Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Βανδαλισμοί και πλιάτσικο στο κτήριο της ΓΣΕΕ μετά την κατάληψη


Φθορές και βανδαλισμούς έχει υποστεί το κτήριο της ΓΣΕΕ, όπως αποκαλύφθηκε, έπειτα από την παράδοσή του από ομάδα αντιεξουσιαστών χθες το βράδυ, λίγο μετά τη λήξη της απεργίας πείνας του Νίκου Ρωμανού.

Οι εργαζόμενοι διαπίστωσαν ότι στη διάρκεια των έξι ημερών κατάληψης, είχαν αφαιρεθεί πολλά προσωπικά τους αντικείμενα, σκληροί δίσκοι υπολογιστών και γραφική ύλη, ενώ καταστράφηκαν φωτοτυπικά μηχανήματα, παραβιάστηκαν γραφεία, ανάμεσα στα οποία και το λογιστήριο της ΓΣΕΕ, στο χρηματοκιβώτιο του οποίου έγινε απόπειρα παραβίασης.

«Τέτοιου είδους φαινόμενα – σημειώνει στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ-δεν αιτιολογούνται και δεν επενδύονται με τον μανδύα της πολιτικής πράξης γιατί δεν συνιστούν πολιτική πράξη.

Η ΓΣΕΕ δεν ζήτησε την επέμβαση της αστυνομίας, δεν το έκανε στο παρελθόν, δε θα το κάνει και σήμερα.

Για τη Συνομοσπονδία ο καθένας είναι υπόλογος για τις πράξεις του στην ελληνική κοινωνία και κρίνεται γι’ αυτές από τον κόσμο της μισθωτής εργασίας».

Να σημειωθεί ότι η τελευταία ανακαίνιση του κτηρίου, πριν από περίπου είκοσι χρόνια, είχε κοστίσει εκατοντάδες εκατομμύρια δραχμές.



ΠΗΓΗ: defencenet.gr 

Η πτώση πετρελαίου “βυθίζει” τα αραβικά χρηματιστήρια – Απώλειες άνω του 7% στο Ντουμπάι

Η πτώση πετρελαίου “βυθίζει” τα αραβικά χρηματιστήρια – Απώλειες άνω του 7% στο Ντουμπάι
Πτώση που ξεπέρασε το 7% σημείωσαν οι μετοχές στο χρηματιστήριο του Ντουμπάι, ακολουθώντας τη χειρότερη πορεία από το 2009, καθώς η υποχώρηση του πετρελαίου πλήττει τις οικονομικές προοπτικές της χώρας.

Σε ανάλογη πορεία κινήθηκαν, όμως, και άλλα χρηματιστήρια αραβικών χωρών, με τον ADX General Index του Αμπού Ντάμπι, τον MSM 30 του Ομάν και τον QE Index του Κατάρ καθώς υποχώρησαν άνω του 4%, ενώ ο σαουδαραβικός δείκτης Tadawul All Shares υποχώρησε κατά 2,4%.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

η ακροάτρια της Ελληνοφρένειας απ τη Θεσσαλονίκη που συγκίνησε

Μαθητές φτιάχνουν ρομπότ που σβήνουν φωτιές και προστατεύουν στους σεισμούς


Μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων από την Ελλάδα θα συναντηθούν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, στο 1ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής.


«Τι καλύτερο από μία καρέκλα που σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι, πριν καταλάβεις ότι το θέλεις; Σας παρουσιάζουμε την αυτοματοποιημένη καρέκλα! Κάθεσαι στον υπολογιστή σου μία ζεστή μέρα; Ανεβαίνει η θερμοκρασία; Η καρέκλα σου ανοίγει έναν ανεμιστήρα! Κάνει κρύο; Η καρέκλα σε τυλίγει με κουβέρτα! Οι δυνατότητες είναι ατελείωτες! Αυτή η καρέκλα, εκτός από τα παραπάνω θα κάνει και πολλά άλλα...». 

Όχι, δεν πρόκειται για διαφήμιση τηλε-μάρκετινγκ, αλλά για την «έξυπνη» καρέκλα του μέλλοντος, όπως τη σχεδίασαν, την κατασκεύασαν και υπερήφανα την παρουσιάζουν, όχι κάποιες καινοτόμες εταιρείες, αλλά παιδιά Γυμνασίου, του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου Θεσσαλονίκης.

