Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

ΕΓΚΛΗΜΑ: Κατα 16,1 δις ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ το χρεος για το 2015, απο οτι το 2009! Δεν ειναι “λάθος συνταγή” ειναι ληστεία.


Δεν χρειάζεται να είσαι οικονομολόγος για να διαπιστώσεις οτι στην Ελλαδα έγινε η μεγαλύτερη ληστεία της σύγχρονης ιστορίας. Ενα χρεος ομολογιακό – άρα και διαχειρισιμο – με όρους εθνικού δικαίου, μετατρέπεται σε μια νύχτα σε ενυπόθηκο βρετανικού δικαίου. Άρα, ανελαστικό.
Στο μεσοδιάστημα και για 5 χρονια, εσύ πληρώνεις:
-Την βενζίνη στο διπλάσιο
-το πετρέλαιο θέρμανσης στο τριπλάσιο.
-Τέλη κυκλοφοριας στο διπλάσιο & φόρο πολυτελείας.
-650% παραπάνω φόρο για το σπιτι σου.
-110% παραπάνω το ρεύμα.
-75 δις Ευρώ απο τις καταθέσεις σου.
-105 δις Ευρώ απο το κούρεμα ασφαλιστικών ταμείων, μικρομολογιουχων κλπ.
– το 40% του μισθού ή της σύνταξης σου
-Την συμμετοχή σου στα φάρμακα και στις εξετάσεις.
-αυξημένο ΦΠΑ
κλπ κλπ.
Και έρχονται λοιπόν μετα απο 5 χρονια και σε ενημερώνουν οτι το χρεος σου οχι μονον δεν εχει εξαφανιστεί, αλλά το αντίθετο, εχει αυξηθεί σε σύγκριση με το 2009!
Και εσύ αναρωτιέσαι “μα που πήγαν ολα αυτα τα δις που πλήρωσα”;
Μα φυσικά στις τσέπες αυτων που σε “έσωσαν” αδελφέ. Η μεγαλύτερη ληστεία εθνικού και ιδιωτικού πλούτου στην σύγχρονη ιστορία.


ΠΗΓΗ:olympia.gr

Δείτε πώς μπορείτε να εντοπίσετε ποιος σας τηλεφωνεί με απόκρυψη


Πολλοί άνθρωποι είχαν την ατυχία να δεχτούν κλήσεις με απόκρυψη οι οποίες είναι άκρως ενοχλητικές και πολλές φορές έχουν την μορφή «φάρσας».

Σε κάποιες περιπτώσεις οι κλήσεις με απόρρητο αριθμό είναι εξυβριστικές, συκοφαντικές ή ακόμα και απειλητικές. Το μόνο που μπορεί να σκεφτεί όποιος δέχεται μία τέτοια κλήση είναι το πως μπορεί να σταματήσει τον άνθρωπο που το καλεί.

Και όμως υπάρχει λύση και σε περίπτωση που δεν ξέρετε τα στοιχεία του ανθρώπου που σας καλεί, μπορείτε να μάθετε το νούμερο του:

Επικοινωνήστε με την υπηρεσία παροχής επικοινωνίας που χρησιμοποιείτε και ζητήστε να μην δέχεστε κλήσεις με απόκρυψη. Σε περίπτωση που το κάνετε αυτό, όταν σας καλούν με απόκρυψη θα δείχνει ότι μιλάτε. Μπορείτε επίσης να κάνετε αίτηση στον υπόχρεο πάροχο για την εξουδετέρωση της απόκρυψης του καλούντος για περιορισμένο χρονικό διάστημα, με σκοπό τον εντοπισμό ενοχλητικών ή κακόβουλων κλήσεων (ΦΕΚ B 1853 – 21.12.2006). Στην δεύτερη αυτή περίπτωση όποιος σας καλεί με απόκρυψη θα ακούει ένα ηχογραφημένο μήνυμα (πριν χτυπήσει καν το δικό σας τηλέφωνο) ότι η απόκρυψή του έχει εξουδετερωθεί.

