Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Σε λίγο θ' αγοράζουμε ηλεκτρισμό απ' τον ...ΟΠΑΠ; Ή τον ...ΟΤΕ; Και περιμένουμε να πέσει το κόστος;


Όχι, ο ΟΠΑΠ δεν ανακοίνωσε ακόμα πως θα πουλά ηλεκτρισμό ούτε κι ο ΟΤΕ. Το ανακοίνωσαν όμως χθες τα ΕΛΤΑ, που στο θέμα του ηλεκτρισμού δεν διαφέρουν ουσιαστικά ούτε απ' τον ΟΠΑΠ ούτε απ' τον ΟΤΕ. Καμιά απ' αυτές τις επιχειρήσεις δεν είναι παραγωγός ηλεκτρισμού, οπότε για να πουλήσουν ηλεκτρισμό πρέπει να τον αγοράσουν είτε απ' τη χονδρική αγορά είτε με εισαγωγές.

Το κοινό στοιχείο που έχουν και οι τρεις αυτές επιχειρήσεις, που τις καθιστά δυνητικούς "παίκτες" στην αγορά ηλεκτρισμού, είναι πως έχουν...

Σύστημα «πρώτα αγοράζεις μετά επιδοτείσαι» για το πετρέλαιο θέρμανσης

Σύστημα «πρώτα αγοράζεις μετά επιδοτείσαι» για το πετρέλαιο θέρμανσης
Στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας βρίσκεται η σύνταξη της απόφασης για τη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ενώ η υπογραφή της αναμένεται είτε σήμερα, είτε στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η απόφαση εκτός από τον περιορισμό των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτήριων θα προβλέπει και την κατάργηση της λεγόμενης «προκαταβολής». Δηλαδή οι μερικές εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που θα εξακολουθήσουν να έχουν δικαίωμα στο επίδομα, θα πρέπει πρώτα να αγοράσουν το πετρέλαιο και μετά να επιδοτηθούν.

 Αναλυτικά...

Το καλοκαίρι τελείωσε για το πετρέλαιο

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιοπηγες
Του Liam Denning
Ο πόλεμος των τιμών του πετρελαίου έφτασε προ των πυλών –των πυλών του διυλιστηρίου πιο συγκεκριμένα. Αναμένατε θύματα. 

Η ανακοίνωση των αμερικανικών στοιχείων για τα αποθέματα και τη ζήτηση πετρελαίου την Τετάρτη έκανε πάταγο για την άνοδο των αποθεμάτων αργού κατά 8 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, μέγεθος υπερδιπλάσιο σε σχέση με αυτό που ανέμεναν οι αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg. Η πιο ύπουλη απειλή, όμως, κρυβόταν στα στοιχεία για τη ζήτηση.

Η βενζίνη αντιπροσωπεύει περίπου το...