Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

Κουρουμπλής: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει μήνυση στην κυβέρνηση που χάρισε 1 δισ. ευρώ σε Motor Oil και ΕΛΠΕ [βίντεο]


Ονόματα έδωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουμπλής, εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση για τροπολογία που πέρασε η κυβέρνηση με την οποία χάρισε 1 δισ. σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες.

Ο βουλευτής του κόμματος, μιλώντας στο Action24 και την εκπομπή ActionWeekend, με τους Αντώνη Λιάρο και Βαγγέλη Γιακουμή, έδωσε και την είδηση πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει μηνυτήρια αναφορά την ερχόμενη εβδομάδα για δάνεια που δόθηκαν χωρίς εγγυήσεις.

Μάλιστα, έπειτα από «προτροπή» του Αδρεά Παπαμιμίκου που ήταν καλεσμένος στη εκπομπή, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στις 13 Μαρτίου με τροπολογία που πέρασε η κυβέρνηση χάρισε 1 δισ. ευρώ στην Motor Oil και τα ΕΛΠΕ. «Το ποιοι είναι πίσω από αυτές τις εταιρείες το γνωρίζουμε όλοι» είπε με νόημα ο κ. Κουρουμπλής.

Ζήτησε ακόμη να ελεγχθεί το πόθεν έσχες εκείνων που ενέκριναν τα δάνεια αφήνοντας σαφείς αιχμές



ΠΗΓΗ:iefimerida.gr

Πως θα αποκτήσουν βιβλιάριο ασθενείας 1,5 εκατ. ανασφάλιστοι


Πέντε επιλογές δίνει στους ανασφάλιστους η νομοθεσία, προκειμένου να μην μείνουν χωρίς βιβλιάριο ασθενείας, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο».

Το βιβλιάριο ασθενείας θα αφορά όσους είναι ανασφάλιστοι λόγω χρεών, διακοπής επαγγέλματος, ανεργίας για 12 ή παραπάνω μήνες, αλλά και όσους δεν έχουν ανοίξει ποτέ στο παρελθόν «καρτέλα ενσήμων».

Σύμφωνα με τις συγκεκριμένες διατάξεις μπορούν να αποκτήσουν βιβλιάριο ασθενείας πάνω από 1,5 εκατομμύριο πολίτες της χώρας. Το βιβλιάριο αυτό θα ανανεώνεται κάθε έξι μήνες με ανώτατο χρονικό διάστημα ισχύος τα 2 χρόνια.

Η ανανέωση βιβλιαρίου ασθενείας προβλέπεται για πέντε κατηγορίες, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Αναλυτικά, οι δικαιούχοι μπορεί να είναι : 

- Ελεύθεροι επαγγελματίες που οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΑΕΕ (ταμείο για επαγγελματίες, έμποροι, βιοτέχνες) ή στο ΕΤΑΑ (ταμείο γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών) και το εισόδημά τους τα έτη 2011 έως 2013 δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ.

- Ανασφάλιστοι που δεν έχουν βιβλιάριο ασθενείας είτε λόγω χρεών στα Ταμεία, είτε γιατί δεν έχουν ανοίξει ποτέ στο παρελθόν "καρτέλα ενσήμων".

- Άνεργοι ηλικίας 29 έως 55 ετών και ελεύθεροι επαγγελματίες που διακόπτουν τη δραστηριότητά τους, ανεξάρτητα από το αν χρωστούν ή όχι εισφορές.

 -Άνεργοι ηλικίας μέχρι 29 ετών. Έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν στον κλάδο ασθενείας του ΙΚΑ, μέσω ΟΑΕΔ, εφόσον: 

1. Δεν έχουν υπερβεί το 29ο έτος της ηλικίας τους κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

2. Έχουν εγγραφεί ως άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ επί δύο μήνες συνεχόμενα, πριν από την υποβολή της αίτησης και κατέχουν κάρτα ανεργίας που ανανεώνεται κάθε μήνα.

- Μακροχρόνια άνεργοι ηλικίας άνω των 55 ετών, μετά από αίτηση που υποβάλλουν στο ΙΚΑ του τόπου κατοικίας τους, καλύπτονται για τον κλάδο των παροχών ασθενείας σε είδος, εφόσον έχουν πραγματοποιήσει οποτεδήποτε τουλάχιστον 3.000 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του κλάδου ασθενείας του ΙΚΑ.