Μόλις μάθετε το νούμερο που σας καλεί με απόκρυψη, ανοίγει ο δρόμος για τον εντοπισμό του ανθρώπου που σας ενοχλεί. Οι εισαγγελικές, ανακριτικές και προανακριτικές Αρχές, πολύ δε περισσότερο τα Δικαστικά Συμβούλια και τα Δικαστήρια, δικαιούνται να ζητούν από τους παρόχους των Υπηρεσιών Επικοινωνίας, μέσω του διαδικτύου τα ηλεκτρονικά ίχνη μιας εγκληματικής πράξεως, την ημεροχρονολογία και τα στοιχεία του προσώπου στο οποίο αντιστοιχεί το ηλεκτρονικό ίχνος, από τους λοιπούς δε παρόχους των υπηρεσιών επικοινωνίας τα «εξωτερικά στοιχεία» της επικοινωνίας (αριθμός κλήσεως, στοιχεία καλούντος – καλουμένου, ώρα κλήσης κ.λπ.) και ο πάροχος υποχρεούται να τα παραδίδει χωρίς να είναι αναγκαίο να προηγηθεί άδεια κάποιας Αρχής και ιδίως της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ).


ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Πρόωρη συνταξιοδότηση με 20ετία και ποσοστό αναπλήρωσης 48,5%

Πρόωρη συνταξιοδότηση με 20ετία και ποσοστό αναπλήρωσης 48,5%
Στα 360 ευρώ κλείδωσε η βασική σύνταξη για το 2015, παραμένουν όμως ανοιχτά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και το ύψος των συντάξεων.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή στο κάδρο των αλλαγών μπαίνουν τα ειδικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και η θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης με 15ετία με 4.500 μέρες ασφάλισης, με την τρόικα να θέλει να ανέβει στα 20 χρόνια και τα 6.000 ένσημα. 

Η κυβέρνηση να αναμένεται να επιδιώξει οι όποιες αποφάσεις να παρθούν την άνοιξη του 2015, με κεντρικό επιχείρημα πως ακόμη και αν “περάσουν” από τη Βουλή οι αλλαγές, δεν θα ισχύσουν άμεσα, καθώς απαιτείται σεβασμός των ώριμων συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα,  κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Αθήνα, η τρόικα, επεσήμανε ότι τα πραγματικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης είναι πολύ μικρότερα από τα θεσμοθετημένα και απαίτησε μείωση των συνταξιοδοτικών δαπανών.

Η τρόικα διαπιστώνει ότι το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα παραμένει “γενναιόδωρο” και ως εκ τούτου, για να αυξηθεί η βιωσιμότητά του θα πρέπει να αυξηθεί η ανταποδοτικότητα των εισφορών σε σχέση με τις παροχές ή και να μειωθεί το ποσοστό αναπλήρωσης και έτσι να μειωθούν οι συνταξιοδοτικές δαπάνες.

Στο “συρτάρι” του υπουργού Εργασίας βρίσκονται ακόμη και εισηγήσεις να “τρέξει” την εφαρμογή του νόμου 3863 του 2010 (Λοβέρδου – Κουτρουμάνη) προκειμένου να εφαρμοστεί η μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης των συντάξεων από το 95,7 στο 48,5% για την περίοδο 2020-2060.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Αν ζούσε ο Γαλιλαίος θα έλεγε "Και όμως, δεν λιώνει!" Μήπως αντί για "υπερθέρμανση", μας έλθει η "υπερψύξη" του πλανήτη;

Το Goddard Space Flight Center της NASA στο Maryland είναι το μεγαλύτερο κέντρο μελέτης της Γης, του Ήλιου, του ηλιακού συστήματος και του σύμπαντος. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 παρακολουθεί συστηματικά με δορυφόρους την έκταση του πάγου στις πολικές περιοχές. Πριν τρεις μέρες λοιπόν ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τις δορυφορικές φωτογραφίες η παγοκάλυψη της Ανταρκτικής έφθασε σε νέα επίπεδα ρεκόρ από το 1979.

Στις 19 Σεπτεμβρίου ο κινητός μέσος όρος πέντε ημερών της έκτασης του πάγου στη θάλασσα της Ανταρκτικής ...
ξεπέρασε τα 20 εκατομμύρια τετρ. χιλιόμετρα για πρώτη φορά απ' το 1979, όπως φαίνεται στη φωτογραφία. Η κόκκινη γραμμή δείχνει τη μέση μέγιστη έκταση στο διάστημα 1979-2014. 