Ρομπότ ανθρωποειδή, ρομπότ που φτιάχνουν καφέ, ρομπότ θερμοκήπια, υποβρύχια ρομπότ, ρομποτικά χέρια, δίνουν ένα στίγμα της τεχνολογίας του αύριο και τον ρόλο που η τεχνητή νοημοσύνη θα διαδραματίσει σε αυτήν. Δύσκολα, όμως, να πιστέψει κανείς, ότι όλες οι παραπάνω ρομποτικές εφαρμογές δεν αποτελούν σχέδια επί χάρτου, αλλά ήδη έχουν δοκιμασθεί και μάλιστα από μαθητές! Δύσπιστοι και μη, έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά τα ρομπότ του μέλλοντος, που δημιούργησαν 300 μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων από την Ελλάδα, οι οποίοι θα συναντηθούν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, στο 1ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής, που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη το Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, σε συνεργασία με φορείς της Εκπαίδευσης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Αφορμή της διοργάνωσης, που στηρίζεται στον εθελοντισμό εκπαιδευτικών, μαθητών, φοιτητών κ.α., αποτέλεσαν οι μεγάλες επιτυχίες, οι διακρίσεις και το πάθος της ομάδας ρομποτικής του σχολείου μας», λέει η διευθύντρια του Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ελένη Μούζουρα, προσθέτοντας ότι «στόχος είναι η δημιουργία ενός θεσμού στη δημόσια εκπαίδευση, ο οποίος θα ενθαρρύνει την ενασχόληση των μαθητών με την κατασκευή και τον προγραμματισμό αυτοσχέδιων ρομποτικών κατασκευών, την ομαδική εργασία, την ανάληψη πρωτοβουλιών, την καινοτομία και την ευρεσιτεχνία».

«Οι μαθητές εύκολα αγαπούν τη ρομποτική, ενθουσιάζονται με τον προγραμματισμό αυτοσχέδιων ρομποτικών κατασκευών και γοητεύονται ιδιαίτερα κατανοώντας τους αυτοματισμούς, που υπάρχουν παντού γύρω τους», εξηγεί η καθηγήτρια Πληροφορικής και υπεύθυνη του Ομίλου Ρομποτικής του Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Κατερίνα Χατζηφωτεινού, η οποία διδάσκει φέτος για 5ο χρόνο στο ίδιο σχολείο. Σημειώνει, μάλιστα, ότι και οι μαθητές που ολοκλήρωσαν το Γυμνάσιο και τώρα είναι στο Λύκειο εξακολουθούν να συμμετέχουν στον Όμιλο Ρομποτικής.

Το Φεστιβάλ Ρομποτικής περιλαμβάνει διαγωνιστικό και εκθεσιακό μέρος. Το αγωνιστικό μέρος θα διεξαχθεί στις εγκαταστάσεις του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας το Σάββατο 13/12/2014 (Περιοχή Στρεμπενιώτη, Γ΄ Πτέρυγα στο παλιό πολυκλαδικό, Νεάπολη), ενώ το εκθεσιακό μέρος θα διεξαχθεί στην Αίθουσα Τέχνης του Δήμου Νεάπολης-Συκεών (Βενιζέλου 125), την Κυριακή 14/12/2014.

«Ρομπότ που παρκάρουν, σβήνουν φωτιές και προστατεύουν στους σεισμούς»

Κι αν κανείς απορεί, πώς είναι δυνατόν παιδιά 12-14 ετών να κατέχουν γνώσεις ρομποτικής και μάλιστα να τις εξασκούν φτιάχνοντας “έξυπνες καρέκλες”, δεν έχει παρά δει από κοντά το “Profector”, ένα ρομπότ που αποτρέπει την πτώση αντικειμένων από ανθρώπους, οι οποίοι δε μπορούν να αντιδράσουν (μωρά, ΑμεΑ κ.λπ.), ακόμα κι αν δε βρίσκεται κανείς κοντά τους. Το δημιούργησαν μαθητές Δημοτικού, του 3ου Πειραματικού Δημοτικού Ευόσμου! Η κατασκευή είναι ένα ηλεκτρονικό σύστημα αυτόματης ενεργοποίησης ενός μηχανισμού προσαρμοσμένου πάνω σε ένα παιδικό καροτσάκι.

Λύση σε όσους δυσκολεύονται με το παρκάρισμα υπόσχονται μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ευόσμου, οι οποίοι δημιούργησαν μία ρομποτική εφαρμογή, η οποία ανιχνεύει τα εμπόδια, αλλά και τον χώρο στάθμευσης, ενώ επιτυγχάνει αυτόματο παρκάρισμα και έξοδο από τη θέση πάρκινγκ.

Ο Σταθμός της Πυροσβεστικής στην περιοχή Μαρτίου της Θεσσαλονίκης, όπου βρίσκεται και το 19ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, ενέπνευσε τους μαθητές του σχολείου να δημιουργήσουν τέσσερα πυροσβεστικά ρομπότ. Τα ρομποτικά οχήματα Arduino, RCX, NXT και EV3 κινούνται αυτόματα, αναγνωρίζοντας εμπόδια και μπαίνουν σε κατάσταση συναγερμού, όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ανέλθει πάνω από κάποια τιμή.

Τον βραβευμένο σε εκθέσεις και διαγωνισμούς αντισεισμικό μηχανισμό «Generic Earthquake Solution» θα παρουσιάσουν οι μαθητές του Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Όπως εξηγεί η κ. Χατζηφωτεινού, το αντισεισμικό σπίτι που κατασκεύασαν οι μαθητές της λειτουργεί με έναν μηχανισμό και αισθητήρες, που προσλαμβάνουν πριν τον άνθρωπο τα κύματα των σεισμικών δονήσεων. Έτσι πριν γίνει αισθητός ο σεισμός, ο μηχανισμός ενεργοποιεί μία σειρά προστατευτικών αυτοματισμών στο σπίτι, κατεβάζοντας στόρια για το ενδεχόμενο να σπάσουν τζάμια, ξεκλειδώνοντας την πόρτα προκειμένου να αποφευχθεί εγκλωβισμός ατόμων κ.λπ.

