Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Δεν θα χρηματοδοτηθεί από τη ΔΕΗ το δωρεάν ρεύμα


Σε κατευνασμό των ανησυχιών που προκλήθηκαν χθες και προχθές ώστε να ανασχεθεί το κύμα των πωλητών που συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα για τη μετοχή της ΔΕΗ, επιχειρεί να προχωρήσει η κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι διευκρινίσεις που έδωσε χθες το βράδυ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης. 

Είχαν προηγηθεί νέες απώλειες 13,93% για τη μετοχή της εταιρείας στο χρηματιστήριο, η οποία είχε την αξία της από τα 5,82 ευρώ να προσγειώνεται στο 4,45 και την κεφαλαιοποίηση από 1,35 δισ. να πέφτει στο 1,032 δισ. Δηλαδή μέσα σε δύο ημέρες η εταιρεία έχασε από την αξία της 318 εκ. ευρώ.

Οι απαντήσεις του κ. Δραγασάκη έχουν δύο σκέλη: 
Πρώτον το σκέλος του μέτρου του δωρεάν ρεύματος για 300 χιλιάδες νοικοκυριά. Εκεί ο κ. Δραγασάκης διευκρίνισε ότι το μέτρο δε θα χρηματοδοτηθεί από την ίδια τη ΔΕΗ. «Όταν μιλάμε ότι δε θα μείνει κανένα νοικοκυριό χωρίς ρεύμα αυτό δε σημαίνει ότι θα επιβαρυνθούν οι επιχειρήσεις που παρέχουν ρεύμα» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης προσθέτοντας ότι έχει προβλεφθεί «ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης από άλλες πηγές». Ο ίδιος συνέχισε ότι καθώς επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ παίζουν κρίσιμο ρόλο στην οικονομία,  πρόθεση της κυβέρνησης είναι «να στηρίξει αυτές τις επιχειρήσεις». Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο το μέτρο να χρηματοδοτηθεί από την αύξηση της φορολογίας, ο κ. Δραγασάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αναδιανομή των φορολογικών βαρών.

Δεύτερον για το σκέλος των αποκρατικοποιήσεων και το κατά πόσο επηρεάζουν τη χρηματιστηριακή πτώση. Η απάντηση που δίνει η κυβέρνηση είναι ότι «είναι φυσικό να αλλάξουν στρατηγική, αν κάποιοι επενδυτές είχαν λανθασμένα επενδύσει στην προοπτική μιας ιδιωτικοποίησης που δε θα γίνει». «Η οικονομία έχει ευκαιρίες Η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για προσέλκυση επενδύσεων που διευρύνουν το παραγωγικό δυναμικό και την απασχόληση, ετοιμάζουμε έναν ευρύ κατάλογο έργων και επενδυτικών ευκαιριών που υπάρχουν στην Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δραγασάκης. Η τοποθέτηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης εμμέσως πλην σαφώς ακουμπά την περίπτωση της ΔΕΗ και την ενσωμάτωση προβλέψεων για τα έσοδα από την πώληση του 66% του διαχειριστή, στην οποία είχε προχωρήσει η αγορά στηριζόμενη στο ότι η πώληση των δικτύων εντάσσεται στο πλαίσιο της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ.

Τέλος, μετά τις πρώτες ημέρες του ενθουσιασμού μετά τις εκλογές και την ανάληψη των καθηκόντων από τη νέα κυβέρνηση, φαίνεται ότι εισερχόμαστε άμεσα σε μια νέα φάση, όπου όπως όλα δείχνουν θα υπάρξουν περιορισμός στις δημόσιες τοποθετήσεις, ιδιαίτερα εν αναμονή των προγραμματικών δηλώσεων. Αυτό φάνηκε και από τις δηλώσεις Δραγασάκη, οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε «Έχουμε μια καινούρια κυβέρνηση και υπουργούς που για πρώτη φορά αναλαμβάνουν καθήκοντα τέτοια και έχουμε μια κοινωνία στην οποία έχει γεννηθεί μια δυναμική προσδοκιών, ας δούμε και τη θετική πλευρά των πραγμάτων».

Βεβαίως νωρίτερα στην παράδοση παραλαβή του νέου υπουργείου παραγωγικής ανασυγκρότησης, ο Π. Λαφαζάνης επανέλαβε τις θέσεις της κυβέρνησης για ακύρωση του σχεδίου αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ αλλά και του διαχωρισμού της εταιρείας (θυγατρικές δικτύων μεταφοράς και διανομής).