Το πρόβλημα τώρα είναι ότι οι επιστήμονες ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΓΙΑΤΙ αυξάνεται ο πάγος της Ανταρκτικής και διερευνούν μια σειρά από αιτίες. Τα "εξελιγμένα" μοντέλα τους και οι "υπερυπολογιστές" δεν είναι ικανά να δώσουν εξήγηση. Κατά τα λοιπά στο IPCC του ΟΗΕ μιλούν με σιγουριά για "ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή" ...

Η αύξηση του πάγου στην Ανταρκτική ισοσταθμίζει το 1/3 της απώλειας πάγου στον άλλο πόλο, στην Αρκτική, καθώς από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 η Αρκτική χάνει κατά μέσο όρο 20.800 τετρ. μίλια το χρόνο, ενώ η Ανταρκτική κερδίζει κατά μέσο όρο 7.300 τετρ. μίλια πάγου το χρόνο. 


Μόλις το Δεκέμβριο 2007, όπως μετέδιδε πανηγυρικά το BBC,  Αμερικανοί επιστήμονες του Naval Postgraduate School στο Monterey της California, δήλωναν πως, σύμφωνα με τα μοντέλα τους,  ο Αρκτικός Ωκεανός θα ήταν ελεύθερος από πάγους και κατάλληλος για ναυσιπλοϊα έως το 2013! 

Και μάλιστα θεωρούσαν αυτή την προσέγγιση και συντηρητική! Και Βρετανός καθηγητής του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ συμφωνούσε κι επιβεβαίωνε τα μοντέλα. 

Ήρθε το 2013, πέρασε σχεδόν και το 2014 και τα μοντέλα πήγαν περίπατο: ο πάγος όχι μόνο δεν έλιωσε, αλλά αυξήθηκε κιόλας!

Θυμίζουμε, το είχαμε γράψει και τον Ιανουάριο, ότι μπορεί ο πάγος της Αρκτικής να έχει λιώσει με τον πιο πάνω ρυθμό απ' τα τέλη της δεκαετίας του 1970, αλλά, όπως πάλι η NASA ανακοίνωσε, (NASA National Snow and Ice Data Centre - NSIDC), ο Αρκτικός πάγος ΑΥΞΗΘΗΚΕ 29% τον Αύγουστο 2013 σε σχέση με τον Αύγουστο 2012, κατά 533.000 τετρ. μίλια!

Βαρύγδουπες εκφράσεις όπως "previous projections had underestimated the processes now driving ice loss - οι προηγούμενες προβολές είχαν υποεκτιμήσει τις διεργασίες που οδηγούν τώρα την απώλεια του πάγου", "In the end, it will just melt away quite suddenly - στο τέλος απλά θα λιώσει εντελώς ξαφνικά", "We use a high-resolution regional model for the Arctic Ocean and sea ice forced with realistic atmospheric data - Χρησιμοποιούμε ένα υψηλής ανάλυσης τοπικό μοντέλο για τον Αρκτικό Ωκεανό και το θαλάσσιο πάγο ενισχυμένο με ρεαλιστικά ατμοσφαιρικά δεδομένα", "expert on Arctic ice - ειδικός στον Αρκτικό πάγο", χρησιμοποιήθηκαν για ενίσχυση της "μοναδικής αλήθειας" ότι ο πάγος λιώνει. 

Ο Αλ Γκορ, ο προπαγανδιστής της "άβολης αλήθειας", χρησιμοποίησε τις συγκεκριμένες πιο πάνω προβλέψεις για τον πάγο που λιώνει στην ομιλία του κατά την παραλαβή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στο Όσλο. 

