Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Το ”ισλαμικό κράτος” θα κερδίζει 800 εκατομμύρια τον χρόνο από πετρέλαια.

2 millions
Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία ”IHS”, η ομάδα του  ”ισλαμικού κράτους” παράγει μεταξύ πενήντα έως εξήντα χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου την ημέρα. Η συγκεκριμένη κίνηση θα τους  επιτρέψει να κερδίζουν το γιγάντιο πόσο των 2.000.000 δολαρίων την ημέρα.Η παραγωγή πετρελαίου της τζιχαντιστικής ομάδας του ”ισλαμικού κράτους”υπολογίζεται στα 800 εκατομμύρια δολάρια ετησίως,σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία ”IHS”.
   Η τρομοκρατική οργάνωση  είναι σε θέση να βγάλει πάρα πολλά λεφτά με τα οποία θα ενδυναμωθεί περαιτέρω με αυτά τα αστρονομικά ποσά.Οι τζιχαντιστές θα μπούνε στην μαύρη αγορά με τις τεράστιες πετρελαιοπηγές που έχουν υπό την κατοχή τους χάρης τα εδάφη στα οποία προς το παρόν κυριαρχούν.Σύμφωνα με τους ειδικούς η πώληση του πετρελαίου στην μαύρη αγορά θα γίνεται με μεγάλη έκπτωση από τους τζιχαντιστές,οι οποίοι θα κερδίσουν τεράστιες περιουσίες με αυτό το ξεπούλημα.


ΠΗΓΗ:olympia.gr

Δεύτερο "1974": Η Λευκωσία ζητά να στείλουμε φρεγάτα και η κυβέρνηση δηλώνει "Η Κύπρος κείται μακράν"!


Να στείλει έστω ένα πολεμικό πλοίο στην ΑΟΖ για να υπάρξει μια μίνιμουμ αποτροπή από ελληνικής πλευράς και να φανεί ότι δεν έχει ξεχάσει την Κύπρο τώρα που του "Barbaros" και οι τουρκικές φρεγάτες αλωνίζουν την κυπριακή νότι ΑΟΖ, ζήτησε η Λευκωσία από την Αθήνα, αλλά η απάντηση της Ελλάδας ήταν αρνητική σε μία επανάληψη του 1974 όταν η κυβέρνηση Καραμανλή αρνήαθηκε να στείλει βοήθεια στην Κύπρο!

Οπως αναφέρουν σχετικές έγκυρες πηγές από την Λευκωσία τέθηκε το ζήτημα "Τουλάχιστον μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού να έρθει στην περιοχή για να μην νομίζει η Τουρκία ότι είμαστε μόνοι μας", αλλά κατόπιν διαβούλευσης στο υπουργείο Εξωτερικών απορρίφθηκε το ενδεχόμενο.

Χθες το θέμα συζητήθηκε στο κυπριακό Εθνικό Συμβούλιο και μάλιστα ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, ρώτησε "Ποια είναι η απάντηση της Αθήνας; Είναι ανάγκη η Ελλάδα να στείλει φρεγάτα στην περιοχή, για να λειτουργήσει τούτο αποτρεπτικά. Να δείξει ότι υπάρχει και η Ελλάδα"!

Εις μάτην, Ακόμα και η άσκηση που έγινε ανατολικά του Καστελόριζου έγινε στα κρυφά για να μην ... ερεθιστεί η Τουρκία...

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ χαρακτήρισε την τουρκική πρόκληση ως τη μεγαλύτερη μετά το 1974, ενώ επέμεινε όπως δημιουργηθούν συνθήκες επανόδου στις συνομιλίες.

Από την πλευρά του το Πολεμικό Ναυτικό δηλώνει "Ετοιμο" να ανταποκριθεί σε μία τέτοια αποστολή και έχει μία φρεγάτα κλάσης "S" σε ετοιμότητα, ενώ υπάρχει και μία ΤΠΚ κλάσης "Ρουσσέν" έτοιμη, αλλά φαίνεται ότι για άλλη μια φορά "Η Κύπρος κείται μακράν"...

Στο παρακάτω βίντει φαίνεται η πορεία του «Μπαρμπαρός» από εχθές. Εισήλθε στην Κυπριακή ΑΟΖ στο ύψος του Γκάβο Γκρέκο γύρω στις 06:30 της Δευτέρας. Στη, συνέχεια ακολουθώντας παράλληλη πορεία με την ακτογραμμή, διείσδυσε μέχρι το ύψος της Λάρνακας.

Στο σημείο εκείνο έκανε αναστροφή και ακολούθησε την ίδια παράλληλη πορεία, αυτή τη φορά προς τα ανοιχτά της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Εξήλθε της ΑΟΖ και στη συνέχεια επανέλαβε την ίδια κάθετη πορεία εντός του Οικοπέδου 3, επεκτείνοντας τις πρώτες πρωινές ώρες τις έρευνές του εντός του Οικοπέδου 2 της κυπριακής ΑΟΖ.

Το «Μπαρμπαρός» καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας είχε ως συνοδεία δύο πλοία υποστήριξης, ενώ σύμφωνα με την «Καθημερινή» τις κινήσεις του πλοίου παρακολουθούσε από απόσταση φρεγάτα του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.



ΠΗΓΗ:defencenet.gr

ΑΦΡΑΓΚΙΕΣ



ΠΗΓΗ:skitsoblog.blogspot.gr

Αποθρασύνθηκε η Τουρκία και κάνει πράξη τις απειλές της


Παρελθόν το οκτάωρο για έναν στους τρεις μισθωτούς


Ενας στους τρεις μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα έχει «ξεχάσει» το παραδοσιακό οκτάωρο και δουλεύει είτε με μερική είτε με εκ περιτροπής απασχόληση.