Οι μακροχρόνια άνεργοι άνω των 55 ετών που έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 4.500 ημερομίσθια, καλύπτονται από το ΙΚΑ για τον κλάδο των παροχών ασθενείας σε είδος.

Οι προϋποθέσεις για δωρεάν παροχές ασθενείας 2 χρόνων για όσους εγγράφονται στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ:

Ηλικία - Απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης:

29  -  600

30  -  700

31  -  800

32  -  900

33  -  1.000

34  -  1.100

35  -  1.200

36  -  1.300

37  -  1.400

38  -  1.500

39  -  1.600

40  -  1.700

41  -  1.800

42  -  1.900

43  -  2.000

44  -  2.100

45  -  2.200

46  -  2.300

47  -  2.400

48  -  2.500

49  -  2.600

50  -  2.700

51  -  2.800

52  -  2.900

53  -  3.000

54  -  3.000


ΠHΓΗ:capital.gr

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΙΚΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΛΔΑ "Αλκυόνη"ΓΙΑ Ε.Ν.Φ.Ι.Α. ΚΑΙ Τ.Α.Π.


Αγαπητοί συνεταίροι .
Από επικοινωνία  με μέλη μας διαπιστώθηκε ότι σε κάποιους έχει χρεωθεί μεγάλο ποσό ΕΝΦΙΑ για τα οικόπεδα μας στον οικισμό.
Η κανονική χρέωση είναι γύρω στα 3 € και λογικά δε ξεπερνά τα 5 € για τα μεγαλύτερα οικόπεδα.
Φυσικά δε γνωρίζουμε το τρόπο υπολογισμού αλλά από συγκρίσεις πρέπει να εξαρτάται από την επιφάνεια του οικοπέδου αλλά και το είδος του δικαιώματος.
Όσοι λοιπόν έχετε μεγαλύτερα ποσά θα πρέπει σε συνεργασία με το λογιστή σας να διορθώσετε τη περιγραφή του ακινήτου στο Ε9 ώστε να γίνει ακριβής προσδιορισμός.
Μη γράφετε το οικοδομικό τετράγωνο στη θέση που προβλέπεται για τα εντός σχεδίου με το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού γιατί θα αναλογισθεί αξία για οικόπεδο στα όρια της πόλης Ιστιαίας. Θα πρέπει να φαίνεται Στο Δήμο Ιστιαίας - Αιδηψού στο Δ.Δ Βυστρίτσας και 4 ανώνυμους οδούς. Μπορείτε να προσθέσετε στις σημειώσεις : Εντός οικισμού ΕΛΔΑ ΄΄η Αλκυόνη΄΄  - στη Βυστρίτσα  Ιστιαίας - στο ΟΤ 999 Οικ 99
Αν έχετε περιπτώσεις υπερφορολόγισης παρακαλούμε να ενημερώσετε το συνεταιρισμό στο email: alkioni2012@gmail.com για να πληροφορήσουμε και τα υπόλοιπα μέλη μας με περισσότερα στοιχεία.

Αυτές τις μέρες θα αρχίσει να έρχεται ειδοποίηση για το ΤΑΠ από το Δήμο Ιστιαίας - Αιδηψού για τα οικόπεδα σας και για τα έτη από τη χρονιά που κάνατε συμβόλαιο και μετά.
Σε επικοινωνία μας με το τμήμα εσόδων το Δήμου μας είπαν ότι μπορείτε να καταθέσετε το οφειλόμενο ποσό μέχρι 31/12/2014 ( και όχι 30/11/14 που αναφέρεται ) με ονομαστική κατάθεση στη τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ στον  λογαριασμό του Δήμου Ιστιαίας  Αιδηψού με αριθμό: 5165051187609 
( ΙΒΑΝ: GR760172165000516501187609 )
και αιτιολογία : ΕΠΏΝΥΜΟ ΌΝΟΜΑ του ( ΟΝΟΜ. ΠΑΤΡ).  και την ένδειξη ΤΑΠ ΕΞΌΦΛΗΣΗ 
Στην ειδοποίηση πληρωμής υπάρχει τηλέφωνο της υπηρεσίας του Δήμου για περισσότερες λεπτομέρειες. Στις συνιδιοκτησίες επιμερίζεται το ποσό και χρεώνεται ανάλογα.