Σας είχαμε πει τον Απρίλιο για τα σημάδια ένός νέου Μακαρθισμού, που φαίνεται να αναπτύσσεται σε βάρος επιστημόνων που αποτραβιούνται απ' τις πολιτικοποιημένες και "πειραγμένες" εκθέσεις του IPCC. Τα "εξελιγμένα μοντέλα" που γίνονται "με χρήση υπερυπολογιστών" πέφτουν και γκρεμοτσακίζονται το ένα μετά το άλλο. Θα μείνουμε στο "Πίστευε και μη ερεύνα"; Αν ζούσε στις μέρες μας ο Γαλιλαίος μάλλον θα έλεγε "Και όμως, δεν λιώνει!

Μήπως γι' αυτό το νέο "Ιερό Ευαγγέλιο" της Ευρ. Ένωσης λέγεται "ενεργειακή αποδοτικότητα" κι ετοιμάζουν προγράμματα μόνωσης των σπιτιών; Επειδή έρχεται όχι πια η "υπερθέρμανση", αλλά η "υπερψύξη" του πλανήτη; Και γι' αυτό αυξάνονται οι πάγοι στους πόλους; 

Θα περιμένουμε με ενδιαφέρον τη Σύνοδο του ΟΗΕ (COP 21) για το κλίμα το Δεκέμβριο στο Παρίσι ... Κρατώντας πολύ μικρό καλάθι 



ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Η Ευρώπη ενισχύσει την αποθήκευση φυσικού αερίου


Η Ευρώπη πρόκειται να ενισχύσει τα επόμενα χρόνια τις δυνατότητές της στην αποθήκευση φυσικού αερίου, προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει καλύτερα ενδεχόμενες κρίσεις στις σχέσεις της με τη Ρωσία, όπως εκτιμά το Cedigaz.

Σήμερα υπάρχουν αποθήκες συνολικής χωρητικότητας 44 δις. κ.μ. παγκοσμίως, με τις μισές από αυτές να βρίσκονται επί ευρωπαϊκού εδάφους. Μακροπρόθεσμα, σχεδιάζεται ο υπερδιπλασιασμός τους και όπως εξηγεί ο γενικός γραμματέας του Cedigaz, Τζόφρι Χουρό, «υπάρχουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες που το επιθυμούν για διαφορετικούς λόγους, όπως την ενεργειακή ασφάλεια».

Η ανάγκη προσθήκης αποθηκευτικών χώρων γίνεται ακόμα πιο έκδηλη αν λάβει κανείς υπόψη την πρόβλεψη ότι η Ευρώπη θα αυξήσει την εξάρτησή της από το εισαγόμενο αέριο σε 70% ως το 2030, από 50% πέρυσι. Στην ίδια χρονική περίοδο, η ζήτηση αναμένεται να σημειώσει αύξηση της τάξης του 15% και να φτάσει τα 595 δις. κ.μ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι αποθήκες της Ευρώπης περιείχαν στις 8 Οκτωβρίου το περισσότερο αέριο από το 2009 και μετά, ενώ είναι γεμάτες σε ποσοστό 93%. Όσον αφορά τις νέες αποθήκες, οι περισσότερες προγραμματίζονται στη Βρετανία, τη Γερμανία και την Ιταλία.


ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΛΕΩ ΑΛΛΑ ΨΕΜΑΤΑ


Έντονη Κινητικότητα εν Όψει της Επικείμενης Δημοσίευσης της Προκήρυξης του 2ου Διεθνούς Γύρου Παραχωρήσεων σε Ιόνιο και Κρήτη