Πρόκειται για εργαζόμενους που δουλεύουν λίγες ώρες κάθε μέρα ή μερικές ημέρες την εβδομάδα (κυρίως τριήμερα) με αποτέλεσμα την καθίζηση των αποδοχών τους.

Την ίδια στιγμή περισσότεροι από 850.000 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για πάνω από τέσσερις μήνες, ενώ «παρελθόν» για τη συντριπτική πλειοψηφία των μισθωτών αποτελούν οι κλαδικές συμβάσεις. Τουλάχιστον επτά στους δέκα εργαζόμενους έχουν υπογράψει ατομική σύμβαση, ενώ μέσα σε τέσσερα χρόνια υπήρξαν 1.440 επιχειρησιακές συμβάσεις με τις μειώσεις στις αποδοχές να είναι από 10% έως και 40%.

«Η ευελιξία με ανασφάλεια είναι το κύριο χαρακτηριστικό στην ελληνική αγορά εργασίας» επισημαίνει σε δηλώσεις του στο «Εθνος» ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββας Ρομπόλης.

Συνεχίζει τονίζοντας «τα στοιχεία που αναφέρθηκαν δείχνουν το νέο τοπίο στην ελληνική αγορά εργασίας, που έχει ως κύρια χαρακτηριστικά την ανασφάλιστη εργασία, τους χαμηλούς μισθούς, την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων, τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης και το υψηλό επίπεδο ανεργίας».

Σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, από το 2009 έως και το 2013 οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης -μερική και εκ περιτροπής εργασία- έχουν αυξηθεί κατά 73%. Συγκεκριμένα ο αριθμός των μερικώς απασχολούμενων από τα 272.561 άτομα το 2009 έφτασε στο τέλος του 2013 τα 440.433 άτομα.

Ραγδαία είναι η εξάπλωση της εκ περιτροπής εργασίας -δηλαδή όσων δουλεύουν λιγότερες από πέντε ημέρες την εβδομάδα- με τον αριθμό των συμβάσεων από 57.825 το 2009 να εκτιναχθεί στις 131.512 στο τέλος της περυσινής χρονιάς.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία για τη «μετατροπή» των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερική ή εκ περιτροπής εργασία. Μέσα στην περυσινή χρονιά 28.410 εργαζόμενοι πέρασαν από την πλήρη στη μερική απασχόληση, ενώ 29.644 στην εκ περιτροπής εργασία (ακόμα υψηλότερα είναι τα στοιχεία για το 2012).

Αξίζει να σημειωθεί πως πάνω από τις μισές συμβάσεις που πέρυσι μετατράπηκαν από πλήρη σε εκ περιτροπής εργασία έγιναν με μονομερή απόφαση του εργοδότη. Αντιθέτως τη διετία 2011-2012 η πλειοψηφία των συμβάσεων που μετατράπηκε από πλήρη σε εκ περιτροπής εργασία έγινε με συμφωνία εργοδότη και εργαζόμενου.

Στις περισσότερες περιπτώσεις όσοι αναγκάζονται να στραφούν στην εκ περιτροπής εργασία δουλεύουν τρεις ημέρες την εβδομάδα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον μισθό. Μάλιστα υπάρχουν και περιστατικά εργαζομένων που καλούνται να εργαστούν μία ή δύο μόνο ημέρες κάθε εβδομάδα.

Πρόβλημα για τα Ταμεία

Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως οι μειώσεις στους μισθούς θα συμπαρασύρουν σε επόμενη φάση και τις συντάξεις όσων σήμερα απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα. Εκτιμάται πως το ποσό που τελικά θα πάρουν από τα ασφαλιστικά ταμεία θα είναι μειωμένο από 20% έως 30% σε σχέση με αυτό που υπολόγιζαν πριν από την κρίση.

Η μείωση αυτή οφείλεται στο ότι οι εργαζόμενοι αναγκαστικά καταβάλλουν λιγότερα χρήματα για εισφορές στα ταμεία, είτε επειδή έχει μειωθεί ο μισθός είτε επειδή ο χρόνος απασχόλησής τους έχει μειωθεί. Ωστόσο λιγότερες εισφορές οδηγούν και σε χαμηλότερες συντάξεις.

ΣΕ 4 ΧΡΟΝΙΑ

Μειώσεις στους μισθούς έως και 35%

Από 30% έως 35% κατά μέσο όρο υπολογίζεται πως έχουν μειωθεί την τελευταία τετραετία οι μισθοί των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Οι μειώσεις στις αποδοχές έγιναν είτε με την υπογραφή νέων συμβάσεων είτε μέσα από την επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης.

Τις μεγαλύτερες απώλειες έχουν οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι κάτω των 25 ετών που ουσιαστικά μέσα στην κρίση είδαν να κάνουν φτερά τρεις μισθοί τον χρόνο! Ο κατώτερος μισθός για έναν νέο που πιάνει πρώτη φορά δουλειά διαμορφώνεται στα 511 ευρώ μεικτά (ακόμα χαμηλότερες είναι οι αποδοχές για τους μερικώς απασχολούμενους). Την ίδια στιγμή περισσότεροι από 850.000 εργαζόμενοι καλούνται να αντιμετωπίσουν σημαντικές καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών τους. Πρόκειται για περιπτώσεις που οι μισθοί καθυστερούν από τέσσερις έως και δεκαπέντε μήνες.