Υπενθυμίζουμε ότι το Γραφείο του συνεταιρισμού λειτουργεί κάθε Τρίτη και Πέμπτη από 10:00 έως 13:00 με τηλέφωνο και ΦΑΞ το 2105533337 . και  στο email: alkioni2012@gmail.com


ΠΗΓΗ:synelda.blogspot.gr

Συγκλονίζει την υφήλιο η πρόεδρος της Αργεντινής με την περήφανη επιστολή στον Ομπάμα!

Συγκλονίζει την υφήλιο η πρόεδρος της Αργεντινής με την περήφανη επιστολή στον Ομπάμα!
«Είναι διορισμένη από εσένα αυτή που υβρίζει την πατρίδα μου και τον λαό μου υπερασπιζόμενη τα κοράκια;»

Για μία ακόμα φορά, η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Κίρχνερ αποδεικνύει ότι είναι μια από τις ελάχιστες εναπομείνασες ηγετικές προσωπικότητες που μπροστά στο συμφέρον της πατρίδας τους δεν γονατίζουν, ούτε σκύβουν το κεφάλι. H επιστολή της προς τον Αμερικανό Πρόεδρο, η οποία στάλθηκε στις 30 Οκτωβρίου, είναι πραγματικά συγκλονιστική!

Μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Κύριε Πρόεδρε,

Σας γράφω για να σας επιστήσω την προσοχή σε ένα θέμα που, αν επιβεβαιωθεί από εσάς, θα έχει σοβαρές συνέπειες στις σχέσεις μεταξύ των χωρών μας.

Αυτό που θα ήθελα να ξέρω είναι αν η Νάνσυ Σόντερμπεργκ, το πρόσωπο που έχει διοριστεί από εσάς ως πρόεδρος του PIDB (Public Interest Declassification Board), το οποίο αναφέρεται κατευθείαν στην αμερικανική κυβέρνηση, είναι επίσης συμπρόεδρος της  «American Task Force Argentina» (ATFA), μιας οντότητας που δημιουργήθηκε ειδικά για να επιτίθεται και να βρίζει την Αργεντινή και την πρόεδρό της.

Όπως ασφαλώς θα γνωρίζετε, στα καθήκοντα του PIDB περιλαμβάνονται η ανάλυση κρίσιμων θεμάτων εθνικής ασφάλειας και η παροχή συμβουλών στον Πρόεδρο και σε άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους των ΗΠΑ. Μάλιστα, στις 10 Νοεμβρίου του 2012, κατά τον επαναδιορισμό της κυρίας Σόντερμπεργκ, ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε δημοσίως τη θέση της ως «κομβική». Ωστόσο, στο επίσημο βιογραφικό που διανεμήθηκε από το γραφείο σας, δεν αναφέρεται η θέση της Σόντερμπεργκ στην ATFA και στο βιογραφικό της συμπροέδρου που διανέμεται από την ATFA δεν αναφέρεται η υψηλή θέση που κατέχει το εν λόγω πρόσωπο στο Λευκό Οίκο. Μήπως πρόκειται για περίπτωση συνωνυμίας;
νανσυ
Επιτρέψτε μου να σας ενημερώσω ότι η Νάνσυ Σόντερμπεργκ, η συμπρόεδρος της ΑΤFA, διεξήγαγε μια πρωτοφανών διαστάσεων συκοφαντική και δυσφημιστική εκστρατεία εναντίον του λαού και των αρχών της χώρας μου και ειδικά εναντίον μου, με σκοπό την καταστροφή της Δημοκρατίας της Αργεντινής προς όφελος των ληστρικών funds που επιδιώκουν να κερδίσουν τεράστια ποσά, περιορίζοντας το κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας μου για την αναδιάρθρωση του εξωτερικού χρέους της.