«4 ώρες+ 4 μαθητές και ένας ρομπο-εγκέφαλος»

Το αγωνιστικό μέρος του Μαθητικού Φεστιβάλ Ρομποτικής περιλαμβάνει κατηγορίες Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου (ΓΕΛ-ΕΠΑΛ). Σε κάθε κατηγορία συμμετέχουν ομάδες 2-4 μαθητών από κάθε σχολείο. Η κάθε ομάδα πρέπει να έχει μαζί της το δικό της laptop για προγραμματισμό και τον δικό της ρομποτικό εξοπλισμό, ο οποίος πρέπει να περιέχει έναν επεξεργαστή (LEGO, ΑRDUINO ή οποιονδήποτε άλλο microcontroller), αισθητήρες και μηχανικά μέρη.

Το θέμα του διαγωνισμού δε θα είναι γνωστό από πριν και με την έναρξή του θα ανακοινωθούν στις ομάδες τρία θέματα διαβαθμισμένης δυσκολίας και βαθμολογικής βαρύτητας. Κάθε ομάδα θα πρέπει να επιλέξει το θέμα στο οποίο θα διαγωνιστεί, έχοντας στη διάθεσή της 4 ώρες, για να κατασκευάσει και να προγραμματίσει το ρομπότ. Οι μαθητές θα εργαστούν αποκλειστικά μόνοι τους, χωρίς καμία βοήθεια από οποιονδήποτε ενήλικα, ενώ δεν επιτρέπεται η χρήση του διαδικτύου, κινητών τηλεφώνων και οποιωνδήποτε έτοιμων προγραμμάτων ή οδηγιών κατασκευής. «Τα θέματα είναι διαβαθμισμένης δυσκολίας, ώστε ανεξάρτητα από επίπεδο τους τα παιδιά να μπορούν να επιλέξουν ποιο είναι το θέμα που τους ευνοεί», σημειώνει η κα Χατζηφωτεινού, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει περιορισμός στα κατασκευαστικά υλικά που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ομάδες, καθώς στόχος είναι να ενθαρρυνθεί η δημιουργική φαντασία. Στο τέλος της διαγωνιστικής διαδικασίας θα απονεμηθούν βραβεία πρωτότυπης ιδέας, αυτοσχεδιασμού, τεχνολογικής αρτιότητας και μαθητικής αυτενέργειας. Βραβεία θα απονεμηθούν και στις καλύτερες ρομποτικές κατασκευές του Εκθεσιακού μέρους του Φεστιβάλ.


ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Σούρλας: Πραγματικότητα και όχι σενάριο φαντασίας η νοθεία στα καύσιμα των Ενόπλων Δυνάμεων


Πραγματικότητα και όχι σενάριο επιστημονικής φαντασίας ήταν η νοθεία στα καύσιμα τον Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας Γιώργος Σούρλας, μετά την άσκηση ποινικών διώξεων «σε βάρος αγνώστων στρατιωτικών του Στρατού Ξηράς για τα αδικήματα της κατ’ εξακολούθηση υπεξαίρεσης πραγμάτων που ανήκουν στο κράτος και της κατ’ εξακολούθηση νοθείας διά της από 14/11/14 παραγγελίας διενέργειας τακτικής ανάκρισης της Εισαγγελίας Στρατοδικείου Αθηνών προς την Ανακρίτρια του 2ου Τμήματος του Στρατοδικείου Αθηνών».
Συγκεκριμένα, ο ίδιος τόνισε: «Επιβεβαιώνεται με τον πιο επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο ότι η νοθεία στα καύσιμα των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν μια πραγματικότητα και όχι «σενάριο επιστημονικής φαντασίας», όπως ορισμένοι ισχυρίζονταν απέναντι στις προσπάθειές μας για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Η άσκηση ποινικών διώξεων είναι μάλιστα και μια απάντηση σε όσους την τελευταία δεκαετία αντιμετώπιζαν τα καταγγελλόμενα με ανευθυνότητα, παρότι αυτά αφορούσαν στον ιδιαίτερα ευαίσθητο χώρο της Εθνικής Άμυνας.
Η νοθεία στα καύσιμα των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί πλέον θλιβερό παρελθόν και τώρα αναμένουμε και είναι επιβεβλημένο να βρεθούν οι ένοχοι, όσο «άγνωστοι» και αν είναι, να υποστούν τις συνέπειες των πράξεών τους και να επιστρέψουν τα χρήματα που καταχράστηκαν.
Δεδομένου όμως ότι τα κυκλώματα των επιτηδείων είναι αδίστακτα, πρέπει να συνεχιστούν οι σχετικοί έλεγχοι από το Σ.Δ.Ο.Ε. και να ενημερώνονται τακτικά οι οικονομικοί εισαγγελείς.
Στη Γενική Γραμματεία Διαφάνειας θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την πάταξη των φαινομένων διαπλοκής και διαφθοράς που οδήγησαν τη χώρα στη χρεωκοπία και σύντομα αναμένεται να τεθεί τέρμα και στη δράση των κυκλωμάτων λαθρεμπορίας των καυσίμων».


ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΜΟΥ ΕΤΑΞΕ....


Με το καλό και στα δικά μας: απέρριψαν την κατασκευή πάρκου 11 ανεμογεννητριών στην Ιρλανδία για περιβαλλοντικούς λόγους.


To An Bord Pleanála (The Planning Board) είναι το Εθνικό Συμβούλιο της Ιρλανδίας όπου μπορεί κάποιος θιγόμενος να προσφύγει για θέματα χωροταξικού σχεδιασμού. Όπως λοιπόν μας ενημερώνει ο Irish Examiner, το An Bord Pleanála απέρριψε τη χωροθέτηση αιολικού πάρκου, δικαιώνοντας τις ενστάσεις των κατοίκων της περιοχής.

Το Μάιο 2013 οι κάτοικοι αντέδρασαν όταν η Ardglass Wind Farm Ltd κατέθεσε αίτηση ...
 κατασκευής πάρκου 11 ανεμογεννητριών ύψους 156,5μ στο Ανατολικό Κορκ, ανάμεσα στα χωριά Dungourney, Castlelyons, Lisgoold και Ballynoe. Δημιουργήθηκε ένα τοπικό κίνημα προσφυγών στο Περιφερειακό Συμβούλιο του Κορκ, το οποίο ήταν και το πρώτο που απέρριψε την κατασκευή του πάρκου τον περασμένο Ιούνιο.

Οι ανεμογεννήτριες θα κατασκευάζονταν σε απόσταση 3,5 χλμ. από 323 σπίτια και ο ιρλανδικός νόμος του 2006 επιτρέπει ως ελάχιστη απόσταση τα 500μ, χωρίς όμως να λαμβάνει πρόνοια για το συνεχώς αυξανόμενο μέγεθος των ανεμογεννητριών. Η εταιρεία είχε καταθέσει Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, στην οποία, όπως έλεγε, είχε κάνει "εκτεταμένες μελέτες για την άγρια ζωή στην περιοχή, για την αρχαιολογία, την υδρολογία και κάθε άλλη πτυχή του θέματος". Δήλωναν επίσης πρόθυμοι να εξετάσουν κάθε θέμα που θα έθεταν οι κάτοικοι.

Αυτά ωστόσο δεν ήταν αρκετά για το Εθνικό Συμβούλιο Σχεδιασμού, που δεν πείστηκε πως η κατασκευή των ανεμογεννητριών δεν θα οδηγήσει σε "σοβαρή βλάβη στις οπτικές και οικιστικές ανέσεις στην περιοχή" και ότι δεν θα έχει "σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην οικολογία της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των προστατευόμενων ειδών".

Το Εθνικό Συμβούλιο Σχεδιασμού έκρινε επίσης πως η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που συνοδεύει την αίτηση ήταν "ανεπαρκής για τον εντοπισμό και την περιγραφή των άμεσων και έμμεσων επιπτώσεων του προτεινόμενου έργου, ιδίως όσον αφορά τις επιπτώσεις από θορύβους και τις επιπτώσεις στα προστατευόμενα είδη". 

Σύμφωνα με τη Sustainable Energy Authority of Ireland (SEAI), για να επιτύχουν στην Ιρλανδία τους στόχους για το 2020 πρέπει να εγκαταστήσουν περίπου 5500-6000MW αιολικών και μέχρι και το τέλος του 2011 είχαν εγκατασταθεί 1630MW. Κάτι σαν τα δικά μας 7500MW, που αποφάσισε το 2010 η Μπιρμπίλη κι εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να ονειρεύεται ο Μανιάτης, παρά το ότι ακόμα και η Κομισιόν επεσήμανε "Βασικό πρόβλημα απουσίας στρατηγικού σχεδιασμού για τα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα".

Όταν λοιπόν αποφασίζουν να βάλουν πολλά αιολικά, καταλήγουν να έχουν πρόβλημα στο πού θα τα χωροθετήσουν όλα αυτά. Εάν τα βάλουν κοντά στα σπίτια, κινδυνεύουν πλέον από τις συνέπειες που εντοπίστηκαν στη Δανία, τα προβλήματα υγείας σε γυναίκες και τις αποβολές παραμορφωμένων μινκ. Εάν τα βάλουν στις βουνοκορφές, αποδεκατίζουν την ορνιθοπανίδα. Κι αν τα βάλουν στη θάλασσα, προκαλούν προβλήματα τόσο στην ορνιθοπανίδα όσο και στη ναυσιπλοΐα.