Σύγκριση με ΕΕ

Με βάση την έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ οι μέσες ετήσιες μεικτές αποδοχές στην Ελλάδα ανά απασχολούμενο είναι μικρότερες από αυτές της Σλοβενίας και της Κύπρου (όπου επίσης έχει μειωθεί ο πραγματικός μισθός) και ανέρχονται σε 21.930 ευρώ. Οι αντίστοιχες αποδοχές είναι περίπου 35.000 ευρώ στην Ισπανία, 39.000 ευρώ στη Γερμανία, 49.000 ευρώ στη Γαλλία και 45.000 ευρώ στην Ιρλανδία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το ότι την περίοδο 2010-2013 υποχωρούν σημαντικά και οι κατώτατες κλαδικές πραγματικές αποδοχές. Ενδεικτικά αναφέρεται πως μειώνονται κατά 18,8% στα ξενοδοχεία, 9,8% στο εμπόριο, 6,6% στην τσιμεντοβιομηχανία και 4,5% στη σιδηροβιομηχανία.

Τέλος, με βάση το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ το διάστημα 2010-2013 -σε τρέχουσες τιμές- οι αποδοχές εργασίας μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων μειώθηκαν κατά 41 δισεκατομμύρια. Μάλιστα εκτιμάται πως πρόκειται να μειωθούν κατά 2 επιπλέον δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς.

ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εργαζόμενοι παριστάνουν τους... τουρίστες

Γνωστά είναι τα κρούσματα ανασφάλιστων εργαζομένων που «παριστάνουν» τους τουρίστες και βουτάνε στη θάλασσα για να αποφύγουν τον έλεγχο. Ανάλογα περιστατικά είχαν καταγραφεί το καλοκαίρι και σε δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς και φαίνεται πως είναι η νέα «μόδα» στην αγορά εργασίας.

Με βάση τις καταγγελίες -που είχαν περιέλθει σε γνώση της Ομοσπονδίας εργαζομένων στον τουρισμό και στον επισιτισμό-, όταν έφτασαν οι ελεγκτές σε παραλιακές καφετέριες στη Χαλκιδική, δεκάδες εργαζόμενοι άρχισαν να βουτάνε στη θάλασσα. Πρόκειται για νέους που απασχολούνταν κυρίως ως σερβιτόροι και μπάρμαν και οι οποίοι ήθελαν να αποφύγουν τον έλεγχο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Παναγιώτη Προύντζο, μόνο ο ένας στους δέκα εργαζομένους στον κλάδο αμείβεται με βάση την κλαδική σύμβαση (μισθός, ρεπό κ.ά.) και έχει παράλληλα ασφαλιστική κάλυψη. Η πλειονότητα των εργαζομένων στον τουρισμό και στον επισιτισμό παίρνει «επίσημο» και «ανεπίσημο» μισθό.

Σε δύο κομμάτια

Συγκεκριμένα, στα χαρτιά οι αποδοχές διαμορφώνονται στα 586 (κατώτερο ημερομίσθιο) και για το ποσό αυτό δίνονται ασφαλιστικές εισφορές. Το υπόλοιπο ποσό μέχρι την κλαδική σύμβαση (π.χ. για τα ξενοδοχεία) συνήθως «σπάει» σε δύο κομμάτια: ένα ποσό δίνεται «μαύρα» στον εργαζόμενο και το υπόλοιπο δεν καταβάλλεται καθόλου.

Ενα από τα βασικότερα προβλήματα του κλάδου είναι και η «μαύρη εργασία». Στην Αθήνα εργαζόμενος ενημέρωσε την Ομοσπονδία πως απολύθηκε ύστερα από 30 χρόνια και όταν πήγε στο ασφαλιστικό ταμείο διαπίστωσε πως ο εργοδότης τον ασφάλιζε μόνο για 30 έως 40 μέρες τον χρόνο!


ΠΗΓΗ:patrastimes.gr

Από σήμερα προκαταβολές επιδόματος θέρμανσης έως 262,5 ευρώ – Πώς θα κάνεις την αίτηση