Μεταξύ άλλων σημειώνω την εξωφρενική κατάσχεση της ναυαρχίδας του Ναυτικού της Αργεντινής, της φρεγάτας Libertad. Το δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε ομόφωνα την άρση της κατάσχεσης με την αιτιολογία ότι συνιστούσε παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

Έγιναν επίσης προσπάθειες να κατασχεθεί ένας δορυφόρος, ο οποίος χρησιμοποιείται σε πρόγραμμα της NASA. Θα είναι σίγουρα παράδοξο, αν η κυρία Σόντερμπεργκ του Λευκού Οίκου αποδειχθεί ότι είναι η ίδια Σόντερμπεργκ που καλωσόριζε και ενθάρρυνε δράσεις που επηρέασαν και τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η ATFA έχει δηλώσει ότι έχει δαπανήσει πολλά εκατομμύρια δολάρια για τη δημιουργία ενός λόμπι εναντίον της Αργεντινής εντός του αμερικανικού Κογκρέσου, ενώ επίσης  δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει προς όφελός της  οδυνηρά για τους Αργεντινούς γεγονότα, όπως την τρομοκρατική επίθεση κατά του κέντρου της εβραϊκής κοινότητας στο Μπουένος Άιρες το 1994, συκοφαντώντας την κυβέρνησή μου με εντελώς αβάσιμους ισχυρισμούς.

Οι σχέσεις μεταξύ των κυβερνήσεών μας θα επηρεαστούν αρνητικά, αν επίσης αποδειχθεί ότι η Νάνσυ Σόντερμπεργκ της ATFA είναι η Σόντερμπεργκ που σας συμβουλεύει για θέματα εθνικής ασφάλειας, αλλά και το ίδιο άτομο που διοικεί το ληστρικό fund NML Capital, το οποίο έχει την έδρα του στις Νήσους Κέιμαν και πρωτοστατεί στη διεθνή δικαστική εκστρατεία κατά της χώρας μου».
νανσυ2

«Θα ήταν απαράδεκτο αν μια τέτοια “κομβική” θέση της κυβέρνησής σας, με πρόσβαση σε διαβαθμισμένες πληροφορίες και απευθείας σχέσεις με το Κογκρέσο, καλύπτεται από ένα άτομο που παράλληλα συμπροεδρεύει σε μια οργάνωση που είναι αφιερωμένη στην επίθεση και τη δυσφήμηση ενός κυρίαρχου έθνους που επιθυμεί να έχει παραγωγικές σχέσεις με τη χώρα σας. Ελπίζουμε, λοιπόν, ότι όλο αυτό δεν είναι παρά μια παρεξήγηση, μια απλή περίπτωση συνωνυμίας.

Κύριε Πρόεδρε,

Η επερχόμενη Σύνοδος των G20 που θα διεξαχθεί στις 15-16 Νοεμβρίου στο Μπρίσμπαν θα είναι μια καλή ευκαιρία για να εργαστούμε από κοινού εναντίον των ληστρικών funds, να ενισχύσουμε την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους και να εξαλείψουμε τους φορολογικούς παραδείσους. Ο ρόλος των εθνικών ηγετών είναι να επιλύονται αυτά τα προβλήματα. Η χειραγώγηση από λομπίστες που υπηρετούν αδίστακτους ανθρώπους δεν μπορεί να γίνει δεκτή», καταλήγει η πρόεδρος της Αργεντινής.


ΠΗΓΗ:hellasforce.com

Τι ψάχνει η Shell στην Αθήνα


Για την υπογραφή της συμφωνίας ανανέωσης της χρήσης του σήματος Shell από τον όμιλο της Motor Oil Hellas δεν ήρθε στην Ελλάδα ένα οποιοδήποτε στέλεχος. Ο ουγγρικής καταγωγής Istvan Kapitany ανέλαβε πρόσφατα αντιπρόεδρος για το retail και, από τη νέα του θέση, επέλεξε την Ελλάδα ως πρώτο σταθμό της περιοδείας του στις αγορές όπου η Shell δραστηριοποιείται μέσω παραχώρησης σήματος. Στη συνάντηση του υψηλόβαθμου στελέχους της Shell με τη διοίκηση του ελληνικού ομίλου συζητήθηκαν τα επόμενα κοινά βήματα στο retail και διαπιστώθηκε η κοινή προσέγγιση σε θέματα εμπορικής ανάπτυξης αλλά και σε τομείς όπως οι επενδύσεις στην ασφάλεια και την ποιότητα. Μάλιστα, αυτή ακριβώς η κοινή κουλτούρα βοήθησε ώστε, παρά τις συνθήκες πρωτοφανούς κρίσης και την υποχώρηση της κατανάλωσης, το σήμα της Shell να αυξήσει σημαντικά τα μερίδιά του στην ελληνική αγορά. 

