Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Επιμένει η Σ. Αραβία: «Καμία μείωση στην παραγωγή του πετρελαίου»


Η Σαουδική Αραβία επανέλαβε ότι δεν θα μειώσει την παραγωγή της προκειμένου να στηρίξει την τιμή του πετρελαίου στην αγορά, ακόμη κι αν τα μη μέλη του ΟΠΕΚ κάνουν κάτι τέτοιο.

Αναφερόμενος στις χώρες που δεν ανήκουν στον ΟΠΕΚ, ο Σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου Άλι αλ-Ναΐμι δήλωσε στους δημοσιογράφους πως «αν θέλουν να περικόψουν την παραγωγή [πετρελαίου] είναι ευπρόσδεκτοι. Εμείς δεν θα περικόψουμε, οπωσδήποτε η Σαουδική Αραβία δεν πρόκειται να περικόψει», είπε

Επέρριψε δε την ευθύνη για την πτώση των τιμών στους κερδοσκόπους και σε αυτό που αποκάλεσε έλλειψη συνεργασίας εκ μέρους των παραγωγών που δεν είναι μέλη του ΟΠΕΚ.

Η Σαουδική Αραβία στέλνει για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις ημέρες το μήνυμα ότι δεν θα μεταβάλει τα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου, προτιμώντας να επιτρέψει στην αγορά να σταθεροποιηθεί από μόνη της.

Ο αποφασιστικός τόνος των σχολίων του υπουργού βρήκε απήχηση και σε άλλους Άραβες υπουργούς Πετρελαίου κατά τη διάσκεψη στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ)

Ο υπουργός Πετρελαίου των ΗΑΕ Σουχάιλ Μπιν Μοχάμεντ αλ-Μαζρούι κάλεσε όλους τους παραγωγούς στον κόσμο να μην αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου τους τον επόμενο χρόνο, λέγοντας πως αυτό σύντομα θα σταθεροποιήσει τις τιμές.

Ο υπουργός Πετρελαίου του Κουβέιτ Άλι αλ-Ομάιρ δήλωσε πως ο ΟΠΕΚ δεν χρειάζεται να μειώσει την παραγωγή του και δεν θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνάντηση πριν από την επόμενη προγραμματισμένη σύνοδό του τον Ιούνιο.



ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΟΠΕΚ: "Οι κερδοσκόποι ευθύνονται για την πτώση της τιμής του πετρελαίου"


Ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε σήμερα πως η μη συνεργασία εκ μέρους παραγωγών εκτός του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και οι δράσεις κερδοσκόπων οδήγησαν στην πτώση της τιμής του πετρελαίου, αλλά τόνισε πως είναι πεπεισμένος ότι η αγορά θα βελτιωθεί, ενώ παρόμοια άποψη εξέφρασε και ο ομόλογός του των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Σε ομιλία του στο Αμπού Ντάμπι, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Σαουδάραβας υπουργός Άλι αλ-Ναΐμι αρνήθηκε ότι οι πολιτικές εξελίξεις διαδραμάτισαν ένα ρόλο στη διαμόρφωση της πετρελαϊκής πολιτικής του βασιλείου και δήλωσε πως η μείωση της τιμής δεν θα έχει «αξιοσημείωτη και μεγάλη» επίδραση στις οικονομίες της Σαουδικής Αραβίας ή άλλων αραβικών χωρών.

«Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και άλλες χώρες επιδίωξαν να ισορροπήσουν την αγορά, αλλά η έλλειψη συνεργασίας από άλλους παραγωγούς εκτός του ΟΠΕΚ και η διάδοση παραπλανητικών πληροφοριών και εικασιών οδήγησε στη συνέχιση της μείωσης των τιμών», δήλωσε ο αλ-Ναΐμι.

Μιλώντας σε μια διάσκεψη στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο Σαουδάραβας υπουργός πρόσθεσε: «Τα περί συνωμοσίας από τη Σαουδική Αραβία για πολιτικούς λόγους... είναι αβάσιμα και δείχνουν έλλειψη κατανόησης».