Από σήμερα προκαταβολές επιδόματος θέρμανσης έως 262,5 ευρώ – Πώς θα κάνεις την αίτηση
Εντός ολίγου τίθεται σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης κατά τη φετινή σεζόν. Όσοι θέλουν μπορούν μέσα από την εφαρμογή να υποβάλλουν αίτηση όχι μόνο για να εισπράξουν το επίδομα θέρμανσης μετά την αγορά του πετρελαίου αλλά ακόμη και να βάλουν στην τσέπη τους την προκαταβολή το ύψος της οποίας μπορεί να φτάσει έως τα 262,5 ευρώ ανάλογα με την επιφάνεια της κύριας κατοικίας αλλά και την περιοχή στην οποία βρίσκεται.
Εντός της ημέρας αναμένεται να επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που μετέδωσε το fpress σύμφωνα με τις οποίες θα αλλάξει το περιουσιακό κριτήριο για τη χορήγηση του επιδόματος έτσι ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι αξίες του ΕΝΦΙΑ. (θυμηθείτε τις πληροφορίες που μεταδώσαμε ΕΔΩ). 
Αυτό που ενδιαφέρει βέβαια περισσότερο είναι το ποσό που μπορείτε να εισπράξετε και ως επίδομα και ως προκαταβολή έτσι ώστε να κάνετε τους υπολογισμούς σας. Χρήσιμα θα σας φανούν τα ακόλουθα: 
Το ποσό του επιδόματος αλλά και της προκαταβολής για όλες τις περιοχές της χώρας θα το βρείτε ΕΔΩ 
Επίδομα χορηγείται στα φυσικά πρόσωπα για τις αγορές πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης που πραγματοποιούν από 15 Οκτωβρίου μέχρι και την 30 Απριλίου κάθε έτους ύστερα από σχετική αίτηση που υποβάλλεται μέχρι τις 30 Μαΐου κάθε έτους.
Η διαδικασία βήμα προς βήμα έχει ως εξής:
α) Οι ενδιαφερόμενοι, υποβάλλουν αίτηση μέσω εφαρμογής στο  δικτυακό τόπο www.gsis.gr, για να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης.
β) Στην αίτηση αναγράφονται κατά περίπτωση τα ακόλουθα στοιχεία:
- ο αριθμός Φορολογικού Μητρώου του αιτούντος – υπόχρεου φορολογικής δήλωσης,
- το ονοματεπώνυμό του,
- ο αριθμός των προστατευόμενων τέκνων του,
- η ένδειξη εάν επιθυμεί προκαταβολή,
- ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) που επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό και το ονοματεπώνυμο του πρώτου δικαιούχου,
- ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας,
- η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος,
- αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη καθώς και ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος,
- τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης,
- η ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία,
- τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου)
Παράλληλα οι διαχειριστές της πολυκατοικίας ή οι εκπρόσωποι των πολυκατοικιών ή οι εταιρίες διαχείρισης πολυκατοικιών, δηλώνουν στην εφαρμογή τα ακόλουθα στοιχεία:
- τον αριθμό φορολογικού μητρώου του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας,
- τον Α.Φ.Μ. της πολυκατοικίας, εφόσον υπάρχει,
- τον αριθμό της κοινόχρηστης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή μιας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που εκπροσωπεί την πολυκατοικία,
- τα χιλιοστά συμμετοχής των διαμερισμάτων στις δαπάνες θέρμανσης,
- το ονοματεπώνυμο των φυσικών προσώπων που διαμένουν στα διαμερίσματα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη.
γ) Τα πρόσωπα που δεν είναι πιστοποιημένοι χρήστες στο TAXISnet  για την είσοδό τους στην ηλεκτρονική αίτηση δηλώνουν, τον Α.Φ.Μ. και έναν αριθμό ειδοποίησης εκκαθαριστικού σημειώματος μιας εκ των δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος της τελευταίας πενταετίας.
δ) Στις περιπτώσεις που έχει αλλάξει κύρια κατοικία ο αιτών υποβάλλει νέα αίτηση.
ε) Αρχικές ή τροποποιητικές αιτήσεις προσώπων που δεν πληρούν τα κριτήρια απορρίπτονται αυτόματα από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με σχετική αιτιολογία.
στ) Δεν είναι αποδεκτή η χρήση του ίδιου αριθμού λογαριασμού τραπέζης (IBAN) από δύο διαφορετικούς δικαιούχους επιδόματος. Επίσης δεν είναι αποδεκτή η χρήση του ίδιου αριθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για περισσότερους από δύο δικαιούχους κατά την ίδια περίοδο θέρμανσης.
η) Όλα τα συνδεόμενα με την υποβαλλόμενη αίτηση δικαιολογητικά φυλάσσονται υποχρεωτικά από τους ενδιαφερόμενους για διάστημα πέντε (5) ετών.


ΠΗΓΗ:fpress.gr

ΕΚΕΔΑ: Οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Ελευσίνας, το δόλωμα στο παιχνίδι μεταξύ γάτας και ποντικιού.

.

Για άλλη μια φορά οι συνάδελφοί μας εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Ελευσίνας γίνονται τα εξιλαστήρια θύματα στο ατέρμονο παιχνίδι προσωπικών σχεδιασμών και τακτικών μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Διοίκησης των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

Για άλλη μια φορά οι προσπάθειές τους κινούνται και παίζονται με αναξιόπιστο τρόπο πάνω στις πλάτες των εργαζομένων, αδιαφορώντας για την φτώχεια και την εξαθλίωση που έχουν περιέλθει οι 600 οικογένειες, που παραμένουν απλήρωτες εδώ και 8 μήνες.

Τα όρια ανοχής και αντοχής όμως, εξαντλήθηκαν.

Το ποτήρι της υπομονής και της αγανάκτησης ξεχείλισε.

Και αυτό καταγράφηκε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο χθες, όταν οι εργαζόμενοι έκλεισαν την πύλη της εταιρείας , αποκλείοντας την έξοδο στους μετόχους και στον ιδιοκτήτη της εταιρείας.

Το μήνυμα που έστειλαν οι εργαζόμενοι είναι σαφές.

Είναι καιρός πλέον, να αναλάβουν οι υπεύθυνοι τις ευθύνες τους , ώστε να εξοφλήσουν στους εργαζόμενους όλα τα δεδουλευμένα τους.

Οι υπεύθυνοι πλέον έχουν και ονοματεπώνυμο, Ταβουλάρης, Σαμαράς, Αβραμόπουλος.

Έτσι, λοιπόν, καλούμε τους υπεύθυνους να αναλάβουν τις ευθύνες τους Τώρα, Σήμερα.

Ευθύνες που ανήκουν ολοκληρωτικά σε εκείνους και θα βαραίνουν ΠΛΕΟΝ τις δικές τους πλάτες για ό,τι συμβεί από εδώ και στο εξής.



ΠΗΓΗ:ekeda.gr

Με εντολή Σαμαρά-Βενιζέλου ο Μανιάτης σβήνει το λιγνίτη και παραδίδει την ηλεκτροπαραγωγή της χώρας στο φυσικό αέριο.