Σύμφωνα με τον Kapitany, η ελληνική αγορά είναι case study, καθώς αυξήθηκαν οι πωλήσεις κυρίως στα ποιοτικά προϊόντα, όπως τα V-Power. Ειδικότερα, η Coral, η οποία στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας θα χρησιμοποιεί το σήμα της Shell στην Ελλάδα τουλάχιστον μέχρι το 2026, κατάφερε, τα χρόνια της πρωτοφανούς υποχώρησης της κατανάλωσης στην αγορά καυσίμων, να αυξήσει το μερίδιό της στο 20%, από 16% το 2010, φτάνοντας τις 11 εκατομμύρια συναλλαγές ετησίως μόνο για τη Shell V-Power. «Είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι. Για εμάς η Ελλάδα είναι μια σημαντική αγορά», ανέφερε ο κ. Kapitany, ο οποίος υπέγραψε τη 10ετή επέκταση της συμφωνίας για χρήση του σήματος της Shell από την Coral. Σημειώνεται ότι το μοντέλο των συμφωνιών Brand Licence λειτουργεί για τη Shell σε συνολικά 42 χώρες, που αντιστοιχούν στο 30% του retail της εταιρείας, η οποία έχει παρουσία στην Ελλάδα από το 1926.

Φυσικό αέριο

Στις αρμοδιότητες του Kapitany δεν περιλαμβάνεται η επένδυση της Shell στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου μέσω της ΕΠΑ Αττικής. Ωστόσο, στο πλαίσιο της επίσκεψης στην Αθήνα, βρέθηκαν άλλα στελέχη της Shell που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις και παρακολουθούν τις εξελίξεις γύρω από την απελευθέρωση της αγοράς αερίου. Αυτήν τη στιγμή το ζητούμενο είναι να βρεθεί συμφωνία για τα ανταλλάγματα προς τους μετόχους των ΕΠΑ, εν όψει της απώλειας των αποκλειστικών δικαιωμάτων διανομής και προμήθειας αερίου που τους είχαν παραχωρηθεί.

Έρευνες

Η απάντηση που δίνεται από στελέχη της Shell στο δημοσιογραφικό ερώτημα εάν υπάρχει ενδιαφέρον για τις ελληνικές έρευνες για υδρογονάνθρακες είναι ότι η εταιρεία, στο πλαίσιο της πάγιας πολιτικής της, εξετάζει όλες τις πιθανές ευκαιρίες για νέες επενδύσεις. Στην πραγματικότητα, εκείνο που φαίνεται ότι αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο για τη Shell είναι το γεγονός ότι δραστηριοποιείται ήδη με επιτυχία στη γειτονική Αλβανία, μια περιοχή που γειτνιάζει και, άρα, αποτελεί τη γεωλογική και γεωφυσική συνέχεια της Ηπείρου και του Ιονίου, όπου θα παραχωρηθούν θαλάσσια οικόπεδα για έρευνα και εκμετάλλευση, στο πλαίσιο του μεγάλου γύρου παραχωρήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τελευταίο πετρελαϊκό συνέδριο που έγινε στην Αθήνα, με θέμα την Αδριατική και τα Βαλκάνια, το «παρών» έδωσαν τόσο ο επικεφαλής της Shell Albania όσο και στέλεχος από τα κεντρικά του Λονδίνου. Ωστόσο, στην παρούσα φάση είναι πολύ πρόωρο να πει κανείς ότι η εταιρεία θα συμμετάσχει στον γύρο παραχωρήσεων.

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 25ης Οκτωβρίου


ΠΗΓΗ.capital.gr

Ενεργειακοί διάλογοι ή ενεργειακοί μονόλογοι; Ηλεκτροπαραγωγή στην Ελλάδα χωρίς λιγνίτη δεν γίνεται!