ΠΗΓΗ: defencenet.gr 

IEA: Η Ευρώπη θα πληρώσει ακριβότερα για αμερικανικό αέριο, αντί για ρωσικό


Ακριβό θα είναι το κόστος διαφοροποίησης των ενεργειακών προμηθειών της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο, εκτιμά η Εκτελεστική Διευθύντρια του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA).
Μιλώντας στο ρωσικό Sputinik, η Maria van der Hoeven τόνισε ότι το αμερικανικό LNG θα στοιχίσει ακριβότερα στους Ευρωπαίους έναντι του ρωσικού. Σύμφωνα με την ίδια, τροχοπέδη για την εισαγωγή αμερικανικού αερίου στην Ευρώπη αποτελεί τόσο η υψηλή τιμή του, όσο και η διαθεσιμότητά του.
«Εμείς (σ.σ. η Ευρώπη) μπορούσαμε να εισάγουμε κάλλιστα αμερικάνικο LNG, αλλά όχι πριν το 2016. Γνωρίζουμε ότι αυτή τη στιγμή το LNG εισάγεται με μια συγκεκριμένη τιμή. Αν έχετε προσέξει, η τιμή αυτή είναι ακριβότερη έναντι του ρωσικού αερίου, που μεταφέρεται στην Ευρώπη, μέσω αγωγών», σχολίασε η van der Hoeven. «Οπότε», λέει η ίδια, «ας μην δραματοποιούμε τα πράγματα».
Σχεδόν το 30% των προμηθειών αερίου της Ευρώπης προέρχονται από τη Ρωσία, σύμφωνα με την Εκτελεστική Διευθύντρια του IEA, η οποία αναφέρει ότι «ενώ όλες οι χώρες ενδιαφέρονται για τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού τους, ας μην γελιόμαστε πάντα θα υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό αερίου που θα μας προμηθεύουν οι Ρώσοι».
Λόγω τιμής και διαθεσιμότητας του αμερικανικού υγροποιημένου αερίου, οι τερματικοί σταθμοί εισαγωγής LNG σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες «υποχρησιμοποιούνται» και είναι έτοιμη για χρήση κατά ένα ποσοστό μόλις 25%.
Σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή "μεταστροφή" της Ευρώπης διαδραμάτισε η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, οποία οδήγησε τους Ευρωπαίους στο να εξετάσουν πιο σοβαρά το βαθμό εξάρτησής τους από τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου. Σύμφωνα με την αμερικανική EIA, περίπου το 16% του συνολικού αερίου που καταναλώνουν οι Ευρωπαίου μεταφέρθηκε μέσω του ουκρανικού δικτύου αγωγών.
Παρόλα αυτά όμως, καταλήγει το Sputnik, η van der Hoeven φροντίζει να «προσγειώσει» τους Ευρωπαίους, υπενθυμίζοντάς τους ότι πολλά μπορούν ν’ αλλάξουν μέχρι το 2016.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΜΗ ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΗΛΙΔΑ

Μη δεσμευτικό ψήφισμα κατά του Ισραήλ για πετρελαιοκηλίδα
Υπέρ της καταβολής, από το Ισραήλ στο Λίβανο, αποζημίωσης για την πετρελαιοκηλίδα που ρύπανε τις ακτές του, το 2006 κατά τη διάρκεια του πολέμου κατά της Χεσμπολάχ, τάχθηκε η Γενική Συνέλευξη των Ηνωμένων Εθνών.

Με 170 ψήφους υπέρ έναντι έξι κατά εγκρίθηκε το μη δεσμευτικό ψήφισμα που ορίζει πως το Ισραήλ θα έπρεπε να καταβάλλει "ταχεία και κατάλληλη αποζημίωση", ύψους 856,4 εκατομμυρίων δολλαρίων στον Λίβανο και σε άλλες χώρες που επηρεάστηκαν από τη διαρροή 15.000 τόνων πετρελαίου στη θάλασσα τον Ιούλιο του 2006, η οποία προκλήθηκε από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς των δεξαμενών του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού της Ζιγέ, νότια της Βηρυττού.
Η διαρροή πετρελαίου "είχε σοβαρές συνέπειες στους πόρους των κατοίκων και της οικονομίας του Λιβάνου", αναφέρεται στο ψήφισμα.
Το Ισραήλ καταδίκασε αμέσως το κείμενο, κρίνοντάς το "μεροληπτικό".
Το Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία, ο Καναδάς είναι μεταξύ των έξι χωρών που καταψήφισαν την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ


ΠΗΓΗ:newsbomb.gr

Η κερκόπορτα των κινητών τηλεφώνων

Η κερκόπορτα των κινητών τηλεφώνων
Μια εντυπωσιακή αποκάλυψη έγινε σε συνέδριο χάκερ που πραγματοποιήθηκε στο Αμβούργο. Οπως έγινε γνωστό υπάρχει ένα κενό ασφαλείας στα τηλεπικοινωνιακά συστήματα το οποίο επιτρέπει σε κάποιον που διαθέτει τις απαραίτητες γνώσεις και ικανότητες να παγιδεύσει ένα κινητό τηλέφωνο και να ακούει τις συνομιλίες του κατόχου της συσκευής αλλά και να διαβάζει τα γραπτά μηνύματα που στέλνει και δέχεται. 

Το κενό ασφαλείας εντοπίστηκε σε ένα σύστημα με κωδική ονομασία SS7, ένα σύστημα που χρησιμοποιούν πολλές μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών στον κόσμο (AT&T, Verizon κ.α) για να δρομολογούν τις κλήσεις και τα μηνύματα των πελατών τους. Μια βασική λειτουργία του συγκεκριμένου συστήματος είναι να μεταφέρει το σήμα από μια κεραία σε μια επόμενη όταν ο κάτοχος ενός κινητού τηλεφώνου μιλάει ενώ μετακινείται γρήγορα, αν παραδείγματος χάριν μιλάει ενώ βρίσκεται μέσα σε ένα αυτοκίνητο. Οι εταιρείες όπως είναι ευνόητο αναζητούν τώρα τρόπους να βρούνε άμεσα λύση στο πρόβλημα.


ΠΗΓΗ:tovima.gr