Το 1968 "ο πιο καλός ο μαθητής" ήταν ο αξέχαστος Ντίνος Ηλιόπουλος και το ομώνυμο τραγούδι του Γιώργου Ζαμπέτα άφηνε εποχή, τραγουδιέται και σήμερα με το ίδιο κέφι. Το 2014 "ο πιο καλός ο μαθητής στην τάξη" της Γερμανικής έμπνευσης "πράσινης ανάπτυξης" είναι αναμφισβήτητα ο Μανιάτης. Το επιβεβαίωσε ο επικεφαλής της γερμανικής Younicos, μιας εταιρείας που έχει στήσει το "Republic of Yunicos" (sic), πουλάει συστήματα μπαταριών για συνεργασία με ΑΠΕ και θέλει να κάνει τη Σίφνο "πράσινο νησί".

Δεν χρειαζόμασταν όμως τη Γερμανική εταιρεία για να μας το πει, καθώς το επιβεβαίωσε ο ...
ίδιος ο Μανιάτης την περασμένη Παρασκευή 17 Οκτ 2014, απαντώντας στην Ολομέλεια της Βουλής σε ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Αναγνωστάκη για το "Βασικό πρόβλημα απουσίας στρατηγικού σχεδιασμού για τα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα", που επεσήμανε η Κομισιόν. Απολαύστε το Μανιάτη στο ενός λεπτού βίντεο που απομονώσαμε από τη σχετική συζήτηση:

Κατά το Μανιάτη λοιπόν "προοδευτικό είναι" να ρημάζεις τον ενεργειακό τομέα της χώρας, παραδίδοντάς τον βορά στα γερμανικά συμφέροντα των αιολικών, "δεδομένου ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμα τον εθνικό στόχο έτσι όπως αυτός έχει προσδιοριστεί". Πώς να μη τον λατρεύει μετά ο Γκάμπριελ; Το στόχο που έβαλε η Υπουργική απόφαση της αλήστου μνήμης Μπιρμπίλη τον Οκτώβριο 2010, που καθόρισε την αναλογία αιολικών προς Φ/Β το 2020 σε 7500MW προς 2200MW κι από τότε δεν αναθεωρήθηκε. Τα Φ/Β τρέξαμε και τα βάλαμε όλα μέχρι το 2013 αντί για το 2020, μη τυχόν και δεν προλάβουμε, αλλά τα αιολικά σκόνταψαν, μέχρι τώρα έχουμε "μόνο" 1902MW. Σύμφωνα με το Μανιάτη λοιπόν, μπορούμε να βάλουμε ακόμα 5598MW! Αιολικά που "συνεισφέρουν στην πραγματική οικονομία" κατά το Μανιάτη, την οικονομία των δανειστών μας βέβαια, όχι τη δική μας. Αιολικά που θα μας κοστίσουν πάνω από 8 δισ. ευρώ, λεφτά που η χρεοκοπημένη χώρα δεν τα έχει και δεν αντέχει να τα δανείζεται για ενεργειακά συστήματα αξιοπιστίας ισχύος 10%, σύμφωνα με τη Μελέτη Επάρκειας Ισχύος 2013-2020 του ΑΔΜΗΕ.

Ο συνδυασμός της συμφωνίας της Ελλάδας σε μείωση των "αερίων θερμοκηπίου" κατά 40% ως το 2030, με τα 7500MW αιολικά το 2020, που εξακολουθεί και θέλει ο Μανιάτης στο τέλος του 2014, οδηγεί μονοσήμαντα σε ένα συμπέρασμα: με εντολή Σαμαρά-Βενιζέλου ο Μανιάτης σβήνει το λιγνίτη και παραδίδει την ηλεκτροπαραγωγή της χώρας στο φυσικό αέριο. Τα αιολικά δεν ηλεκτροδοτούν, ακόμα και η Younicos το λέει, τα αιολικά υπάρχουν για να εισπράττουν επιδοτήσεις και να δουλεύει η γερμανική βιομηχανία ανεμογεννητριών και δικτύων υψηλής τάσης. Το φυσικό αέριο ηλεκτροδοτεί, αλλά αέριο ΔΕΝ έχουμε, λιγνίτη έχουμε, μια χαρά ηλεκτροδοτούσαμε τη χώρα για 60 χρόνια και μπορούμε να συνεχίσουμε για άλλα 60 (και βάλε).

Πριν από ακριβώς 4 χρόνια, στις 15 Οκτωβρίου 2010, ο Μανιάτης είχε πει στη Βουλή: "Πλήρης αντικατάσταση των περισσότερων μονάδων της ΔΕΗ που καίνε λιγνίτη με μονάδες ίδιας, ή ανάλογης δυναμικότητας που θα καίνε πια το πολύ πιο ευγενές καύσιμο, το φυσικό αέριο". Αυτή την ίδια, βαθιά λαθεμένη πολιτική, που ξεκίνησε πριν 15 χρόνια, όταν έδωσαν άδειες για "βαριές" μονάδες αερίου, με τα κατά τον ΑΔΜΗΕ "υψηλά τεχνικά ελάχιστα", αυτή συνεχίζουν και σήμερα, σαν να μη χρεοκόπησε ποτέ η χώρα, σαν να μας περισσεύουν λεφτά για να εισάγουμε καύσιμα που δεν χρειαζόμαστε. 

