Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

H έρημος Σαχάρα είχε ποτάμια και πλούσια βλάστηση πριν από 5.000 χρόνια


Πριν από 5.000 χρόνια, μία από τις πιο ξηρές και ακατοίκητες περιοχές του πλανήτη, η έρημος της Δυτικής Σαχάρας, διέθετε ένα απέραντο σύστημα ποταμών που αν υπήρχε σήμερα θα ήταν η δωδέκατη μεγαλύτερη λεκάνη απορροής στον κόσμο.

Γάλλοι επιστήμονες του Ερευνητικού Ινστιτούτου για την Εκμετάλλευση της Θάλασσας κατάφεραν να εντοπίσουν το αρχαίο σύστημα ποταμών που πιστεύουν ότι σχηματίστηκε κατά τη διάρκεια υγρών περιόδων στην  περιοχή της ερήμου τα τελευταία 245 χιλιάδες χρόνια.

Χρησιμοποιώντας ένα προηγμένο σύστημα...

Νέος εμφύλιος στις ΗΠΑ, για την ενεργειακή πολιτική του Ομπάμα.


Το 1865 τελείωσε ο Αμερικανικός Εμφύλιος, με την επικράτηση των Βορείων και την κατάργηση της δουλείας στις Πολιτείες του Νότου. Ακριβώς 150 χρόνια μετά, στο τέλος του 2015, ένας νέος ιδιότυπος εμφύλιος, ευτυχώς δικαστικός προς το παρόν κι όχι ένοπλος, διχάζει ξανά τις ΗΠΑ.

Το 2014 ο Ομπάμα είχε ανακοινώσει το Clean Power Plan, ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μείωσης των εκπομπών CO2 κατά 30% το 2030 ως προς το 2005, μετασχηματίζοντας την ηλεκτροπαραγωγή υπέρ του φθηνού σχιστολιθικού φυσικού αερίου. Σε εφαρμογή του προγράμματος η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος (ΕΡΑ) είχε εκδώσει προτεινόμενα σχέδια συμμόρφωσης για κάθε επιμέρους Πολιτεία των ΗΠΑ, τα οποία θα έπρεπε να συζητηθούν, να προσαρμοστούν και να εγκριθούν σε τοπικό Πολιτειακό επίπεδο.

Οι νέοι κανόνες του ΕΡΑ απαιτούν μείωση εκπομπών μέχρι το 2030 σε ποσοστά που βλέπετε στην εικόνα και πολλά ανθρακικά εργοστάσια θα πρέπει να κλείσουν, καθώς δεν θα μπορούν να συμμορφωθούν με τα νέα, πολύ αυστηρά όρια εκπομπών. Τώρα ήλθε η ώρα να καταχωρηθεί το Clean Power Plan ως εθνική νομοθεσία, οπότε στο τέλος Οκτωβρίου ξεκίνησαν αμέσως τα ...

Αυτοί οι κολοσσοί θα κατασκευάσουν τον αγωγό φυσικού αερίου στην Ελλάδα

Αυτοί οι κολοσσοί θα κατασκευάσουν τον αγωγό φυσικού αερίου στην Ελλάδα
Σύμβαση προμήθειας σωλήνων μεγάλης διαμέτρου, μήκους περίπου 495 χλμ, για το χερσαίο τμήμα του αγωγού στην Ελλάδα, ανέθεσε ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου σε δύο κολοσσούς.

Η σύμβαση αφορά συνολικά σε περίπου 270.000 τόνους χαλυβδοσωλήνων, διαμέτρου 48’’, και απονεμήθηκε στη Σωληνουργεία Κορίνθου, σε συνεργασία με την Ιαπωνική Marubeni-Itochu Steel, έναν εκ των μεγαλύτερων προμηθευτών χάλυβα παγκοσμίως, κατόπιν σχετικού διεθνούς διαγωνισμού και αυστηρής διαδικασίας επιλογής.

Οι παραδόσεις των σωλήνων αναμένεται να...