Οι λάθος σκέψεις οδηγούν σε λάθος αποτελέσματα: δεν υπάρχει καμιά περίπτωση όλα αυτά τα αιολικά που ονειρεύονται στην Ιρλανδία να χωρέσουν στο ηλεκτρικό τους σύστημα, τα περιθώρια ανάπτυξης αιολικών σε ένα ηλεκτρικό σύστημα είναι πολύ περιορισμένα και τα έχει πει το Wind Report 2005 της Ε.Οn, τα έχει πει το The Limits Of Wind Power του Ιδρύματος Reason το 2012, τα έχει πει η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή το 2013. Η Ιρλανδία είναι ένα απομονωμένο νησιωτικό ηλεκτρικό σύστημα στη ΒΔ εσχατιά της Ευρώπης, ακόμα κι η Ελλάδα με τους προβληματικούς γείτονες είναι σε καλύτερη κατάσταση ηλεκτρικών διασυνδέσεων, όπως βλέπουμε στο χάρτη του ENTSO-e. Ένας αγωγός HVDC 400ΚV/500MW, ο East–West Interconnector συνδέει την Ιρλανδία με τη Βρετανία κι ένας δεύτερος 350-500MW εξετάζεται για το 2019-20. Κι ακόμα χειρότερα, η Ιρλανδία συνδέεται με τη Βρετανία, που έσπευσε κι αυτή να βάλει πολλά αιολικά και τώρα τρέχει να κάνει διασυνδέσεις με την απέναντι ακτή της Μάγχης και τη Νορβηγία, προκειμένου να διαχύσει στην ηπειρωτική Ευρώπη το αιολικό της πρόβλημα. 

Απορρίφθηκε λοιπόν η κατασκευή των ανεμογεννητριών ύψους 156,5μ στην Ιρλανδία για περιβαλλοντικούς λόγους. Μένει να δούμε στην Ελλάδα, όπου οι παρόμοιες προσφυγές ασκούνται στο Ε' Τμήμα του ΣτΕ, κατά πόσο θα επιτραπεί η εγκατάσταση τέτοιων τερατωδών κατασκευών καταρχήν στα νησιά, εκεί όπου το 1997 δεν είχε επιτραπεί, για περιβαλλοντικούς λόγους, η εγκατάσταση των πυλώνων της ΔΕΗ, "μόλις" 30μ ύψους.


Με το καλό λοιπόν και στα δικά μας, για να σταματήσουμε επιτέλους να πετάμε σε αναποτελεσματικά συστήματα τα λεφτά που δεν έχουμε. Τα 7500MW θα μας κοστίσουν πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ, για να αγοράσουμε αξιοπιστία ισχύος το πολύ 750MW, να δώσουμε δουλειά στους Γερμανούς και τους Δανούς και να γεμίσουμε προβλήματα το ηλεκτρικό μας σύστημα. Την ίδια στιγμή η νέα και υπερσύγχρονη λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5, ισχύος 660MW+140MW θερμικά για τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας, θα κοστίσει 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ και θα εξασφαλίσει δουλειές σε χιλιάδες Έλληνες για 50 χρόνια. Και καθόμαστε και το συζητάμε ακόμα; 

Γρήγορα να κάνουμε και τη Μελίτη ΙΙ και να εξετάσουμε τι χρειάζεται για να πάμε σε Άγιο Δημήτριο 6 ή Αμύνταιο 3 ή Πτολεμαΐδα 6. Κι αυτό δεν είναι άλλο από μια νέα Στρατηγική Μελέτη αξιοποίησης των λιγνιτικών κοιτασμάτων της χώρας, με στόχο να κρατήσουμε τη συμμετοχή του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή τουλάχιστον στο 50% για τα επόμενα 30-40 χρόνια, μέχρι -με το καλό- να έχουμε δει το φυσικό αέριο που λένε πως υπάρχει στην Κρήτη.


             Μόνο ο λιγνίτης, ο δικός μας μαύρος χρυσός, δίνει δουλειές στους Έλληνες!


ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr


Αυτός είναι ο άνθρωπος που ελέγχει στην πραγματικότητα τις τιμές του πετρελαίου

Αυτός είναι ο άνθρωπος που ελέγχει στην πραγματικότητα τις τιμές του πετρελαίου
Ο υπουργός πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Ali Al-Naimi, εδώ με τον πρώην πρωθυπουργό της Ινδίας, Manmohan Singh

Η εποχή που ο OPEC ήταν καρτέλ που προσπαθούσε να σταθεροποιήσει τις τιμές του πετρελαίου, χειραγωγώντας  την παραγωγή του έχει παρέλθει.


Αυτό το κατέστησε κάτι παραπάνω από σαφές ο Σαουδάραβας υπουργός πετρελαίου,  Ali Al-Naimi, κατά την ομιλία του στη συνάντηση των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα στη Λίμα του Περού.


“Γιατί να περικόψω την  παραγωγή; Γνωρίζετε τι κάνει η αγορά για το οποιοδήποτε εμπόρευμα.  Ανεβοκατεβαίνει διαρκώς”, είπε ο Αl-Naimi, σύμφωνα με το Bloomberg.


Οι δηλώσεις αυτές έχουν ενδιαφέρον, καθώς ο  Al-Naimi είναι φαινομενικά ο ισχυρότερος άνθρωπος στο καρτέλ που χειραγωγεί τις τιμές του μαύρου χρυσού από το 1960.