Μόνο αν βρούμε αέριο στην Κρήτη και το βγάλουμε φθηνά θα έχει κάποιο νόημα η πολιτική της κυβέρνησης. Αλλά, η συγχωρεμένη η γιαγιά μου, που ήταν του Δημοτικού καθώς τότε τα κορίτσια δεν πήγαιναν πολλές τάξεις στο σχολείο, πάντα μου έλεγε: "δεν χαλάς αυτό που έχεις για κάτι που δεν έχεις". Δεν χαλάς τη λιγνιτική βιομηχανία που έχεις ήδη στημένη, με επενδύσεις που έχεις ήδη κάνει, με Ελληνική πρώτη ύλη, με Ελληνική προστιθέμενη αξία, με χιλιάδες Έλληνες εργαζόμενους, για κάτι που δεν υπάρχει, όπως είναι το φυσικό αέριο. Αέριο που είναι 100% εισαγόμενο και τους αγωγούς ελέγχουν οι Ρώσοι και οι Τούρκοι.

Δυστυχώς, το είχαμε επισημάνει απ' την πρώτη-πρώτη ανάρτηση, με την οποία ξεκίνησε αυτό το ιστολόγιο πριν από 10 μήνες: βάζουμε πολλές ΑΠΕ για να καταλήξουμε να καίμε πολύ φυσικό αέριο, καθώς είναι πολλά τα λεφτά στην ενέργεια ...

Ώρα λοιπόν είναι να τελειώνουμε με το σάπιο πολιτικό σύστημα, που οδήγησε τη χώρα σε χρεοκοπία σε καιρό ειρήνης και μυαλό δεν αλλάζει με τίποτα ...



ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

ΕΛΠΕ: Η προστιθέμενη αξία της Ελευσίνας μετά την επένδυση

ΕΛΠΕ: Η προστιθέμενη αξία της Ελευσίνας μετά την επένδυση
Στο πιο κερδοφόρο διυλιστήριο στην περιοχή της Μεσογείου αναδεικνύεται η μονάδα των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα ύστερα από την επένδυση 1,4 δισ ευρώ, σύμφωνα με μελέτες ανεξάρτητων οίκων, όπως τόνισε σε παρουσίαση της η Διοίκηση της εταιρείας. 

Με την επένδυση, όπως τόνισαν ο διευθυντής επενδυτικών σχέσεων κ. Βασίλης Τσάιτας και ο διευθυντής Έργου κ. Διονύση Ρούτση, η μονάδα της Ελευσίνας μπορεί να ικανοποιεί τις ελλειμματικές ανάγκες σε ντίζελ τόσο προς την Ευρώπη όσο προς Τουρκία και Δυτ. Αφρική. 

Ταυτόχρονα με τη νέα επένδυση αυξήθηκαν τα περιθώρια της διύλισης καθώς από αρνητικά που ήταν πριν την επένδυση (-6 δολ.) τώρα είναι θετικά (4,1 δολ.) ύστερα από την παραγωγή προϊόντων ντίζελ και βενζίνης υψηλής προστιθέμενης αξίας


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΕ & ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΜΕΛΩΝ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

.
Διανύουμε μια περίοδο ριζικής συρρίκνωσης των δημοσίων κοινωνικών αγαθών και δικαιωμάτων . 
Υγεία, παιδεία, νερό, ενέργεια «απελευθερώνονται», «αναδιαρθρώνονται», ιδιωτικοποιούνται με τις 
ίδιες σαθρές δικαιολογίες ότι δήθεν θα ωφεληθεί η κοινωνία από τον «ελεύθερο ανταγωνισμό» και την πτώση τιμών.
Γνωρίζουμε καλά ποιο είναι το πραγματικό πρόσωπο των ιδιωτικοποιήσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ε.Ε. . Ειδικότερα στο χώρο της ενέργειας η σταδιακή ιδιωτικοποίηση εταιρειών στρατηγικής σημασίας έχει αποδεδειγμένα αυξήσει την τιμή διάθεσης των προϊόντων εις βάρος μικρομεσαίων επιχειρήσεων και καταναλωτών.
Βάσει στοιχείων της Eurostat σε χώρες που απελευθερώθηκε η αγορά του φυσικού αερίου αντί της 
μείωσης επήλθε αύξηση τιμών . Ενδεικτικά αναφέρουμε :
Μεταξύ 2002 και 2007 (έτος βάσης το 2002) - για οικιακούς καταναλωτές για ένα Gj
συμπεριλαμβανομένων όλων των φόρων που καταβάλλονται στην Ε.Ε.- υπήρξε αύξηση στην Μεγάλη Βρετανία 68,72%, στην Γερμανία 55,96%, στην Αυστρία 35,05% κλπ.
Μεταξύ 2010 και 2013 (έτος βάσης το 2010) - για οικιακούς καταναλωτές για ένα Gj μη
συμπεριλαμβανομένων των φόρων που καταβάλλονται στην Ε.Ε. - υπήρξε αύξηση στην Μεγάλη 
Βρετανία 35,12%, στην Γερμανία 21,45% , στην Αυστρία 27,55% κλπ.
Τα «οφέλη» των ιδιωτικοποιήσεων για τους εργαζόμενους σε μια σειρά από κλάδους, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ε.Ε., είναι ήδη γνωστά σε όλους. Μείωση προσωπικού, ελαστικές και προσωρινές μορφές απασχόλησης, εκ περιτροπής και ανασφάλιστη εργασία, μείωση εισοδήματος κλπ.
Η άποψη ότι οι ιδιωτικοποιήσεις και το χρήμα «που θα εισρεύσει» είναι προς το συμφέρον των 
εργαζομένων στον κλάδο, με σκοπό να μην αντιδράσουν γιατί θα «ωφεληθούν», αποτελεί ανυπόστατο ψεύδος. 
Στην πραγματικότητα, δεν υπήρχε ποτέ έως σήμερα μία ενιαία ενεργειακή στρατηγική πολιτική υπό 
δημόσιο έλεγχο και κοινωνικό πρόσημο . Αντιθέτως η ακολουθούμενη πολιτική αποτελούσε μέρος ενός σχεδίου για την πλήρη και άνευ όρων εκποίηση της δημόσιας ενεργειακής περιουσίας για την 
εξυπηρέτηση επιχειρηματικών ομίλων .
Ο αγώνας απέναντι στην εκποίηση του εθνικού πλούτου είναι κεντρική πολιτική μάχη.
 Οι εργαζόμενοι στον κλάδο καλούμαστε να αντισταθούμε προασπίζοντας τα συμφέροντα της κοινωνίας.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας μπροστά στις διαφαινόμενες αρνητικές εξελίξεις που 
σηματοδοτούνται και από τον λεγόμενο «οδικό χάρτη για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού 
αερίου», μαζί με τα 7 πρωτοβάθμια σωματεία του κλάδου αναλαμβάνει άμεσα πρωτοβουλίες για: 