Ενώ ημέρα με την ημέρα αναμένεται η δημοσίευση στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων της επίσημης ανακοίνωσης για τον 2ο Διεθνή Γύρο Παραχωρήσεων, που είχε αποστείλει ο υπουργός ΠΕΚΑ για δημοσίευση στις 31 Ιουλίου 2014, και αφορά την πρόσκληση για υποβολή προτάσεων για έρευνες στις θαλάσσιες περιοχές Ιονίου και νότια της Κρήτης, παρατηρείται μεγάλη παρασκηνιακή δραστηριότητα μεταξύ εταιρειών σε Αθήνα, Μιλάνο, Λονδίνο και Χιούστον. Η δραστηριότητα αυτή επικεντρώνεται κυρίως στις μεταξύ εταιρειών επαφές με σκοπό τον σχηματισμό κοινοπραξιών οι οποίες θα λάβουν μέρος στον διαγωνισμό με την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για έρευνες σε ένα ή και περισσότερα από τα 22 θαλάσσια οικόπεδα, γνωστά ως blocks, η έκταση των οποίων κυμαίνεται από 1.800 τετραγωνικά χιλιόμετρα μέχρι 7.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ανά οικόπεδο.
Επειδή το κόστος για την προετοιμασία της κάθε συμμετοχής ανά εταιρεία κρίνεται ιδιαίτερα υψηλό για τα διεθνή δεδομένα, ξεκινώντας από την απόκτηση σεισμικών δεδομένων για τουλάχιστον 1.500 χλμ. έναντι $750.000 το πακέτο από την Νορβηγική PGS, οι εταιρείες ακολουθώντας την καθιερωμένη πρακτική προσπαθούν να δημιουργήσουν κοινοπραξίες ώστε να επιμερισθεί το κόστος της συμμετοχής των αλλά και των ερευνών που θα ακολουθήσουν. Γιατί πέρα από την αγορά δεδομένων η οποία στην καλύτερη περίπτωση ξεπερνά το $1.5 εκατομμύριο ανά εταιρεία και φθάνει τα σχεδόν $5.0 εκατομμύρια ανά κοινοπραξία- αφού θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι συμμετέχουσες κοινοπραξίες θα υποβάλλουν προσφορές για τουλάχιστον δύο blocks- η όλη προετοιμασία είναι ιδιαίτερα κοστοβόρος αφού απαιτείται η ερμηνεία των στατιστικών δεδομένων από κάθε κοινοπραξία ξεχωριστά, η κατάθεση μαζί με την προσφορά εγγυητικής επιστολής συμμετοχής, η σχεδίαση λεπτομερούς προγράμματος ερευνών και η πληρωμή σε περίπτωση επιλογής signature bonus και performance bonus η αξία των οποίων εκτιμάται σε μερικά εκατομμύρια δολάρια ανά block. Έτσι μία κοινοπραξία προκειμένου να λάβει μέρος στον Διεθνή αυτό Γύρο Παραχωρήσεων πρέπει να είναι προετοιμασμένη να ξοδέψει ποσά που κυμαίνονται από $8.0 μέχρι και $15.0 εκατομμύρια ενώ σε περίπτωση επιλογής τα bonus μπορεί να υπερβούν άνετα και τα $20.0 εκατομμύρια.
Είναι προφανές ότι ο 2ος Γύρος Παραχωρήσεων είναι παιχνίδι για μεγάλα και ώριμα παιδιά με εμπειρία και βαθιές τσέπες. Και αυτό λόγω του υψηλού κόστους που διαμορφώνεται για κάθε εταιρεία αλλά και της σημαντικής ερευνητικής εμπειρίας που απαιτείται αφού ομιλούμε για υποθαλάσσιες γεωτρήσεις σε βάθη που ξεκινούν στα 500 μέτρα και μπορεί να φθάσουν μέχρι και τα 2.500 κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, και με γεωτρήσεις κάτω από τον πυθμένα που μπορεί και αυτές να φθάσουν 1.000 με 3.000 μέτρα κάτω από το βυθό. Κρίνοντας από την μέχρι σήμερα συμμετοχή εταιρειών στα διάφορα προκαταρκτικά roadshows που έχει οργανώσει η PGS με την συμμετοχή του ΥΠΕΚΑ, αλλά και την συμμετοχή εταιρειών σε πρόσφατα συνέδρια και ημερίδες σε Αθήνα και Λονδίνο μεγάλες εταιρείες όπως BP, Shell, Total, Exxon Mobil, Anadarko, Marathon Oil, OMV, Repsol, Petronas, Edison κ.ά. έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για τον επικείμενο διαγωνισμό. Με την προκήρυξη του οποίου μόλις δημοσιευθεί θα αρχίσει να τρέχει το διάστημα των 180 ημερών εντός του οποίου οι εταιρείες πρέπει να υποβάλλουν τους φακέλους με τις προτάσεις τους και τις οικονομικές προσφορές. Όμως, η παρέλαση των ανωτέρω εταιρειών από τα πέντε data rooms που λειτουργούν στην Ελλάδα και το εξωτερικό δεν πρέπει να εκληφθεί απαραίτητα ως έμπρακτο ενδιαφέρον για συμμετοχή αφού βάσει διεθνούς στατιστικής μόνο ένα μικρό μέρος τελικά λαμβάνει μέρος στον διαγωνισμό.
Μάλιστα την τρέχουσα περίοδο υπάρχουν δύο αρνητικοί παράγοντες που δεν ενθαρρύνουν καθόλου μία μεγάλη συμμετοχή από τις εταιρείες. Ο πρώτος αφορά τις διαρκώς μειούμενες διεθνείς τιμές του αργού που τείνουν να διαμορφωθούν πλέον κάτω από τα $90 το βαρέλι για την ποικιλία Brent, που είναι το διεθνές benchmark, με τις τιμές να έχουν χάσει το 20% της αξίας τους μέσα σε μόνο τρεις μήνες. Ο δεύτερος παράγων αφορά την μεγάλη πίεση που δέχονται οι διοικήσεις των περισσότερων διεθνών εταιρειών από τους μετόχους τους για περιορισμό του ερευνητικού budget με έμφαση την κερδοφορία και την πληρωμή υψηλών μερισμάτων. Έτσι παρά την μεγάλη κινητικότητα που όντως παρατηρείται τελευταία με συνεχείς ενημερώσεις, κλειστές συναντήσεις, συνέδρια και webinars παραμένει άγνωστο πόσες και ποιες τελικά εταιρείες θα λάβουν μέρος στο Γύρο Παραχωρήσεων ο οποίος θεωρείται από τους μεγαλύτερους που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο σε διεθνές επίπεδο. Εάν η ανωτέρω αρνητική συγκυρία συνεχιστεί τότε είναι ορατός ο κίνδυνος η Ελλάδα να χάσει το παράθυρο ευκαιρίας που ήτο ανοιχτό από το 2009 μέχρι και τα τέλη του 2013 και στο οποίο έχουμε αναφερθεί επανειλημμένως μέσα από την στήλη