Βασική πρόθεση του OPEC είναι να αναλάβει συλλογική δράση, μέσω του αυστηρού ελέγχου της παγκόσμιας παροχής πετρελαίου για την αντιμετώπιση των δυνάμεων της αγοράς που τώρα  ο Al-Naimi λέει ότι θα πρέπει μνα μπορούν να κινούνται ελεύθερα.


Το σχόλιο του Σαουδάραβα υπουργού ακούστηκε την ίδια ημέρα που ο OPEC μείωσε τις προσδοκίες του σε ό,τι αφορά τη ζήτηση  για το 2015 στα 28,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα (μείωση κατά περίπου 300.000 βαρέλια). Αυτή ήταν και η χαμηλότερη πρόβλεψη από το 2002.


Ο OPEC έδωσε δυο δικαιολογίες γι' αυτό: αφενός την αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής (που προέρχεται κυρίως από την σχιστολιθική παραγωγή στη Βόρεια Αμερική) και αφετέρου ότι η ζήτηση είναι μειωμένη. Κι αυτό γιατί όπως εξελίσσεται η τεχνολογία για την εξόρυξη πετρελαίου, έτσι εξελίσσεται και στον τομέα ενεργειακής επάρκειας.


Τον Νοέμβριο, ο  OPEC αποφάσισε να μην μειώσει την παραγωγή πετρελαίου παρά τις δεδομένες δυνάμεις της αγοράς, σε βάρος των  οικονομιών  πολλών  από τις φτωχότερες χώρες – μέλη του, όπως η Βενεζουέλα, το Εκουαδόρ και η Νιγηρία.

Αυτή τη στιγμή το πετρέλαιο είναι γύρω στα 60 δολάρια το βαρέλι και δεν δείχνει σημάδια ανάκαμψης.  
Το πρωί η τιμή του αργού “χτύπησε” νέα χαμηλά, όπως φαίνεται και στο παρακάτω διάγραμμα΅:




Η νέα στάση του Al-Naimi πιθανότατα είναι πολιτική τακτική: Η Σαουδική Αραβία θέλει να δει ακόμα χαμηλότερα την τιμή του πετρελαίου, ώστε οι Αμερικανοί παραγωγοί που δραστηριοποιούνται στις νέες γεωτρήσεις σχιστόλιθου, να μην βγάζουν χρήματα. Τότε ίσως να σταματήσουν να συσσωρεύονται στην αγορά, δίνοντας έτσι και πάλι στους Σαουδάραβες τη θέση του παγκόσμιου ηγέτη στην παραγωγή πετρελαίου.


Η τακτική αυτή φαίνεται να δρέπει ήδη καρπούς, αφού η Υπηρεσία πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ  (EIA) προσφάτως μείωσε τις προβλέψεις της για αύξηση της παραγωγής το 2015 κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα.


Για την ιστορία, ο Naimi ανακηρύχθηκε ως ο άνθρωπος με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως το 2008 από το περιοδικό TIME, ενώ το 2011 συγκαταλέχθηκε ανάμεσα στους 50 ισχυρότερους ανθρώπους του πλανήτη από το περιοδικό  Bloomberg Markets