· Ενημέρωση των εργαζόμενων του κλάδου και της ευρύτερης κοινής γνώμης για τις αρνητικές 
συνέπειες της απελευθέρωσης αγοράς φυσικού αερίου και των ιδιωτικοποιήσεων στο χώρο της 
Ενέργειας.
· Γνωστοποίηση των θέσεών μας προς την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα.
· Δημοσιοποίηση των επιστημονικών - οικονομοτεχνικών στοιχείων που τεκμηριώνουν τις θέσεις μας.
Η δράση της Ομοσπονδίας κινείται στις αρχές ότι:
· Η ενέργεια αποτελεί κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.
· Η ασφαλής και απρόσκοπτη πρόσβαση στην ενέργεια για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών είναι υποχρέωση της πολιτείας.
· Οι ενεργειακές υποδομές έχουν πληρωθεί από τον Έλληνα φορολογούμενο και αποτελούν περιουσία του Ελληνικού λαού.
· Ο δημόσιος έλεγχος των υποδομών αυτών αποτελεί προϋπόθεση για την εξασφάλιση των κοινωνικών ενεργειακών αναγκών και πρώτιστο ζήτημα εθνικής ασφάλειας.
Με αίσθημα ευθύνης απευθυνόμαστε στην κυβέρνηση, τα κόμματα και την ελληνική κοινωνία και 
ζητάμε άμεσα :
· Την απόσυρση του υπό κατάθεση Νομοσχεδίου για την απελευθέρωση της αγοράς του φυσικού 
αερίου, ώστε να μπει ένα τέλος στην εξελισσόμενη ιδιωτικοποίηση του που με τον κατακερματισμό 
των δραστηριοτήτων παροχής και διαχείρισης δικτύων φυσικού αερίου θα έχει ως αποτέλεσμα την 
αύξηση της τελικής τιμής στον καταναλωτή.
· Την εξασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας με πλήρη και ισότιμα εργασιακά δικαιώματα και την 
κατάργηση των ευέλικτων και ελαστικών μορφών απασχόλησης που σήμερα διέπουν τον κλάδο, 
σαν βασική προϋπόθεση ασφαλούς και ποιοτικής λειτουργίας των ενεργειακών συστημάτων.

                            Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

                                               ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΕΛΗ 
ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΕΠΑ ΑΤΤΙΚΗΣ)
ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΑΕΡΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΕΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ)
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΑΕΡΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (ΕΠΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ)
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΔΕΠΑ (ΣΕΔΕΠΑ)
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ – ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΕΠΑ (ΣΕΦΑ ΔΕΠΑ)
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΔΕΣΦΑ (ΣΕΔΕΣΦΑ)
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ (ΠΣΕΦΑ)

Παραμένει το «μπλόκο» στα Ναυπηγεία Ελευσίνας από εργαζόμενους


Αποκλεισμένη παραμένει η είσοδος των ναυπηγείων Ελευσίνας από εργαζόμενους, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την μη καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Οι 600 εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι από τον Αύγουστο τους δόθηκε έναντι μισθών 250 ευρώ και έκτοτε τίποτε απολύτως με αποτέλεσμα να τους οφείλονται δεδουλευμένα εννέα μηνών.

Εντός των εγκαταστάσεων των ναυπηγείων βρίσκονται από το πρωί της Δευτέρας αποκλεισμένα τα μέλη της διοίκησης, με τους διαμαρτυρόμενους εργαζόμενους να απειλούν ότι δεν θα επιτρέψουν την έξοδό τους σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.


ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Σήμερα αναμένεται η εξαγγελία των μέτρων αντίδρασης της Λευκωσίας στις τουρκικές προκλήσεις


Σήμερα αναμένεται η εξαγγελία των περαιτέρω μέτρων αντίδρασης της Λευκωσίας για τις τουρκικές προκλήσεις με το… σεργιάνι του σεισμογραφικού Barbaros στο οικόπεδο 3 νατιοανατολικά της Κύπρου, όπως δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, που διήρκεσε πέραν των τρεισήμισι ωρών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση υπήρξε ομόφωνη καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τα κόμματα για όλες τις εξελίξεις ενώ σε κλίμα συναντίληψης ακούστηκαν εισηγήσεις τόσο από τους Αρχηγούς των Κομμάτων όσο και από τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. H συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο θα συνεχιστεί σήμερα.

Όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος:

Κατά τη χθεσινή Σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τα μέλη του Συμβουλίου για τις παρατηρηθείσες παραβιάσεις της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας από το ερευνητικό σκάφος Barbaros και τα πολεμικά σκάφη που το συνοδεύουν. Ομόφωνη και καταδικαστική ήταν η θέση του συνόλου των μελών του Εθνικού Συμβουλίου για τις εν λόγω απαράδεκτα παράνομες ενέργειες.