ΠΗΓΗ:energia.gr

13χρονος Έλληνας κατασκέυσε ρομπότ-αυτοκίνητο με 50 ευρώ


Μάθημα ρομποτικής στο σχολείο; Ίσως να φαντάζει σενάριο από το μακρινό μέλλον, όμως στην πραγματικότητα δεν προϋποθέτει παρά λίγη αγάπη για τη φυσική, τα μαθηματικά, την πληροφορική, την τεχνολογία και την έρευνα και πολύ περιέργεια.

Το απέδειξαν 16 μαθητές γυμνασίων και λυκείων της Θεσσαλονίκης -ανάμεσά τους και ένας 13χρονος!- οι οποίοι κατάφεραν σε διάστημα μόλις δύο ημερών και 12 εργαστηριακών ωρών να κατασκευάσουν ο καθένας το δικό του ρομπότ, ένα αυτοκινητάκι διαστάσεων 20x20x20 εκ., που μπορεί να κινείται ελεύθερα στον χώρο, εντοπίζοντας και αποφεύγοντας τα εμπόδια, με τη χρήση αισθητήρων.

Οι μαθητές "περιηγήθηκαν" στον θαυμαστό κόσμο της ρομποτικής τεχνολογίας στο πλαίσιο σεμιναρίου Ρομποτικής, που διοργάνωσε η Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης. Τα ρομπότ παρουσιάστηκαν στο κοινό σε πρόσφατη ειδική εκδήλωση.

"Φτιάξτο μόνος σου: Robo-cars, συναγερμός ή μετεωρολογικός σταθμός από 50 ευρώ"

Για να κατασκευάσουν τα ρομπότ, οι μαθητές διδάχθηκαν τη χρήση του μικροελεγκτή arduino. Πρόκειται για την πιο διαδεδομένη ελεύθερη πλατφόρμα ανάπτυξης ηλεκτρονικών, ανοιχτού κώδικα.