ΠΗΓΗ.capital.gr

Σε τι διαφέρουν τα ΕΛΠΕ από τη ΔΕΗ


Την επόμενη Παρασκευή λήγει η πρώτη προθεσμία για την κατάθεση προσφορών για την εκμετάλλευση περιοχών στη Δ. Ελλάδα. Πρόκειται για το πρώτο crash test για τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης γύρω από το λεπτό ζήτημα των υδρογονανθράκων. Μάλιστα χθες ο νέος αρμόδιος υπουργός Π. Λαφαζάνης, κράτησε κλειστά τα χαρτιά του, σε αντίθεση με τα όσα δήλωσε σε σχέση με τις αποκρατικοποιήσεις της αγοράς ενέργειας.

Σημειώνεται ότι στο διαγωνισμό αυτό, που αποτελεί προοίμιο για το μεγάλο γύρο παραχωρήσεων σε Ιόνιο και Κρήτη, είναι πολύ πιθανό να δώσουν το παρόν 3 ή και περισσότερες εταιρείες / κοινοπραξίες εταιρειών μεταξύ των οποίων τουλάχιστον μία διεθνής εταιρεία (η ιταλική Enel), η Energean Oil & Gas αλλά και τα Ελληνικά Πετρέλαια. Αν και αυτή τη  στιγμή δεν υπάρχει σαφής εικόνα, το σενάριο να ακυρωθεί ο διαγωνισμός δε φαίνεται να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες, αφού σε αυτή τη φάση το Δημόσιο μπορεί να πάρει τις προσφορές και στη συνέχεια να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες.

Τώρα ως προς τα Ελληνικά Πετρέλαια και τις δηλώσεις περί επιστροφής του ποσοστού που έχει παραχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ από το Δημόσιο, εδώ έχουμε σαφώς μια διαφορετική περίπτωση από εκείνη της ΔΕΗ. Και αυτό γιατί τα έσοδα από την πώληση δε θα κατευθύνονταν στα ταμεία της εταιρείας, όπως θα συνέβαινε με την πώληση του ΑΔΜΗΕ που γίνεται από τη ΔΕΗ, αλλά στο ταμείο για το χρέος. Επιπλέον η πώληση των μετοχών του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ παρουσίαζε διάφορα προβλήματα, τεχνικά αλλά και ουσίας, με αποτέλεσμα να μην έχει προεξοφληθεί ως βέβαιη από την αγορά. Δεν ισχύει το ίδιο βεβαίως με την πώληση του ΔΕΣΦΑ από την οποία τα ΕΛΠΕ αναμένουν 212 εκ. ευρώ, εκεί όμως το τοπίο παραμένει ομιχλώδες όχι με ευθύνη της ελληνικής πλευράς αφού η αποκρατικοποίηση έχει κολλήσει στα γρανάζια της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας.

Εκεί που ίσως να υπάρξουν αλλαγές, είναι σε αυτή καθαυτή τη λειτουργία του ομίλου των ΕΛΠΕ αλλά και στις ισορροπίες μεταξύ του Δημοσίου και του άλλου βασικού μετόχου, της Paneuropean. Εδώ λοιπόν ίσως θα πρέπει να περιμένουμε να γίνει πιο συγκεκριμένη η ενίσχυση του εκτελεστικού ρόλου του Δημοσίου στη διοίκηση.

Για αυτό το λόγο άλλωστε και οι απώλειες της μετοχής του ομίλου ήταν σαφώς πιο περιορισμένες (6,34% από τις 23 Ιανουαρίου μέχρι χθες σε τρεις συνεδριάσεις).