Εν συνεχεία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε ενδελεχώς για το σύνολο των μέχρι σήμερα ενεργειών της Κυβέρνησης όπως αυτές είχαν αποφασισθεί κατά τη διάρκεια της Συνόδου των Αρχηγών των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων στις 7 Οκτωβρίου, μετά την παράνομη έκδοση από την Τουρκία της οδηγίας προς ναυτιλλoμένους.

Ταυτόχρονα, όπως μετέδωσε το sigmalive ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για τα όσα συνέβησαν από την τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου μέχρι σήμερα. Στη συνέχεια, μέσα σε ένα κλίμα συναντίληψης, ακούστηκαν εισηγήσεις και κατατέθηκαν προτάσεις από το σύνολο των Αρχηγών των Κομμάτων και τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Χριστόφια, σήμερα θα ολοκληρωθεί η ανταλλαγή απόψεων και η εξαγγελία των περαιτέρω μέτρων αντίδρασης στην τουρκική προκλητικότητα.


ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Μικρές απώλειες για το αργό


Με οριακές απώλειες ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Δευτέρας το αργό, έπειτα από δύο διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις.

Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Νοεμβρίου έχασε 4 cents στα 82,71 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το συμβόλαιο του Νοεμβρίου λήγει την Τρίτη και το μεγαλύτερο μέρος του όγκου στην αγορά μετακινήθηκε στο συμβόλαιο του Δεκεμβρίου, το οποίο υποχώρησε 15 cents στα 81,91 δολ. το βαρέλι. 

Το αργό τύπου Brent έχασε 76 cents ή 0,9% στα 85,40 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe.


ΠΗΓΗ.capital.gr

Οι ΑΟΖ ανεβάζουν το θερμόμετρο


Η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων είναι μία πολύ σοβαρή υπόθεση για την Ελλάδα, για την Οικονομία της και τη μελλοντική γεωπολιτική της αξία. Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει η Τουρκία τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας αποδεικνύει ότι η επίκληση του διεθνούς δικαίου δεν είναι ικανή από μόνη της για να γίνει το σωστό και νόμιμο. Αν και εφόσον σκοπεύουμε να εκμεταλλευτούμε τον πλούτο μας, αυτό δεν μπορεί να συμβεί μόνο με καλές δημόσιες σχέσεις. 

Υπάρχουν δύο απόψεις για την ολοένα αυξανόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας. Η πρώτη υποστηρίζει ότι σχετίζεται με τη στάση της στη συριακή κρίση και τις αντιδράσεις που προκαλεί η πολιτική της. Η δεύτερη είναι ότι η Τουρκία θεωρεί ότι με τον άλφα ή βήτα τρόπο δικαιούται μερίδιο από τα κυπριακά και ελληνικά κοιτάσματα και ότι θα τα διεκδικήσει με κάθε τρόπο. 

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα για ποιο λόγο το κάνει, εκείνο που ισχύει οπωσδήποτε είναι ότι η συμπεριφορά της μας δείχνει ότι η στάση της εξακολουθεί να είναι επιθετική, τυχοδιωκτική και επικίνδυνη. 

Μεταξύ των δύο "σεναρίων" θα προτιμούσαμε το δεύτερο, χωρίς αυτό να αποκλείει ότι συγκυριακά μπορεί να εξυπηρετούνται και άλλοι στόχοι. Αν πάντως έχουμε δίκιο, τότε θα πρέπει να περιμένουμε πολλές προκλήσεις στο επόμενο χρονικό διάστημα κι όχι μόνο τις κρουαζιέρες που πραγματοποιούν πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στα ελληνικά νησιά. 

Η Ευρώπη δεν έχει παίξει τίμια σε αυτό το παιγνίδι. Δεν έχει προστατεύσει, ως όφειλε, τα δύο κράτη μέλη της. Από τη μία η Ελλάδα και η Κύπρος θα πρέπει να υπακούουν στις εντολές των Βρυξελλών, αλλά από την άλλη η Ευρώπη δεν έχει καν την διάθεση να βγάλει έστω μία ανακοίνωση στήριξης για την προάσπιση του δικαίου. Κάτι που έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Ρωσία! Για την ιστορία, η σχετική ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου μπλοκαρίστηκε από τους σοσιαλιστές και τον αρχηγό τους κ. Σουλτς. Να το θυμηθούν αυτό στις επόμενες συναντήσεις μαζί του οι κ.κ. Βενιζέλος και Θεοδωράκης. 

Λένε ότι αν δεν έχει κανείς νύχια να ξυστεί δεν θα πρέπει να περιμένει από άλλους να τον ξύσουν. Κι αυτό είναι απόλυτα σωστό. Το κακό είναι ότι είμαστε εξαιρετικά αδύναμοι, λόγω των συνεπειών της οικονομικής κρίσης. Δεν είναι εύκολο να αυξήσουμε τις δαπάνες για πολεμικό υλικό στον βαθμό που θα επιθυμούσαμε. Και δεν είναι δυνατόν να μας κουνούν το δάκτυλο για κάθε τι που θεωρούν ότι δεν το κάνουμε σωστά και την ίδια ώρα να μπλοκάρουν ακόμη και ψηφίσματα στην Ευρωβουλή. Να μην φανταστούμε, δηλαδή, να ζητήσουμε από την Ενωμένη Ευρώπη να στείλει πλοία στις κυπριακές ΑΟΖ...



ΠHΓΗ:capital.gr