ΠΗΓΗ:
newmoney.gr

Έγγραφο στα χέρια της Άγκυρας με τις κυπριακές θέσεις για τους υδρογονάνθρακες


Εγγράφως διαβιβάσθηκε στην τουρκική κυβέρνηση, μέσω Αθηνών, η θέση της Λευκωσίας για το θέμα των υδρογονανθράκων. Στο έγγραφο, που δόθηκε (ή παρουσιάσθηκε) από ελλαδικής πλευράς στον Νταβούτογλου κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, αναφέρεται πως το θέμα της αξιοποίησης του φυσικού πλούτου είναι εν πολλοίς συμφωνημένο παραπέμποντας, πρώτο, στις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν στις διαπραγματεύσεις (Χριστόφια - Ταλάτ και Χριστόφια - Έρογλου) καθώς και στις μνημονιακές υποχρεώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας (για διαχείριση των υδρογονανθράκων). Περαιτέρω, σημειώνεται ότι μετά τη λύση ο διαμοιρασμός των πόρων θα γίνεται κατά τρόπο δίκαιο.
Στις συνομιλίες συμφωνήθηκε πως όλες οι θαλάσσιες ζώνες που προβλέπονται από την UNCLOS (ΑΟΖ, Υφαλοκρηπίδα, θέματα οριοθέτησης κ.λπ.) θα είναι ομοσπονδιακή αρμοδιότητα. Υπήρχε αναφορά στη σχετική πρόνοια της Σύμβασης για τη θάλασσα του 1982. Συμφωνήθηκε, επίσης, ότι το μέρος των ομοσπονδιακών εσόδων που θα πηγαίνουν στις συνιστώσες πολιτείες θα κατανέμονται βάσει μιας φόρμουλας που συνδυάζει πληθυσμό και συμμετοχή στο ΑΕΠ. Τούτο θα ίσχυε για μεταβατική περίοδο δέκα χρόνων ή μέχρι το κατά κεφαλή ΑΕΠ των Τουρκοκυπρίων να φτάσει το 85% του ΑΕΠ των Ε/κ. Μετά το πέρας της μεταβατικής περιόδου η κατανομή θα γινόταν με βάση τη συμμετοχή στο ΑΕΠ.
Η θέση της Λευκωσίας, λοιπόν, διαβιβάσθηκε στην Άγκυρα, η οποία ναι μεν δεν την απέρριψε αμέσως, πλην όμως οι μετέπειτα τοποθετήσεις της, δείχνουν πως δεν παρουσιάζεται διατεθειμένη να συζητήσει οτιδήποτε λιγότερο από την αξίωσή της για συνδιαχείριση.
Πρώτα δείγματα γραφής από τουρκικής πλευράς, μετά την επίσκεψη Νταβούτογλου στην Αθήνα, αναμένονται, χωρίς πολλές προσδοκίες, αύριο Παρασκευή. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, θα συναντηθεί αύριο με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη Θεσσαλονίκη, στο περιθώριο της συνόδου των ΥΠΕΞ της Οικονομικής Συνεργασίας Εύξεινου Πόντου. Από την Άγκυρα μεταδίδεται πως ο Τούρκος ΥΠΕΞ θα θέσει προς συζήτηση την τουρκική φόρμουλα, η οποία μεταξύ άλλων κάνει λόγο για συγκρότηση ελλαδοτουρκικής επιτροπής για εποπτεία και εν πολλοίς διαχείριση του φυσικού πλούτου του νησιού.
Στη Λευκωσία, ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η θέση της Λευκωσίας διαβιβάσθηκε από την  ελληνική Κυβέρνηση στην Τουρκία «και αναμένεται η απάντηση». Όταν υπάρξει απάντηση από την Τουρκία αυτός που θα τη χειριστεί θα είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όταν η κατάσταση της υγείας του το επιτρέψει, σημείωσε.
Έχοντας δίπλα του τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο κ. Κασουλίδης μιλώντας στους δημοσιογράφους αναφέρθηκε στις επαφές Ελλάδας - Τουρκίας όσον αφορά «την αναζήτηση τρόπου με τον οποίο, όπως λέω πάντα, θα φύγει το Μπαρμπαρός από τον δρόμο της ειρήνης για να μπορέσουν να δημιουργηθούν οι συνθήκες να συνεχίσει ο διάλογος».
Εξήγησε πως ετοιμάστηκε «γραπτή μας θέση, όπως αυτή επεξηγήθηκε από τον Πρόεδρο στο τελευταίο Συμβούλιο Αρχηγών την στείλαμε στον κ. Βενιζέλο και αυτή η θέση έχει δοθεί στην Τουρκία». Σύμφωνα με τον Ιωάννη Κασουλίδη, «η Τουρκία δέχεται να συζητήσει επ’ αυτής της θέσης, θα δώσει και αυτή τις απόψεις της». Υπέδειξε «ότι όποιες και αν είναι οι αντιδράσεις της Τουρκίας θα πρέπει να αναμένουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να βρίσκεται σε θέση να τις χειριστεί».
Ευχαριστώντας την Ελλάδα για την παρέβαση, είπε πως «από όλους τους άλλους μεσολαβητές που έσπευσαν από την αρχή να αρχίσουν να μας προτείνουν μέσες λύσεις στο θέμα που δημιούργησε το Μπαρμπαρός, νομίζω ότι για μας ο πιο κατάλληλος να εμπιστευτούμε είναι η Ελλάδα».


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Ερντογάν: Θα Κατασκευάσουμε Δική μας Πλατφόρμα σε Δικό μας Ναυπηγείο - Σύντομα Γεώτρηση στα Ανοιχτά της Κύπρου


Η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να κατασκευάσει τη δική της πλατφόρμα στο δικό της ναυπηγείο, ενώ σύντομα θα πραγματοποιήσει γεώτρηση στα ανοιχτά της Κύπρου. Αυτό τόνισε χθες ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε τελετή για τα 60 της τουρκική πετρελαιϊκή εταιρείας ΤΡΑΟ.
Όπως τόνισε ο Ερντογάν, όσο η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν λαμβάνει υπόψη τις δικές τους προειδοποιήσεις, η Τουρκία θα συνεχίζει τις έρευνες της για φυσικό αέριο στην Κύπρο. 
Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Η Τουρκία πλέον δραστηριοποιείται όχι μόνο στα δικά της εδάφη αλλά και στο Αζερμπαϊτζάν, το Ιράκ, την Κύπρο, τη Λιβύη» και πρόσθεσε ότι ειδικά για τις εξελίξεις «στο νότιο μέρος της Κύπρου πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν είναι εξελίξεις από τις οποίες θα μείνουμε μακριά».