ΠΗΓΗ.capital.gr

Διαγωνισμός για πετρέλαια: Οι εταιρείες θέλουν, ο Λαφαζάνης το σκέφτεται…


Με το γρίφο του διαγωνισμού που αφορά την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις τρείς χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, (Άρτας – Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας και Β.Δ. Πελοποννήσου) ο οποίος λήγει στις 6 Φεβρουαρίου, βρίσκεται αντιμέτωπος ο νέος υπουργός Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, λίγες μόλις ώρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.
Ποιος είναι ο γρίφος; Ο διαγωνισμός έχει προκηρυχθεί με βάση το σχέδιο σύμβασης που έχει εκπονηθεί από την ΕΔΕΥ και έχει χρησιμοποιηθεί και στις τρείς παραχωρήσεις που έγιναν ήδη σε Ιωάννινα, Πατραϊκό και Κατάκολο. Το συγκεκριμένο μοντέλο παραχώρησης ο ΣΥΡΙΖΑ το κατακεραύνωσε κατά την κύρωση των συμβάσεων από τη Βουλή, θεωρώντας ότι «δεν προάγει και δεν κατοχυρώνει τα συμφέροντα του Ελληνικού λαού. Αντίθετα εκχωρεί, με σαφή ετεροβαρή μονομέρεια, τα μεσο-μακροπρόθεσμα οφέλη του Δημοσίου από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στους ιδιώτες μισθωτές».
Όπως δήλωνε τότε ο αγορητής του κόμματος, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της σύναψης Συμβάσεων "Διανομής της Παραγωγής" στις οποίες η κυριότητα των υδρογονανθράκων ανήκει στο κράτος και ο μισθωτής λειτουργεί σαν εργολάβος κάτω από τις εντολές του Δημοσίου. Αντίθετα το μοντέλο που έχει ακολουθήσει η προηγούμενη κυβέρνηση είναι εκείνο των Συμβάσεων "Μίσθωσης", στις οποίες ο ανάδοχος, δηλ. ο μισθωτής και όχι το Δημόσιο,  είναι ο κύριος του κοιτάσματος.
Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναζητούν ως εκ τούτου λύση. «Μελετούμε το θέμα. Ίσως πρέπει να προχωρήσουμε σε παρέμβαση πριν λήξει η προθεσμία και κατατεθούν πιθανές προσφορές» δηλώνει στο energypress ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Παρόλα αυτά, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το energypress, επικρατεί προβληματισμός στους επιτελείς της οδού Μεσογείων για τρία πράγματα: Πρώτον, αν είναι σκόπιμο να ανοίξει κανείς, γενικά, θέμα αλλαγής του μοντέλου παραχώρησης όταν οι διεθνείς τιμές πετρελαίου είναι τόσο χαμηλά όσο σήμερα και ενώ, μετά από πολλά χρόνια, έχει πάρει και πάλι μπροστά η υπόθεση των ερευνών στην Ελλάδα. Δεύτερον, αν είναι εφικτό νομικά να γίνει κάτι τέτοιο. Τρίτον, αν το μήνυμα από μια κυβερνητική παρέμβαση λίγες μέρες πριν τη λήξη του διαγωνισμού θα ήταν αρνητικό για την εικόνα της χώρας στο διεθνή πετρελαϊκό χάρτη ή αν, αντίθετα, η προσέλευση εταιρειών στο διαγωνισμό θα αποτελούσε μια «ψήφο εμπιστοσύνης» στη νέα κυβέρνηση που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί γενικότερα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες και εκτιμήσεις, εάν δεν αλλάξει κάτι, ο διαγωνισμός δεν θα αποβεί άκαρπος αλλά θα προσελκύσει το ενδιαφέρον επενδυτών. Τα αρμόδια επιτελεία των ενδιαφερόμενων κοινοπραξιών δουλεύουν πυρετωδώς αυτό το διάστημα για την κατάρτιση των προσφορών και θεωρείται βέβαιον ότι θα προσέλθουν να τις καταθέσουν. Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου δεν φαίνεται να έχουν επηρεάσει σημαντικά –τουλάχιστον προς ώρας - και αυτό γιατί, όπως εξηγούν γνώστες της πετρελαϊκής αγοράς, τα πρώτα 4 - 5 χρόνια οι επενδύσεις αφορούν ερευνητικά προγράμματα χαμηλών, σχετικά, δαπανών.
Μέχρι και χθες οι πληροφορίες μιλούσαν για  πρόθεση κατάθεσης τριών τουλάχιστον ανταγωνιστικών προσφορών για καθένα από τα τρία χερσαία οικόπεδα στη Δυτική Ελλάδα (9 προσφορές συνολικά από τρεις κοινοπραξίες) μεταξύ των οποίων και της ιταλικής ENEL, το ενδιαφέρον της οποίας προκάλεσε και τον σχετικό διαγωνισμό.
Ας σημειωθεί τέλος η απάντηση έμπειρου συνομιλητή του energypress - που ίσως αποδειχθεί προφητική – στην ερώτηση αν βλέπει ακύρωση ή αποδοχή του διαγωνισμού από τη νέα κυβέρνηση: «Ανάμεσα στην αποδοχή και την ακύρωση υπάρχει πάντα και η μέση οδός. Παίρνεις δηλαδή τις προσφορές και συζητάς στη συνέχεια με τον πλειοδότη πλευρές της σύμβασης προκειμένου να επιφέρεις αλλαγές και βελτιώσεις κοινώς αποδεκτές…»



ΠΗΓΗ:energypress.gr