ιρανικής παραγωγής δεν θα...

ANAKOIΝΩΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΣΤΑ ΕΛΠΕ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,


              Την Παρασκευή 15/1/2016 πραγματοποιήθηκε έκτακτο Δ.Σ. με θέματα σχετικά με τα οργανογράμματα, το πρόγραμμα εκπαίδευσης, προσλήψεις και διαδικασίες.

              Διαφοροποιηθήκαμε από την πρόταση της εκτελεστικής γιατί δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη σε αυτό το προεδρείο. Κοροϊδεύουν τον κόσμο! Ξεφτιλίζουν την έννοια της απεργίας και της αγωνιστικής κινητοποίησης! Κάνουν γενική αναφορά σε «ασφαλή» οργανογράμματα, χωρίς να τα καθορίζουν.

              Καταθέσαμε δική μας πρόταση, καλώντας τους...

Επιστήμονες «βλέπουν» γιγάντια εξωγήινη υπερκατασκευή μπροστά από το άστρο KIC8462852

Αποτέλεσμα εικόνας για Επιστήμονες «βλέπουν» γιγάντια εξωγήινη υπερκατασκευή μπροστά από το άστρο KIC8462852
Η μελέτη του άστρου KIC8462852, το οποίο ανακαλύφθηκε το 1890 και απέχει από τη Γη 1480 έτη φωτός, σε σχέση με την αλλόκοτη φωτεινότητα που παρουσιάζει, έχει φέρει στο φως της δημοσιότητας μια νέα θεωρεία η οποία μπορεί να ανατρέψει τα πάντα.

Τρεις μήνες πριν όταν κυκλοφόρησαν οι πρώτες φήμες για μια γιγάντια υπερκατασκευή στο άστρο οι περισσότεροι θεώρησαν ότι οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο ήταν πολύ μικρές. Την θεωρεία της εξωγήινης υπερκατασκευής πρώτος ανέφερε ο αστρονόμος Jason Wright από το πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια νεότερες όμως παρατηρήσεις έρχονται να ενισχύσουν την θεωρεία αυτή.

Όπως αναφέρει το New Scientist ένας ακόμη  αστρονόμος ο Bradley Schaefer από το πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα θεωρεί πως κάτι περίεργο υπάρχει κοντά στο άστρο και αυτό σίγουρα δεν είναι κάποιο φυσικό φαινόμενο.

Το μυστήριο με το άστρο έγκειται στο γεγονός ότι...