Μονοπώλιο ή ολιγοπώλια; Υπάρχει επάρκεια ισχύος στη χώρα ή όχι; Ανταγωνισμός για τον ανταγωνισμό ή κανείς δεν ενδιαφέρεται για τον καταναλωτή; Ποιές μονάδες χρειαζόμαστε και ποιες θα πάρουν μερίδιο απ' το Μηχανισμό Διασφάλισης Επαρκούς Ισχύος; Είναι μερικά απ' τα ζητήματα που μπήκαν χθες στην Αίγλη του Ζαππείου,  στους "Ενεργειακούς Διαλόγους" στο πλαίσιο του πολυσυνεδρίου Capital & Vision, αλλά για τα οποία δεν πρόκειται να διαβάσετε πουθενά.

Η εκδήλωση περιστράφηκε γύρω από ...
τρεις άξονες:

το σχεδιασμό της προσαρμογής της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού στις απαιτήσεις του Ευρωπαϊκού Μοντέλου Στόχου (EU Target Model),  
την αναδιοργάνωση του εθνικού Μηχανισμού Διαθεσιμότητας Επαρκούς Ισχύος (ΜΔΕΙ), και  
τη δημιουργία ρυθμιζόμενης προθεσμιακής αγοράς για την πρόσβαση προμηθευτών σε ηλεκτρική ενέργεια από λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή (Δημοπρασίες ΝΟΜΕ).

Δεν είναι μόνο αυτά τα προβλήματα της αγοράς ηλεκτρισμού, απλά αυτά "καίνε" τους πιο πολλούς συνομιλητές της εκδήλωσης, ιδίως η πρόσβαση σε λιγνίτες και νερά, όχι φυσικά με επένδυση, αλλά με λεηλασία της δημόσιας περιουσίας. Οι επενδύσεις χρειάζονται λεφτά και λεφτά δεν υπάρχουν πουθενά, οι δουλειές γίνονται με ελάχιστα ίδια και άπειρα ξένα κεφάλαια, όσο δεν ανοίγουν οι πιστωτικές γραμμές απ' το τραπεζικό σύστημα οι "επενδυτές" δεν πρόκειται να βάλουν δεκάρα τσακιστή. Απ' τα λεφτά των άλλων βεβαίως-βεβαίως, που σε βάθος χρόνου μετατρέπονται σε "κόκκινα" δάνεια και μπαίνουν σε διαρκή αναχρηματοδότηση. Το μάθαμε πια το παραμύθι ... 

Μια ματιά στη φωτογραφία αρκεί: ποιος εκπροσωπεί τη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή στο πάνελ; Αν "ενεργειακός διάλογος" είναι να συζητούν οι "αεριάδες" με τους "ΑΠΕτζήδες" για το ποιος θα καταφέρει να πουλήσει ενέργεια σε μια χρεοκοπημένη χώρα, όπου η οικονομία δεν ζητάει ενέργεια και το τελευταίο success story είναι η αύξηση των εισαγωγών, κάπου έχουμε χάσει την ουσία του διαλόγου. 

Πολλοί μίλησαν, αλλά τη μαγική φράση την είπε ο εκπρόσωπος του νεοσύστατου ΕΣΕΠΗΕ (Ελληνικός Σύνδεσμος Εμπόρων και Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας), μιλώντας για το Μηχανισμό Διαθεσιμότητας Επαρκούς Ισχύος: "Να δούμε πόσες Μονάδες θέλουμε, δεν πρέπει να πληρωθούν όλες".

Η φράση αυτή "Να δούμε πόσες Μονάδες θέλουμε", περιέχει όλη την ουσία του προβλήματος της ηλεκτροπαραγωγής. Η ηλεκτρική ενέργεια έχει την ιδιομορφία πως δεν αποθηκεύεται, πρέπει να παράγεται τη στιγμή που καταναλώνεται και η παραγωγή να αντισταθμίζει τη ζήτηση για να διατηρείται η συχνότητα στα 50Hz. Αυτά είναι τεχνικά χαρακτηριστικά, δεν είναι πολιτικολογίες! Αν κάνεις πολλές μονάδες, για να ικανοποιήσεις τις ιδεοληψίες περί "ανταγωνισμού", καταλήγεις με μονάδες που με απόλυτη βεβαιότητα θα κάθονται, επειδή δεν θα υπάρχει αγορά στην οποία να μπορούν να πουλήσουν. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, που είναι μια "νησίδα" απομονωμένη στη ΝΑ άκρη της Ευρώπης, χωρίς σημαντικές διασυνδέσεις και χωρίς πλούσιους γείτονες, είναι δύσκολο να διευρυνθεί η αγορά.