"Το σκεπτικό ήταν να βρούμε παιδιά που να μπορούν να αντεπεξέλθουν σε υψηλότερες επιδόσεις από αυτές που προϋποθέτει ένα έτοιμο ρομποτικό κιτ, από αυτά που διατίθενται στο εμπόριο" εξηγεί στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο καθηγητής Φυσικής της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος του σεμιναρίου ρομποτικής Μιχάλης Σεβδυνίδης.

Όπως διευκρινίζει, πλεονέκτημα της υπολογιστικής πλατφόρμας arduino είναι ότι κάποιος μπορεί να κατασκευάσει ένα ρομπότ και να το πουλήσει, ενώ το κόστος της κατασκευής είναι κατά πολλές φορές χαμηλότερο, σε σχέση με τα συναρμολογούμενα ρομποτικά κιτ της αγοράς. 

"Κάθε ένα από τα αυτοκινητάκια κόστισε περίπου 50 ευρώ, ενώ με μία μετατροπή και ένα επιπλέον μικρό ποσό της τάξης των 5 ευρώ, οι μαθητές θα μπορούσαν να κατασκευάσουν έναν μετεωρολογικό σταθμό ή έναν συναγερμό" εξηγεί.

Για να φτιάξει κάποιος ένα ρομπότ με το arduino δεν χρειάζεται εξειδικευμένες γνώσεις ηλεκτρονικής, ωστόσο σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι δύσκολο στη χρήση και απαιτεί και γνώσεις προγραμματισμού, "γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό, ότι παιδιά που δεν είχαν καμία σχέση με αντικείμενο, εντελώς αρχάριοι στη ρομποτική, κατάφεραν μέσα σε λίγες ώρες να φτιάξουν ένα αυτόνομο ρομπότ αυτοκίνητο".

Επιδίωξη συνεργασιών με Πανεπιστήμια- εταιρείες

"Τα καταφέραμε", λέει με χαρά ο κ.Σεβδυνίδης, ο οποίος εκτιμά ότι το σεμινάριο ρομποτικής σε μαθητές μπορεί να καθιερωθεί ως θεσμός. Μάλιστα, για την επιστημονική υποστήριξη της προσπάθειας έχει γίνει επαφή με Πολυτεχνείο της Γερμανίας, ενώ επιδιώκονται και εξετάζονται συνεργασίες και με ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, αλλά και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ρομποτικής.

"Με τους μαθητές που συμμετείχαν στο σεμινάριο θα χαρούμε να έχουμε μία συνέχεια της επαφής και επικοινωνίας σε προσωπικό επίπεδο, οι καθηγητές που συμμετείχαμε στο πρόγραμμα είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε σε ό,τι θα μπορούσε να προάγει τους μαθητές, να στηρίξει το όνειρό τους να κάνουν στο μέλλον μία δική τους εταιρεία" επισημαίνει ο καθηγητής.



ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Οριακά ανοδικά το πετρέλαιο


Τα futures του αργού έκλεισαν ανοδικά με οριακές μεταβολές μετά από μία ενδοσυνεδριακή άνοδο που σημειώθηκε και βοήθησε την αγορά να ανακάμψει από ένα ακόμη selloff. 

Ειδικότερα, το αργό τύπου light sweet παραδόσεως Νοεμβρίου έκλεισε υψηλότερα κατά 5 σεντς, στα 85,82 το βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο αργού τύπου brent, κέρδισε 16 σεντς και διαμορφώθηκε στα 90,21 δολάρια. Και τα δύο συμβόλαια σημείωσαν νωρίτερα πτώση μεγαλύτερη του 2% αλλά στη συνέχεια ανέκτησαν το χαμένο έδαφος.

Οι πωλήσεις που σημειώθηκαν νωρίτερα, προκλήθηκαν από την ανακοίνωση του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ), σύμφωνα με την οποία η παραγωγή σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδό από το καλοκαίρι του 2013. 

Όπως σημειώνεται στη μηνιαία έκθεση του Οργανισμού για την πορεία της αγοράς, η παραγωγή του ΟΠΕΚ αυξήθηκε κατά 402.000 βαρέλια την ημέρα τον περασμένο μήνα στα 30,47 εκατ. βαρέλια.


ΠΗΓΗ.capital.gr