«Όσο ο ελληνοκυπριακός τομέας δεν λαμβάνει υπόψη τις δικές μας προειδοποιήσεις κι εμείς θα συνεχίσουμε εκεί τις δικές μας εργασίες. Δόξα τω Θεό κάνουμε τις έρευνές μας με το δικό μας πλοίο. Πολύ σύντομα θα κάνουμε και τη δική μας γεώτρηση. Εμείς από την αρχή λέγαμε να λυθεί αυτό το πρόβλημα στο πλαίσιο των διεθνών κανόνων», φέρεται να είπε ο Τούρκος Πρόεδρος. Μάλιστα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επιτυχία στη διπλωματία ενέργειας που έχει επιτευχθεί στο Ιράκ θα επιτευχθεί και στην Κύπρο.

«Το πλοίο Barbaros έχει αγοραστεί από το εξωτερικό. Τώρα κατασκευάζουμε το δικό μας πλοίο στην Τούζλα. Μακάρι τον Ιανουάριο να αρχίσουμε εργασίες γεώτρησης στη Μαύρη Θάλασσα», ανέφερε ο Ερντογάν.

«Γι αυτό μπορούμε δόξα τω Θεό να κατασκευάσουμε τη δική μας πλατφόρμα στο δικό μας ναυπηγείο. Πού είμαστε και πού φτάσαμε, μπορούσαμε πριν 12 χρόνια, να τα συζητούμε αυτά; Η Τουρκία μετατρέπεται με ταχύτητα σε βάση ενέργειας στην περιοχή», υπογράμμισε ο Τούρκος Πρόεδρος.


ΠΗΓΗ:energia.gr

Ιράν: "Το Ριάντ έριξε επίτηδες τις τιμές του πετρελαίου"


Ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί κατηγόρησε χώρες, τις οποίες δεν κατονόμασε, ότι συνωμότησαν για να ρίξουν τις τιμές του αργού και δήλωσε πως η πρόσφατη μείωση των τιμών του πετρελαίου δεν βασίζεται μόνο σε οικονομικούς παράγοντες.

Με τις τιμές του πετρελαίου να έχουν μειωθεί πάνω από 40% από τον Ιούνιο, η κυβέρνηση του Ροχανί προσπαθεί να βρει εναλλακτικές πηγές εσόδων.

Ο ιρανικός προϋπολογισμός για το 2014 βασίζεται σε μια τιμή 100 δολαρίων το βαρέλι, ενώ το Μπρεντ βρίσκεται σήμερα κάτω από τα 66 δολάρια το βαρέλι.

"Η πτώση των πετρελαϊκών τιμών δεν είναι απλώς κάτι συνηθισμένο και ένα οικονομικό ζήτημα, δεν οφείλεται μόνο στην παγκόσμια ύφεση", δήλωσε σήμερα ο Ροχανί σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

"Οφείλεται κυρίως σε μια πολιτική συνωμοσία ορισμένων χωρών εναντίον των συμφερόντων της περιοχής και του ισλαμικού κόσμου και είναι προς το συμφέρον μόνο μερικών άλλων χωρών". Ο Ροχανί δήλωσε επίσης, χωρίς να επεκταθεί, πως εξέδωσε εντολές για να λάβει η κυβέρνησή του μέτρα ώστε να αντισταθμίσει τις συνέπειες από την πτώση των πετρελαϊκών τιμών.

Ενώ μερικές χώρες, όπως το Ιράν και η Βενεζουέλα, ζητούν μείωση της παραγωγής για να υποστηριχθούν οι τιμές, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) αποφάσισε σε συνεδρίασή του τον περασμένο μήνα να μην μειώσει την παραγωγή.

Ορισμένοι σαουδάραβες αξιωματούχοι έχουν δηλώσει τους τελευταίους μήνες σε ιδιωτικές συνομιλίες πως το βασίλειο είναι έτοιμο να αντέξει μειωμένες τιμές του πετρελαίου, ακόμη και στα 70 δολάρια το βαρέλι, για μια παρατεταμένη περίοδο.

Τέτοια μηνύματα έχουν προκαλέσει τη διατύπωση θεωριών συνωμοσίας, οι οποίες κυμαίνονται από το ότι οι Σαουδάραβες επιδιώκουν να περιορίσουν την αμερικανική πετρελαϊκή ανάπτυξη, η οποία χρειάζεται υψηλές τιμές για να παραμείνει κερδοφόρα, μέχρι το ότι το Ριάντ επιδιώκει να υπονομεύσει το Ιράν και τη Ρωσία επειδή υποστηρίζουν τον εχθρό της Σαουδικής Αραβίας σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ.

H αλήθεια πάντως είναι ότι ούτε στην Ουάσιγκτον είναι ευχαριστημένοι με αυτές τις τιμές. Δεν μπορούν να εξάγουν το πανάκριβο σχιστολιθικό πετρέλαιο, και αν προχωρήσουν σε απολύσεις οι πετρελαϊκές εταιρέιες η παραγωγή θα μειωθεί αισθητά.

Οι μόνοι κερδισμένοι μέχρι τώρα είναι το Ριάντ αλλά και το Βερολίνο που κάνει μόνο εισαγωγές για την βιομηχανία του.


ΠΗΓΗ: defencenet.gr