Αλλά η αγορά έχει κι άλλα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά: έχει "φορτίο βάσης", την ελάχιστη ζήτηση φορτίου "βρέξει-χιονίσει", "μέρα-νύχτα", χειμώνα-καλοκαίρι". Έχει "φορτίο αιχμής", αυτό που θα εμφανιστεί μια φορά το χρόνο, αλλά πρέπει να είναι κανείς έτοιμος να το καλύψει.Και γι' αυτό πρέπει να έχει μείγμα μονάδων κατάλληλο να καλύπτει τις διαφορετικές ανάγκες που προκύπτουν κάθε στιγμή. Είναι όμως σαφές πως όποιος πουλάει ενέργεια για να καλύπτει το "φορτίο βάσης" είναι σε πλεονεκτική θέση, εξασφαλίζει "σίγουρα λεφτά".

Οι μονάδες που κάθονται σήμερα στην Ελλάδα των μνημονίων με τη μειωμένη ζήτηση ηλεκτρισμού, είναι οι μονάδες φυσικού αερίου. Κάθονται επειδή είναι πιο ακριβές απ' τις λιγνιτικές, πιο ακριβές απ' τα υδροηλεκτρικά, πιο ακριβές απ' τις εισαγωγές. Είναι πιο φθηνές απ' τις ΑΠΕ, αλλά με τη στρέβλωση της αγοράς, να μπαίνει πρώτη στο σύστημα προτιμησιακά η ενέργεια από ΑΠΕ, δεν μένει μερίδιο αγοράς για τις μονάδες φυσικού αερίου. Αν οι μονάδες αυτές δεν έχουν έσοδα, μοιραία θα κλείσουν. Αν ωστόσο κλείσουν, θα μειωθεί η διαθέσιμη ισχύς της χώρας. Και όλοι οι διάφοροι "Μηχανισμοί" που μας προκύπτουν κάθε τόσο, (ΜΑΜΚ, ΑΔΙ, ΜΔΕΙ), σ' αυτό αποσκοπούν, να ισορροπήσουν ανάμεσα στην ανάγκη να υπάρχει επάρκεια ισχύος στη χώρα και στα κέρδη που θα εξασφαλίσουν μονάδες που δεν δουλεύουν.

Αυτά τα προβλήματα δεν υπήρχαν στην εποχή πριν την "απελευθέρωση" της αγοράς, εμφανίστηκαν από τότε που οι πολιτικοί θεώρησαν καλό να μετατρέψουν τον ηλεκτρισμό σε ένα ακόμα εμπόρευμα. Ο κεντρικός σχεδιασμός του ηλεκτρικού συστήματος αντικαταστάθηκε από αθρόα και άκριτη χορήγηση αδειών ηλεκτροπαραγωγής και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε σήμερα: ενεργειακός σχεδιασμός δεν υπάρχει εδώ και κάποια χρόνια, τα τιμολόγια του ρεύματος αυξήθηκαν 60% στο διάστημα 2008-2013, δεν είμαστε καθόλου σίγουροι ότι το 2020 θα έχουμε ρεύμα τα βράδια, όσοι πίστεψαν Παπανδρέου & Μπιρμπίλη κι επένδυσαν σε Φ/Β τρέχουν σε δικηγόρους να κάνουν αγωγές στο δημόσιο, ένα αληθινό success story, αντάξιο του σάπιου πολιτικού συστήματος που χρεοκόπησε τη χώρα σε καιρό ειρήνης.

Τα "πειράματα" των πολιτικών ακριβαίνουν τον ηλεκτρισμό και υποσκάπτουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας. Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους όλοι: ηλεκτροπαραγωγή στην Ελλάδα χωρίς το λιγνίτη δεν γίνεται, να αφήσουν κατά μέρος τα "πειράματα" (πολύ ευγενική έκφραση), να σοβαρευτούν και να συμμαζέψουν τη λιγνιτική βιομηχανία της χώρας, που την έχουν οδηγήσει σε αποσύνθεση. Διαφορετικά η ΕΒΙΚΕΝ θα είναι το πρώτο θύμα, αλλά οι βιομήχανοι θα μεταφέρουν τα εργοστάσια στο εξωτερικό κι εδώ θα μείνουν μόνο νέες χιλιάδες ανέργων.


ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr